"Barclays" şi-a majorat oferta pentru "ABN Amro"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 iulie 2007

"Barclays" şi-a majorat oferta pentru "ABN Amro"

"Barclays" Plc, a treia bancă britanică, şi-a majorat oferta pentru preluarea "ABN Amro Holding NV". Aceasta este acum cu 4,3% mai mare decât propunerea anterioară şi însumează 67,5 miliarde de euro (93,4 miliarde de dolari), respectiv 35,73 euro/acţiune, din care 37% în numerar.

Majorarea a fost posibilă după ce "Barclays" a ajuns la un acord cu banca chineză de stat "China Development Bank" şi "Temasek", societatea de investiţii a guvernului din Singapore.

"China Development Bank" şi "Temasek" au acceptat să preia până la 13,4 miliarde de euro din capitalul "Barclays", urmând să devină doi importanţi acţionari ai grupului bancar britanic. Într-o primă fază, cele două entităţi vor investi 3,6 miliarde de euro în "Barclays", indiferent de modul în care se va încheia războiul ofertelor pentru ABN. Ulterior, în cazul în care "Barclays" va avea câştig de cauză în preluarea ABN, cele două entităţi vor achiziţiona alte acţiuni "Barclays", în valoare de 9,8 miliarde de euro.

Amintim că în lupta pentru ABN se mai află consorţiul format din "Royal Bank of Scotland", "Fortis" (Belgia) şi "Santander" (Spania), cu o ofertă de 71,1 miliarde de euro, din care 93% în numerar. Consorţiul condus de RBS oferă 33,86 euro pentru fiecare acţiune ABN.

Conducerea "ABN Amro" preferă oferta de preluare primită de la "Barclays". Potrivit analiştilor, consorţiul condus de RBS doreşte să preia ABN pentru a împărţi ulterior compania. "Fortis" va prelua activităţile din Olanda, precum şi diviziile de clienţi privaţi şi administrare a activelor. "Santander" va pune mâna pe diviziile comerciale şi de larg consum din America Latină, banca "Antonveneta" şi "Interbank Consumer Finance". RBS va prelua restul activităţilor din Asia, Europa (fără divizia italiană "Antonveneta"), divizia de servicii bancare pentru instituţii financiare din America Latină, fără Brazilia, şi divizia "Global Clients".

Dacă va avea loc, fuziunea dintre "ABN Amro" şi "Barclays" va fi cea mai mare din industria serviciilor financiare, şi va da naştere unei bănci cu o valoare de piaţă de peste 160 de miliarde de dolari. "Barclays" şi-a majorat cu 14% profitul pe acţiune în primul semestru şi a anunţat că va răscumpăra acţiuni proprii în valoare de 3,6 miliarde de euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb