Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni seară, că Petrom trebuie să se aştepte ca în anul 2014, când va fi rediscutată redevenţa pe care o plăteşte statului român pentru extracţiile de resurse petroliere, aceasta să nu fie mai mică decât în statele arabe.
Întrebat ce ar putea să facă după ce şi-a declarat public nemulţumirea faţă de politica de preţuri a companiei Petrom, Traian Băsescu a răspuns: "Ce aştept eu, şi cred că este momentul potrivit, este anul 2014, când trebuie rediscutată redevenţa. Şi atunci Petrom trebuie să ştie că redevenţele în România nu vor fi mai mici decât în statele arabe".
Preşedintele a amintit şi că a fost aplicată o amendă de 300 de milioa-ne companiilor petroliere.
"A făcut deja Consiliul Concurenţei, a aplicat o amendă de 300 de milioane de euro companiilor petroliere din România. În rest, nu ai decât să citeşti contractul semnat în timpul Guvernului Năstase şi să-l pui în aplicare", a arătat el.
De asemenea, întrebat dacă nu trebuie reanalizate toate redevenţele, nu numai cea a Petrom, şeful statului a spus că acestea nu ar mai trebui lăsate ca venituri pentru bugetul de stat, ci vărsate într-un fond de dezvoltare.
"Să ştiţi că mai am idei cu redevenţele. Spre exemplu, eu nu le-aş mai lăsa la consum, ca venituri în bugetul de stat. Le-aş face un fond de dezvoltare, cum are Norvegia, cum au statele arabe. Redevenţele le varsă într-un fond, care e fond de dezvoltare, fond de plasamente, fond de şi de... Pentru că ne sare în ochi problema redevenţei la Petrom, care e mizeră ca dimensiune, foarte mică, extrem de incorect negociată, dar să ştiţi că la fel este situaţia cu redevenţele la pietriş, redevenţele la ape minerale şi la multe altele. Deci, trebuie făcută o politică a redevenţelor, după părerea mea", a arătat el.
Preşedintele Traian Băsescu declara, recent, că a rupt orice legătură cu Petrom ca semn de protest faţă de profitul pe care l-a obţinut pe timp de criză, el adăugând că politica acestei companii este "incorectă". "Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obţinut într-o perioadă de criză", a declarat preşedintele.
Întrebat ce înseamnă ruperea legăturii, Băsescu a explicat că trebuia să aibă o întâlnire cu Petrom, să meargă împreună cu reprezentanţii companiei la platforma marină. La observaţia că a mers cu cei de la Exxon, Băsescu a răspuns: "Da, pentru că am vrut să văd nava, dar nu cu OMV, pentru că nu-mi place politica lor, este incorectă".
Traian Băsescu a spus că a avut discuţii numeroase pe tema acestor nemulţumiri cu cei de la Petrom, dar şi cu preşedintele austriac. "Răs-punsul a fost: să vedem, să încercăm, să discutăm, dar realitatea în practica lor este că nu ţin cont", a spus preşedintele. "Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă în fiecare zi: preţul mondial al petrolului este 120 de dolari barilul, când tu îl extragi din România cu 16 dolari. Aici mi se pare că este zona de lipsă de fair-play a Petrom-ului", a spus preşedintele.
Întrebat dacă se poate modifica contractul, el a menţionat: "Nu, din păcate contractul este scris de aşa natură încât nu se poate face nimic".
Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record, în creştere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 m-i-lioane euro), cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România, şi vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).
În ultimul trimestru din 2011, Petrom a obţinut un profit de 838 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, la vânzări de 6,39 niliarde de lei, mai mari cu 17%.
Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei şi vânzări de 18,61 miliarde lei. În ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un câştig de 779 milioane lei şi vânzări de 5,45 miliarde lei.