Băsescu: "Retroactivitatea Ordonanţei 50 este o falsă problemă"

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 noiembrie 2010

Băsescu: "Retroactivitatea Ordonanţei 50 este o falsă problemă"

Retroactivitatea Ordonanţei 50 este o falsă impresie, consideră preşedintele ţării noastre, Traian Băsescu, care a subliniat că aceasta acţionează pentru viitor. "Este o falsă abordare că această ordonanţă ar afecta contracte deja existente. Ea veghează la derularea în continuare, nu în trecut", a precizat şeful statului.

De aceeaşi părere este şi avocatul avocatul Gheorghe Piperea, care consideră că băncile nu vor suferi pierderi de până la 900 milioane de euro, cum a susţinut domnul Radu Gheţea (n.r. preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor) dacă legea se va aplica şi contractelor în derulare: "Nimeni nu a vorbit de pierderi, este vorba de o reducere a profitului care nu înseamnă pierderi, iar acele estimări nu sunt realiste".

Faptul că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a condiţionat următoarea tranşă din împrumutul extern de 900 milioane de euro de modificarea ordonanţei este un mare abuz de drept, opinează Piperea, adăugând că, ulterior, după ce au observat că au sărit calul, reprezentanţii Fondului nu au mai adus în discuţie această problemă.

Piperea a explicat pentru BURSA: "Comparaţi contractul de credit cu situaţia în care unui func-ţionar public i s-a redus din iunie contractul de muncă pe care îl are în derulare cu 25% iar cineva ar declara că acest lucru este retroactiv. Nu este retroactiv, ci se aplică din ziua în care legea intră în vigoare. Discutăm despre contracte care îşi epuizează efectele în 20-25 de ani, în cazul contractelor ipotecare".

Potrivit avocatului care reprezintă în instanţă cea mai mare parte a clienţilor nemulţumiţi de serviciile prestate de bănci, dacă Ordonanţa nu s-ar aplica şi creditelor în derulare, am putea foarte bine să renunţăm la textul de lege.

"Contracte în derulare sunt peste 8 milioane. Contracte încheiate după intrarea în vigoare a OUG 50 sunt circa 10.000. Faci o lege pentru aceste 10.000 de contracte, lăsând la o parte cele peste 8 milioane de contracte?", se întreabă retoric Piperea.

Acesta a mai atras atenţia că restul de patru milioane de clienţi care nu avut bani să dea în judecată băncile, se tem să nu rămână expuşi la nemodificarea contractelor.

Piperea reprezintă clienţii Volksbank şi pe cei ai BCR în acţiunile în instanţă pe care aceştia le-au intentat băncilor sau urmează să le intenteze.

Tot ieri, preşedintele Traian Băses-cu a declarat că speră ca Ordonanţa de Urgenţă 50 să devină lege şi că "există tentaţia" de a se introduce noi comisioane precum şi noi taxe.

"Banca Naţională a României (BNR) reglementează în mod direct ce se întâmplă în sistemul bancar. Numai BNR poate interzice menţinerea unui produs bancar şi nimeni altcineva", a precizat Băsescu.

Cu toate acestea, domnia sa a menţionat că trebuie ţinut cont şi de criteriul echităţii, iar clientul nu trebuie scutit de plata obligaţiilor asumate iniţial.

"Pe de altă parte însă, trebuie prevenită tentaţia băncilor de a transfera în spatele beneficiarilor pierderile din credite neperformante", a mai notat şeful statului.

Piperea: "Comisioanele de risc, trecute la venituri din dobânzi"

Comisioanele de risc, de monitorizare a riscului sau comisionul de rezervă minimă obligatorie aplicate lunar de unele bănci la creditele aflate în derulare sunt înscrise în contabilitatea băncilor la venituri din dobânzi, a mai atras atenţia avocatul Gheorghe Piperea.

"Am descoperit, şi acest lucru se va face public săptămâna viitoare, o realitate absolut uluitoare, pe care, din păcate, BNR nu a descoperit-o până acum: comisioanele acestea, aplicate lunar, sunt înscrise în contabilitatea băncilor la venituri din dobânzi. Asta înseamnă că acest fapt este demonstrat prin însăşi rapoartele anuale financiare pe care unele bănci le fac şi pe care le înregistrează la BNR şi la MFP. Astfel, avem de-a face cu o dobândă mascată", a explicat Piperea.

Domnia sa a atras atenţia asupra faptului că aceste comisioane - de risc, de monitorizare a riscului sau a celui de rezervă minimă obligatorie - sunt abuzive nu pentru că există în contract şi sunt denumite comisioane, ci pentru că ele, de fapt, fiind încasate lunar, maschează în realitate o dobândă.

FMI a propus ca precondiţionalitate în draftul privind scrisoarea suplimentară de intenţie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea în totalitate a aplicării prevederilor la contractele aflate în derulare.

Autorităţile noastre însă consideră că orice divergenţă privind legis-laţia naţională şi reglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrul Tratatului UE şi nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare.

Mărul discordiei dintre clienţi şi bancheri a început în iulie, când Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia actuală conform Directivei Europene 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, ce nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial. Senatul a aprobat la începutul lunii septembrie legea de adoptare a OUG 50/2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb