"Barclays" - amendată pentru manipularea preţului aurului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 mai 2014

"Barclays" - amendată pentru manipularea preţului aurului

Banca britanică "Barclays" Plc a fost amendată cu 26 de milioane de lire sterline (44 de milioane de dolari) de către autoritatea locală de reglementare a pieţelor financiare, pentru manipularea preţului aurului.

Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) anunţă că sancţiunea a venit ca urmare a faptului că banca "nu a administrat în mod adecvat conflictele de interese cu clienţii săi, în perioada 2004-2013".

FCA a amendat, de asemenea, un fost trader al băncii, Daniel Plunkett, cu 95.600 de lire, şi i-a interzis să mai lucreze în industria de profil.

"Plunkett a exploatat slăbiciunea din sistemele şi controalele de la Barclays ca să influenţeze preţul aurului, la data de 28 iunie 2012", conform FCA. Autoritatea adaugă: "Acţiunile sale au făcut ca Barclays să evite plata a 3,9 milioane de dolari către un client, dar banca şi-a despăgubit ulterior clientul în totalitate".

Acţiunile lui Plunkett au avut loc după ce banca britanică a fost amendată cu suma record de 290 de milioane de lire pentru manipularea dobânzii interbancare Libor.

Directorul executiv al "Barclays", Antony Jenkins, declară: "Am luat multe măsuri pentru consolidarea sistemelor şi controalelor. Regretăm foarte mult această situaţie, care a dus la amendarea băncii".

Amintim că, în luna martie, profesorul Rosa Abrantes-Metz de la Stern School of Business din cadrul Universităţii din New York, şi Albert Metz, director general la Moody Investors Service, afirmau, într-o lucrare, că London fix - cotaţia aurului folosită de companiile miniere, de bijutieri şi de băncile centrale pentru cumpărarea, vânzarea şi evaluarea aurului, pare că a fost manipulată timp de un deceniu de băncile care o stabileau. Aceştia spuneau că "unele tranzacţii neobişnuite, apărute în jurul orei 15.00, pe piaţa din Londra, când aşa-numita cotaţie «afternoon-fix» este stabilită în baza unei conferinţe telefonice private între cinci dealeri majori de aur, reprezintă un semn de comportament manipulatoriu, care ar trebui să fie investigat".

Cotaţia London fix este stabilită de două ori pe zi, la 10.30 şi 15.00, şi publicată după o convorbire telefonică între traderi. Procesul poate dura de la câteva minute la peste o oră, iar în timpul şedinţei se pot tranzacţiona aur şi produse derivate din acest metal, pe piaţa spot şi pe burse. Imediat după fixarea preţului au loc tranzacţii masive. De aceste tranzacţii se ocupau "Barclays" Plc, "Deutsche Bank" AG, "Bank of Nova Scotia", "HSBC Holdings" Plc şi "Société Générale" SA, însă în luna ianuarie, "Deutsche Bank", cea mai mare bancă germană, a anunţat că se va retrage din panelul ce stabileşte preţul de referinţă al aurului şi argintului, pe fondul anchetei derulate de autorităţile de reglementare din ţară în baza suspiciunilor de manipulare a cotaţiilor metalelor preţioase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb