"Barclays" şi-a lansat în mod oficial oferta pentru "ABN Amro"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 august 2007

"Barclays" şi-a lansat în mod oficial oferta pentru "ABN Amro"

Perioada de acceptare este 7 august - 4 octombrie

"Barclays" Plc, a treia bancă britanică, şi-a lansat în mod oficial oferta de 65 de miliarde de euro (90 de miliarde de dolari) pentru achiziţia "ABN Amro Holding" NV din Olanda. "Barclays" oferă 13,15 euro (18,20 dolari) în numerar şi 2,13 titluri proprii pentru fiecare acţiune "ABN Amro". Perioada de acceptare a ofertei este cuprinsă între 7 august şi 4 octombrie.

Oferta "Barclays" rivalizează cu cea a consorţiului alcătuit din "Royal Bank of Scotland", "Banco Santander" şi "Fortis", propunere care are o valoare de 72 de miliarde de euro.

"ABN Amro", bancă al cărei sediu se află în Amsterdam, a convocat pentru data de 20 septembrie o adunare generală extraordinară a acţionarilor, pentru a lua în discuţie cele două oferte.

Amintim că "Barclays" şi-a majorat cu 14% profitul net în primul semestru din 2007, în baza veniturilor obţinute de divizia de valori mobiliare. Profitul "Barclays" a însumat 2,63 miliarde de lire sterline (5,35 miliarde de dolari) sau 40,1 pence/acţiune în intervalul ianuarie-iunie 2007, comparativ cu 2,3 miliarde de lire ori 35,1 pence/titlu în primele şase luni din 2006.

Conducerea "ABN Amro" şi-a retras, recent, sprijinul pentru oferta primită de la "Barclays", după ce consorţiul condus de "Royal Bank of Scotland Group" şi-a majorat oferta. Totuşi, cei de la ABN nu sunt încântaţi nici de propunerea consorţiului. Ei spun că "deşi oferta corespunde viziunii strategice a , consiliul de conducere al băncii nu poate să o recomande din punct de vedere financiar".

Anterior, conducerea "ABN Amro" a sprijinit oferta de 65,6 miliarde de euro primită de la "Barclays", chiar dacă propunerea rivală, venită de la consorţiu, este cu 9,8% mai mare decât a băncii britanice şi are o componentă de 93% în numerar. Oferta "Royal Bank", "Santander" şi "Fortis" a fost lansată în mod oficial în urmă cu aproape două săptămâni şi este valabilă până la data de 5 octombrie. Oficialii "ABN Amro" au identificat un număr semnificativ de riscuri privind oferta consorţiului, printre care incertitudini privind aprobarea tranzacţiei, plus dorinţa de a desprinde anumite divizii din aceasta.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb