Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a precizat luni că va solicita partenerilor de coaliţie respingerea pensiilor speciale pentru aleşii locali, menţionând că au existat "voturi suprinzătoare" în acest sens în comisiile parlamentare, conform Agerpres.
Liderul alianţei a arătat într-o declaraţie acordată presei că subiectul a fost analizat în şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS.
"Este o iniţiativă în Parlament, vedem voturi cel puţin surprinzătoare în comisiile parlamentare. USR PLUS rămâne consecvent pe acest mesaj, îl voi transmite şi în această seară la coaliţie. Lupta cu pensiile speciale înseamnă, piesă cu piesă, destructurarea acestui sistem de beneficii şi clientelisme foarte adânc înşurubate şi înţepenite în legislaţia naţională. Tocmai de aceea, faptul că aceste pensii speciale nu au intrat în vigoare... trebuie să ne asigurăm că nici nu se va întâmpla lucrul acesta, pentru că vedem - şi avem experienţa amară a legislaturii trecute - cât de greu sunt eliminate diverse categorii de pensii speciale în momentul în care acestea intră în legislaţia activă. Tocmai de aceea, poziţia noastră este aceea de a bloca şi de a nu permite intrarea în vigoare a acestei iniţiative şi solicităm colegilor de coaliţie să susţină respingerea acestei legi, care ar urma să intre în vigoare la anul", a precizat Barna la Palatul Parlamentului.
USR a acuzat, joi, parlamentarii PNL, UDMR şi PSD că nu au susţinut la Comisia pentru drepturile omului un aviz pozitiv la proiectul privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat vineri că în prezent nu se plătesc pensii speciale pentru primari, menţionând că el, în mandatul de premier, şi Guvernul Cîţu au prorogat intrarea în vigoare a prevederilor în acest sens a Codului administrativ.
"La ora actuală nu se plătesc pensii speciale pentru primari. Deci, eu, ca premier, am prorogat în 2020 intrarea în vigoare a prevederilor Codului administrativ şi, de asemenea, Guvernul Cîţu a prorogat intrarea în vigoare. Evident, în legea pensiilor se va reglementa acest subiect amplu. Ştiţi că există o activitate intensă la Ministerul Muncii. De asemenea, există o comisie la nivelul coaliţiei care pregăteşte, practic, reforma în domeniul pensiilor", a afirmat Orban, întrebat în legătură cu acuzaţiile aduse PNL de către USR PLUS pe motiv că liberalii nu au susţinut în comisii proiectul privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.
El a spus că, dacă este necesar, subiectul va fi discutat în coaliţia de guvernare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2021, 13:10)
Aveți dreptate !
TOȚI primarii , în câțiva ani sunt super bogați..
NIMENI nu întreabă cum , de unde , etc
1.1. Ce circ ieftin (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2021, 13:37)
Pe Barna il rod pensiile speciale ale primarilor pensii care nici macar nu sunt in plata, pentru ca USR nu are primari. Despre grosul pensiilor speciale MAI, MApN, Minister Public, mucles, tace ca mutul in papusoi. Circ ieftin desi CCR le-a dat liber politicienilor sa tunda toate pensiile speciale anterior mentionate. Tabu raman doar judecatorii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 07.06.2021, 13:10)
primarii trebuie platiti bine ! Daca fac treaba bine, raman cu multi dusmani. O sa le fie greu sa isi castige existenta, dupa ce nu o sa mai fie primari. Nu stiu cat castiga un primar, eu fara 2000 euro net, nici nu m-as gandi. Dupa patru ani, cu 100000 eur, poata sa sare la tine sobolanii de partid, ca iti permiti o deratizare.
Este stupid din partea lui Barna, aceasta idee !
2.1. Fără ajutoare sociale de lux (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de zaraza în data de 07.06.2021, 13:48)
Nu mai săriți în sus cerând ajutoare sociale de lux pentru primari. Au salarii super decente, după care li se vor calcula pensiile, fiind luate în calcul și celelalte perioade de contribuție. Criteriul contributivității trebuie să primeze și să fie general valabil pentru toți. Iar pensia trebuie să fie UNA SINGURĂ, cumulată pentru toate perioadele vieții active. Și să nu uităm că nu îi forțează nimeni să candideze pentru a deveni primari. O fac în cunoștință de cauză.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de ferencz în data de 07.06.2021, 14:04)
democratia nu este gratis. Feudalismul actual securist, depinde mult de primari. Daca nu vrei pensie privilegiata, atunci un primar de comuna mica sa primeasca 2000 euro net, un primar de comuna medie 3000 eur net, iar un primar de comuna mare si primarii de orase 5000 euro net. Primarii de municipii sa primeasca 10000 euro net/ luna. Aceste salarii nu garanteaza mai nimic, dar consider una din bazele democratiei.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2021, 21:26)
Domnule Ferencz, nu ştiu în ce ţară sau în ce localitate trăiţi, poate nu cunoaşteţi puterea cuvântului PRIMAR. Acest atotputernic al unei comunităţi nu trebuia să fie plătit de statul romăn, deoarece după implementarea fiecărei proiect finanţat din bani europeni sau bani publici, 10-15 % intră in buzunarul primarului. Câte mai multe proiecte cu atât mai mulţi bani în buzunar. Primarii de azi au dreptul să-şi stabilească propriul salariu. Unii primari de comună au salarii de parlamentari, să nu amintim celelalte venituri de la băieţii deştepţi din anturajul lor. Încă o precizare: majoritatea primarilor de comune sau oraşe nu sunt aleşi, ei sunt pur şi simplu pus în funcţie de cei care au interese majore în zona respectivă.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de ferencz în data de 07.06.2021, 22:07)
posibil sa gresesc, nu stiu. Verisorul meu, chiar din gresala, s-a ales cu functia de primar. A inceput ca si consilier. Primarul de atunci a fost inlaturat de prefect, si asa a fost sa fie, a devenit primar. Era inscris la un partid nu foarte la moda in zona IT. De la partidul respectiv a venit un "expert" care a tinut un discurs... si dupa cateva zile a venit o factura de consultanta, de la firma "expertului". El a refuzat sa achite, si a fost exclus din partid. Dar la alegeri chiar i-a venit bine excluderea. El e un caz aparte, are pregatire, si oricand poate sa castige existenta. Eu m-am gandit la cei care nu pot sa castige existenta cu un calculator legat la internet. Care depind de infrastructura romaneasca, plina de sobolani. Macar sa aiba ceva banuti, pentru existenta, pt. autoaparare.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de ferencz în data de 07.06.2021, 22:17)
Cum fiecare soldat american traieste cu iluzia, ca viata lui este importanta pt. intreaga natiune, un salar exceptional, pt. un primar, poate fi un strop de curaj, sa zica NU
3. Astia_s nebuni, tată...
(mesaj trimis de anonimus în data de 07.06.2021, 15:59)
Astia_s nebuni, tată... Pensiile speciale ale primarilor sunt prevăzute în Codul Administrativ. Această lege poate fi schimbata de actuala majoritate neomarxistă care conduce România, daca chiar le pasa de omul simplu care moare de foame in Romania (peste 80% din populație are un venit sub 500 de euro). Ce rost au toate aceste povești și declarații publice cât timp in Parlament se întâmplă totul?
Ce vor terminații de la USR sa demonstreze?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2021, 20:42)
Pai nu spuneu ei ca daca au majoritate a doua zi taie TOATE pensiile speciale,mincinosi ,manipulatori cei mai mari mafioti