Băsescu: "Interesul Rusiei este de a se apropia de gurile Dunării"

Alexandru Costea
Politică / 11 august 2015

Traian Băsescu a declarat, astăzi, în cadrul celei de a XIII-a ediţie a Universităţii de vară de la Izvorul Muntelui, judeţul Harghita, că interesul Rusiei este de a se apropia de gurile Dunării.

Totodată, fostul preşedinte, a subliniat că Federaţia Rusă nu va mai pleca niciodată din Transnistria.

"Îl cred pe Poroşenko că Ucraina îşi continuă agresiunea. Analiza mea de la luptele din estul Ucrainei este că obiectivele pe termen lung ale Federaţiei Ruse sunt de a se apropia de gurile Dunării. Are nevoie de acest coridor către inima Europei. Din punct de vedere geostrategic, interesele sunt legate şi de accesul la Dunăre. Nu cred că în momentul de faţă Ucraina mai are capacitatea să devină stat mebru în NATO, de aceea pentru Republica Moldova este extrem de important să iasă din această neutralitate. Uniunea Europeană are propria ei politică de apărare şi este gata să apere statele membre UE.

Trăgând o concluzie, niciodată Federaţia Rusă nu va mai pleca din Transnistria. Acest format de negociere a situaţiei din Transnistria s-a arătat absolut ineficient. A lăsat timpul să lucreze în favoarea separatiştilor. Federaţia Rusă nu va înceta niciodată să susţină separatiştii de la Tiraspol pentru a-şi păstra peticul de pământ. Este nevoie să discutăm cu Chişinăul şi să afirmăm politica de stat, obiectul de unire a celor două state române", a declarat fostul şef al Statului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. daca rusia este de acord cu granita pe nistru,i se pot acorda facilitati mari de circulatie pe linia Odessa constanta.platind bineinteles o taxa oarecare.

    1. Când vorbește despre aberațiile cu Dunărea (celelalte lucruri ar putea fi adevărate).

       

      Fapt #1. Canalul Dunăre-Marea Neagră nu va fi amortizat nici în 100 de ani. A costat câteva miliarde și generează taxe de tranzit de zeci de milioane. Pe celelalte brațe nu se întâmplă aproape nimic, mare majoritate a traficului trecând prin canal. 

       

      Fapt #2. Dunărea nu reprezintă nicio importantă strategică pentru Europa. băsescu spune baliverne. Ca să dăm un exemplu. 

       

      "Danube Transnational Programme 2014-2020 

       

      On 17th December 2013 the EU Cohesion policy package 2014-2020 was finally adopted following two years of negotiation between the European Commission, the Council of the European Union and the European Parliament. Thus six new EU regulations came into live, defining the conditions for investing EUR 325,15 billion to support a smart, sustainable and inclusive growth in Europe. Among these was Regulation (EU) No 1301/2013 relating to the European Regional Development Fund and the European Territorial Cooperation Regulation (EU) No 1299/2013. These are the regulations setting the rules for the three new programmes succeeding South East Europe programme in the next seven years: ADRION, Balkan-Mediterranean, and Danube." 

       

      Bine, deci știe toată lumea de pachetul uriaș de investiții europene ERDF, de 325 de miliarde de €, pe care Comisia l-a planificat recent. Ei bine, câți bani credeți dv că vor fi investiți în regiunea dunăreană și deci și în Dunăre? Este adevărat, se investește în Dunăre, fiind unul dintre cele trei programe din SE Europei: ADRION, Balcani-Mediterană, Dunăre. 

       

      Suspans ... citim imediat.... 

       

      "The Danube Transnational programme will invest EUR 202,3 million from the ERDF and EUR 19,8 million from IPA II for transnational projects in the Danube basin territory. Eligible partners will, therefore, come from 9 EU countries - Austria, Bulgaria, Croatia, the Czech Republic, Germany (only Baden-Württemberg and Bayern), Hungary, Romania, Slovakia, Slovenia; and 5 non-EU countries - Bosnia and Herzegovina, the Republic of Moldova, Montenegro, Serbia, part of Ukraine. 

       

      The Danube Transnational programme launched early 2015 a provisional partner search tool, which applicants can use until the programme's website is developed." 

      Acum știm. Din toate cele 325 de MILIARDE de € pe care Europa le pune în dezvoltarea continentului, 220 de MILIOANE de € vor fi investite pe tot coridorul dunărean din SE Europei. Adică MAI PUȚIN de 1 la MIE din fonduri. Se cheamă praful de pe tobă și nu indică decât faptul că Dunărea nu este de un interes strategic pentru Europa. Este bine că ne ajută pe noi la Porțile de Fier și că avem o deltă dar cam atât. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb