Bărbat suspectat de terorism, reţinut de DIICOT

S.A.
Miscellanea / 29 iunie 2017

Bărbat suspectat de terorism, reţinut de DIICOT

Actualizare 19:17 Bărbatul din Argeş acuzat de terorism nu a mai apucat să furnizeze informaţii grupării jihadiste

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a declarat că bărbatul din Argeş reţinut pentru terorism nu a apucat să furnizeze grupării jihadiste la care aderase informaţiile despre un obiectiv militar român. Marincea a precizat că nu poate da multe informaţii despre ce a făcut bărbatul pe teritoriul României pentru că ancheta este în desfăşurare, potrivit News.ro. Acesta a spus că bărbatul era într-un stadiu avansat de radicalizare, o astfel de persoană de fiind dispusă să facă orice sacrificii pentru a se alătura războiului jihadist.

Ovidiu Marincea a afirmat: "Nu a apucat să furnizeze, din fericire. Am reuşit să prevenim. Este un fapt că le-a cules. Cât de profunde, cum şi în ce fel, sunt date care privesc strict ancheta. Nu am susţinut că a reuşit să penetreze un sistem informatic, ci că a cules date şi informaţii despre un obiectiv militar. Ce fel de date, nu putem spune acum, dar chiar dacă profilul acestei persoane este al unei persoane marginalizate, ea a fost pe teritoriul unui stat european, unde a fost în legătură cu aceste persoane din grupare, de unde ar fi putut primi indicaţii clare. Scopul culegerii de informaţii de la acel obiectiv militar este evident: voia să le furnizeze grupului cu care fusese în legătură".

Purtătorul de cuvânt al SRI a explicat că Legea 535 vizând prevenirea şi combaterea terotirmului trebuie actualizată şi adaptată realităţilor actuale: "Avem o lege 535 care ne ajută în activitatea noastră, dar legea ar trebui actualizată potrivit tuturor directivelor europene. Avem nevoie să fie incriminată călătoria spre teatrele de război, lucru care nu se află astăzi în lege şi toate celelalte ţări au adoptat-o. Să fie incriminate şi acele activităţi oarecum pasive ale unor cetăţeni. Cei care fac schimb de informaţii despre teatrele de război, propaganda jihadistā să nu fie a aceluia care postează, ci şi a acelora care urmăresc. Există mecanisme care permit reţinerea documentelor de identitate în alte ţări când există astfel de suspiciuni. Această lege trebuie modificată şi adaptată realităţilor actuale".

Marincea a adăugat că fenomenul de radicalizare şi autoradicalizare este unul "preocupant", în România şi în lume înregistrându-se o creştere a acestuia. Reprezentantul SRI a vorbit şi despre profilul unei persoane predispuse la radicalizare, referindu-se la persoane neadaptate societăţii, marginalizate, din zone defavorizate: "Această tipologie reprezintă principala ţintă a propagandei jihadiste. Unele dintre aceste persoane sunt asociate criminalităţii de mică anvergură, vorbim de un fenomen de radicalizare care se întâmplă în penitenciare,închisori. Cele mai multe persoane sunt radicalizate în închisori".

Purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Pomeride, a afirmat că bărbatul a fost condamnat în Franţa pentru furt calificat. În urma percheziţiilor făcute în dosarul în care este acuzat de terorism, au fost găsite cărţi religioase, agende, medii de stocare şi înscrisuri în limba arabă, potrvit agenţiei.

(C.R.)

------

Actualizare 17:17 Bărbatul din judeţul Argeş suspectat de terorism, Ionuţ Cătălin Bălan, a fost reţinut, în această după-amiază, de către procurorii DIICOT Piteşti.

Ionuţ Cătălin Bălan a fost reţinut în baza unei ordonanţe a procurorilor valabilă 24 de ore, potrivit News.ro. Argeşeanul a fost audiat astăzi timp de peste trei ore la DIICOT Piteşti. Vineri, acesta va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, conform sursei.

(C.R.)

-----

Actualizare 09.19 SRI: Suspectul se afla într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare

Bărbatul de 39 de ani suspectat de terorism şi reţinut în această dimineaţă era într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare, având activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei DAESH, la care şi-a declarat adeziunea, a transmis Serviciul Român de Informaţii (SRI), într-un comunicat de presă.

Instituţia a precizat: "Serviciul Român de Informaţii, în calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, a întreprins măsuri specifice de documentare informativă, în baza unui mandat de siguranţă naţională, a unui cetăţean român, în vârstă de 39 de ani, suspect de terorism.

În fapt, cetăţeanul a intrat în atenţia SRI în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea.

Concret, cetăţeanul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia, şi a încercat să convingă şi alte persoane, de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH.

Cetăţeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul şederii sale, timp de mai mulţi ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeană, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din ţara respectivă. Întors în România, cetăţeanul a desfăşurat, în mod conspirat, acţiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază.

SRI a sesizat DIICOT cu privire la acţiunile ilegale ale cetăţeanului în cauză".

(S.A.)

---------

Actualizare 08.45 Bărbatul de 39 de ani a fost reţinut de procurori, anunţă Digi24

---------

Procurorii DIICOT efectuează, în această dimineaţă, un număr de trei percheziţii domiciliare pe raza judeţului Argeş la domiciliul unui bărbat suspectat de terorism.

"La data de 29.06.2017, procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. - S.T. Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Piteşti efectuează un număr de trei percheziţii domiciliare pe raza judeţului Argeş într-o cauza penală în care se efectuează urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea uneia dintre infracţiunile enumerate la art. 32 alin. (1) şi (3) şi art. 33 alin. (1) şi alin. (2) lit. e), indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni, fapta prev. şi ped de art.332 al.4 din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi infracţiunea de culegerea sau deţinerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă prev. de art.33 alin.2 lit.b din Legea 535/2004 şi art.331 din Legea 535/2004", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Procurorii susţin că suspectul, zis "Ibrahim", începând cu luna noiembrie 2016 a utilizat şi/sau utilizează şi în prezent, pe o reţea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH (acronimul ISIS, n.r.), precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, "cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o".

Anchetatorii mai spun că, în primăvara anului 2015, suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul ţării noastre, observând cu atenţie căile şi punctele de acces precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

"Datele şi informaţiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepţi au plecat în zona siriano-irkiană pentru a participa la jihad şi care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015", precizează DIICOT.

În investigarea infracţiunilor de terorism, DIICOT - Serviciul Teritorial Piteşti a beneficiat de sprijin informativ şi tehnic din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a declarat, la Digi24, că suspectul este un cetăţean român în vârstă de 39 de ani.

Marincea a precizat că suspectul este într-un "stadiu avansat de radicalizare" şi că a aderat la o grupare care milita în favoarea grupării jihadiste Statul Islamic (ISIS).

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, bărbatul este în atenţia anchetatorilor români încă din 2015 şi s-a autoradicalizat într-un stat european, încercând apoi să meargă în Siria pentru a convinge şi alte persoane să adere la ISIS.

Marincea a adăugat că suspectul urmează să fie propus pentru reţinere pe 24 de ore.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb