Băsescu: Guvernul Boc ar putea rămâne până după alegerile prezidenţiale

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 6 noiembrie 2009

Băsescu: Guvernul Boc ar putea rămâne până după alegerile prezidenţiale

Preşedintele îi invită pe liberali alături de PD-L la guvernare, într-un cabinet condus de un pedelist

Liberalii refuză şi spun că Băsescu face o diversiune prin care încearcă să-şi atragă electorat PNL

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la un post de radio, că ia în calcul varianta unui guvern de drepta, format din PD-L şi PNL, condus de un prermier democrat-liberal.

Traian Băsescu a explicat, recent, că nu şi-ar dori un guvern condus de un penelist, întrucât a avut o experienţă conflictuală de aceast gen cu fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele a precizat că, foarte probabil, viitorul premier pe care îl va desemna va proveni din rândul partidului cu cei mai mulţi parlamentari, PD-L, dar a adăugat că nu va lua o decizie de acest gen până nu se va consulta cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu noul grup independent format în Parlament.

Referindu-se la negocierile cu partidele pe tema desemnării unui prim-ministru, potrivit Agerpres, Traian Băsescu a declarat: "Eu am făcut o cedare extrem de importantă încercând să mă aşez undeva la mijloc. Opţiunea mea a fost un premier de la partidul care are cel mai mare număr de parlamentari, acesta era PD-L şi este un principiu corect în politică. Dânşii au spus: nu, vrem un independent cu numele Klaus Iohannis. Eu am spus: bine, cedez, va fi un independent. Deci le-am oferit drumul până la mijloc. Nu au vrut să îl facă. De data aceasta s-ar putea să nu le mai ofer jumătate de drum parcurs către ei".

Preşedintele a subliniat că este posibil ca ţara noastră să rămână, şi după alegerile prezidenţiale, cu guvernul Boc, însă a precizat, că nu ar dori să aibă loc alegeri anticipate din cauză că "România nu mai poate suporta încă un rând de alegeri legislative".

Oferta preşedintelui a fost respinsă de către liberali.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe, că exclude orice variantă de colaborare cu preşedintele Traian Băsescu sau cu PD-L "atât acum, cât şi după alegerile prezidenţiale". Liderul liberal a apreciat că oferta lui Traian Băsescu este o diversiune politică, prin care urmăreşte să atragă electorat liberal.

La rândul lor, social-democraţii au anunţat că nu sunt interesaţi de o posibilă colaborare cu Traian Băsescu. "Adio colaborare de la PSD cu Traian Băsescu, când te frigi o dată, sufli şi în iaurt", a declarat liderul PSD, Mircea Geoană.

Conform spuselor sale, "nimeni nu mai are încredere în Traian Băsescu", iar dacă liberalii vor accepta oferta preşedintelui "vor face aceeaşi greşeală ca şi în 2004".

La rândul său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a apreciat că viitorul premier pe care îl va desemna Traian Băsescu este Vasile Blaga. Referindu-se la respingerea Cabinetului Croitoru de către Parlament, fostul preşedinte al ţării a apreciat că "totul a fost o aventură" prin care Băsescu a urmărit să menţină guvernul Boc până la alegerile prezidenţiale.

Băsescu: Cota unică ar putea fi redusă, în 2011, la 12%

Cota unică de impozitare ar putea fi redusă, în 2011, de la nivelul actual de 16%, la 14% sau 12%, a anunţat, ieri, preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, "cota unică şi-a făcut datoria perfect", iar, conform spuselor sale, "pentru a asigura stabilitate economică, trebuie să menţinem şi cota unică de impozitare şi TVA-ul la acelaşi nivel".

Potrivit NewsIn, Traian Băsescu a explicat: "Una din cheile evoluţiei noastre economice pozitive este, neafectarea cotei unice. Dacă vom putea, cândva, probabil în 2011, va trebui să o coborâm de la 16% la 14%, poate chiar la 12%, pentru că acum vine şi Legea care nu mai impozitează profitul reinvestit. Interesul nostru, pe de o parte este să stimulăm consumul într-un mod specific economiei de piaţă, adică lăsând mai mulţi bani în buzunarele salariaţilor, iar pe de altă parte, este să dăm posibilitatea oamenilor de afaceri să reinvestească".

Preşedintele a mai precizat că afirmaţia pe care a făcut-o în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri că ar opta pentru mărirea TVA-ului mai degrabă decât a cotei unice, a fost un exerciţiu pur teoretic. Conform preşedintelui, autorităţile ar opta pentru o creştere a TVA doar în situaţia în care nu ar mai avea altă variantă. (C.D.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bine face, unalt guvern in aceasta perioada ar fi adancit si mai mult disputele si haosul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb