BĂSESCU: "Dacă la Chişinău va exista un interes unionist, România va spune da fără să ezite"

F.A.
Politică / 27 noiembrie 2013

Update 19:53 Băsescu: "Ponta, un om cu deficit consistent de educaţie"

Preşedintele Traian Băsescu cataloghează drept "o copilărie" acuzaţiile potrivit cărora ar fi convocat CSAT ca să "saboteze" vizita premierului chinez la Bucureşti.

"Asta este o copilărie! Nici nu era foarte important să participe (premierul - n.r.)", a declarat Băsescu, miercuri seară, întrebat cu privire la acuzaţiile potrivit cărora ar fi convocat o şedinţă CSAT marţi, pentru "a sabota" vizita premierului chinez la Bucureşti.

Şeful statului a subliniat că şedinţa CSAT a fost convocată pe 18 noiembrie, menţionând că bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale aveau nevoie de avizele Consiliului, înainte de votarea bugetului pe anul 2014 în Parlamentul României.

Preşedintele a mai declarat că afirmaţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora şeful statului nu a cerut reducerea bugetelor serviciilor speciale neavând "probleme acolo" fac parte din "obrăzniciile specifice unui om cu un deficit consistent de educaţie".

---

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la un post de televiziune, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită.

"Sunt convins că dacă la Chişinău va exista un interes unionist România va spune da fără să ezite. Proiectul de ţară pentru România, următorul proiect, pe care acum îl putem spune, este vrem să ne întregim ţara", a afirmat domnia sa.

Întrebat dacă a discutat şi cu Guvernul, preşedintele a menţionat: "Până una alta, cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu, nu cred că trebuie să iau aprobare de undeva".

Şeful statului a declarat, referitor la refuzul Ucrainei de a semna un acord cu UE, că pentru securitatea Moldovei, dar şi a României, e esenţial ca Ucraina să înceapă drumul către UE.

"Moldova are o frontieră sigură cu România. Cine îi poate asigura cealaltă frontieră? Numai Ucraina. Pentru securitatea Moldovei, dar şi a României, e esenţial ca Ucraina să înceapă drumul către UE. E un eşec şi pentru noi, suntem printre cei mai afectaţi de eventuala îndepărtare a Ucrainei. Unii analişti spun că Moldova ar rămâne în zona gri, dar ar putea fi o şansă dacă Ucraina nu semnează, vorbind de scenariul unionist. Asta e varianta superficială. Cât timp Moldova va avea o frontieră nesigură, acolo e şi Transnistria, o Ucraina indecisă, dacă nu în UE, undeva va trebui să se îndrepte, şi dacă Bruxelles nu e atractiv, va fi Uniunea Euro-Asiatică. Nesemnarea naşte mai mult risc şi pentru Moldova şi pentru noi", a mai spus Băsescu.

În ceea ce priveşte bugetul de stat, Traian Băsescu a precizat: "Bugetul nu trece de mine fără să fie întors dacă se bazează pe creşterea preţului la benzină. Nu-l opreşte nimeni să nu ţină cont de ce spun. Eu reclam un furt. Se introduce o creştere de 8% a preţului la combustibil, se colectează nişte bani despre care au spus că se face un fond al drumurilor, nu s-a făcut. După, premierul a spus că plăteşte restante, Şova a spus că nu ştie câţi bani vin la autostrăzi. Voinea a avut o explicaţie halucinantă, să prevină deflaţia. Bai frate, pot să-i dau altă soluţie, să crească salariul minim, duce mai mulţi bani la populaţie şi creşte puterea de cumpărare".

"Am văzut unde se duc banii. Avem miliarde necheltuite de la UE, dânsul ia 1,5 miliarde de lei să-i dea la dezvoltarea satului românesc când pentru asta are bani, la drumuri judeţene, are bani de la UE, la reabilitare oraşe, când are bani de la UE. Nu e strigător la cer? Nu e clar că sunt bani dintr-o taxă necinstită pentru clientela politică? Nu am decât să-l resping, nu pot să accept", a menţionat preşedintele, în cadrul unei emisiuni televizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb