Barometrul de conjunctură economică CCIFER este în scădere din cauza instabilităţii legislative şi fiscale

Cristina Radu
Companii / 4 iulie 2017

Barometrul de conjunctură economică CCIFER este în scădere din cauza instabilităţii legislative şi fiscale

Barometrul de conjunctură economică realizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România încă din 2011 arată percepţia membrilor CCIFER : 500 de societăţi membre, companii mari, mici şi mijlocii referitoare la situaţia economică şi a mediului de afaceri român, potrivit unui comunicat trimis Redacţiei. Barometrul indică o uşoară scădere cauzată de instabilitatea legislativă şi fiscală.

Barometrul CCIFER propune tendinţe în sectoare cheie ale economiei române, fiind un instrument de coeziune şi de înţelegere a mediului de afaceri. Fiecare director general trebuie să fie la curent cu tendinţele economice ale pieţei unde societatea este prezentă, pentru a putea lua decizii şi a face planuri de viitor.

Moralul societăţilor chestionate este în uşoară scădere faţă de 2016, în contextul incertitudinilor legate de schimbările politice. Există mai mulţi factori care contribuie la moralul oamenilor de afaceri care au răspuns chestionarului: slabă absorbţie a fondurilor europene; starea proastă a infrastructurii; lipsă de personal tehnic calificat; imprevizibilitate fiscală; birocraţie; corupţie. După creşterea din 2012-2016, 2017 este marcat de o scădere a barometrului, nota societăţilor fiind de 3,25/5 (-0,28 vs.2016).

La scară macroeconomică, indicatorul politic a atins nivelul cel mai scăzut de la crearea barometrului. Politica este primul factor de îngrijorare menţionat de companiile membre CCIFER, în contextul instabilităţii noului guvern. Perspectivele economice şi de atractivitate sunt mai puţin favorabile decât anul trecut, din cauza imprevizibilităţii reformelor legislative şi fiscale.

Din punct de vedere sectorial, scăderea barometrului general este esenţial condusă de sectoare ca agricultura şi construcţiile, acestea din urmă fiind sectorul cel mai pesimist din acest an, dupa ce în 2016 a cunoscut un maxim de optimism. Perspectivele turistice sunt singurele bune din barometru: în primul trimestru din 2017, turismul în ţară a fost cu 8% mai mare decât în aceeaşi perioadă a lui 2016.

Vizând perpectivele interne ale companiilor, cifra de afaceri atinge un maxim istoric, fiind conformă cu perspectivele de creştere ale ţării. Aceasta are cea mai mare rată de creştere din UE în primul trimestru din 2017 (5,6%). Indicatorul forţei de muncă este în creştere, susţinând creşterea cifrei de afaceri. Perspectivele de rentabilitate şi de investiţii sunt în scădere şi coincid cu creşterea salariilor la scară naţională.

CCIFER exprimă o poziţie comună a societăţilor membre şi a investitorilor francezi în România în dialogul cu autorităţile publice. CCIFER este o comunitate de afaceri angajată în dezvoltarea durabilă a persoanelor, a companiilor şi a României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb