BĂSESCU: "Sistemul nu e devotat interesului naţional, dar îl voi învinge şi pune la dispoziţia cetăţeanului"

Amalia Ionescu
Politică / 20 noiembrie 2016

Traian Băsescu

Traian Băsescu

Liderul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, la lansarea candidaţilor partidului din Suceava pentru alegerile parlamentare, că este pregătit să lupte încă zece ani cu adversarii politici, informează Agerpres.

Băsescu a spus: ''Asigur pe adversarii mei politici că am luptat cu ei zece ani, dar sunt gata să mai lupt zece şi, aşa cum spuneam la încheierea mandatului, am îngenunchiat sistemul, dar nu l-am învins şi sistemul trebuie învins şi pus la dispoziţia cetăţeanului''.

Fostul şef de stat a mai afirmat: ''Este singura funcţie (cea de preşedinte al României - n.r.) din care ai radiografia sistemului şi înţelegi cum funcţionează statul. Înainte fusesem ministru, era o feliuţă, acolo, mică din ce înseamnă statul român, fusesem primar general, dar ca preşedinte am văzut această osatură a statului la lucru, chiar dacă nu am putut să o influenţez decât în foarte mică măsură şi pe zonele în care aveam atribuţiuni constituţionale''.

Băsescu a vorbit despre ce înseamnă "sistemul", aşa cum "l-a înţeles" timp de zece ani de mandat ca preşedinte al ţării, subliniind că toate statele ''au sistem, o coloană vertebrală''.

''Din această coloană vertebrală fac parte generali din serviciile de informaţii, generali din Ministerul Apărării, generali din Ministerul de Interne, profesori universitari, unii procurori, unii judecători, funcţionari din ministere şi agenţii care sunt veşnic pe posturile lor, în posturi-cheie. Aceste funcţii, permanente, bugetare, neafectate de alegeri, sunt cele care constituie coloana vertebrală a unui stat'', a arătat Băsescu, adăugând că politicienii nu fac parte din sistem, pentru că ''se schimbă la patru ani'' sau ''îi mai ia DNA-ul şi nu prezintă interes pentru sistem''.

În opinia sa, pentru un stat este important dacă are un sistem ''devotat interesului naţional şi progresului ţării sau sieşi, cu prioritate''.

Băsescu a susţinut: ''O să vă spun ca om care ştie statul ăsta bine că sistemul din România lucrează în interes naţional când i se cere, când i se dau repere precise, ca de exemplu obiectiv de ţară unirea cu Republica Moldova. Sistemul va măcina în favoarea acestui obiectiv. (...) Când nu-i dai obiective, lucrează pentru el''.

Potrivit liderului PMP, rolul omului politic este să dea obiective ''ferme, clare şi tangibile'' sistemului.

Fostul preşedinte a arătat: ''Să vedeţi ce face sistemul când nu are de lucru, când nu i se dau obiective. Păi, se fac doctori. E plin sistemul bugetar de doctori. De asta în sistem trebuie să fie şi generali, dar şi profesori universitari, în egală măsură, nu!? Pentru că aşa se înnobilează ei, făcându-se doctori. Sau ei folosesc oamenii politici şi te trezeşti că apare o iniţiativă legislativă cum primesc ei pensii speciale. Nu toată lumea primeşte pensii speciale, după cum bine ştiţi. Sistemul îşi promovează interesele prin oameni politici vremelnici şi ei rămân cu avantajele pentru totdeauna''.

El a admis că, la finalul mandatelor de preşedinte, a ştiut că ''sistemul nu e devotat interesului naţional'', dar această stare de fapt se poate schimba prin legislaţie, în Parlament, şi se iniţiază de Guvern.

''Îmi pare rău că am avut, în cei zece ani de mandat, doar trei ani şi patru luni un Guvern care să nu-mi fi fost ostil, Guvernul Boc. În rest, am avut patru ani de Tăriceanu şi trei ani de Ponta, care mi-au mâncat zilele, m-au şi suspendat, dar nici eu nu i-am lăsat pe ei, aşa că nici lor nu le-a fost foarte uşor cu mine'', a mai spus Băsescu.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Implementarea pragmatică e utopie !

    Sistemul actual e creatia matale! când l-ai construit te durea undeva de cetatean, asa ca acum nu te crede nici betivul satului! Lada de gunoi a istoriei te asteapta!

    1. Daca pe asta il asteapta lada de gunoi a istoriei,pe favoritii tai , vanzatorii de neam si tara, iliescu........tariceanu, ponta ii asteapta la da iadului din istorie.

      dar cu toate acestea n-am gasit pe altcineva caruia mi-ar place sa incerc a ma compara cu el. Ar fi Make, da nu se baga in politica:-)

      Poti cauta ca nu vei gasi; cu toate "calitatile" enumerate, trebuie sa recunoastem (ignorand adversarii lui) ca Basescu a fost singurul care a avut curajul (recunosc, si ocazia) si in prezent nu vad un altul in stare sa se lupte cu sistemul ticalosit. 

      Daca romanii de buna credinta vor vota PMP iar comandantul preia arca Palatul Victoriei, vom avea norocul ca macar cineva sa continue lupta cu sistemul. 

      De ce credeti ca este atat de hartuit, ca toate sulitele sunt inspre Basescu?.

      si cum a spus doamna Cancelar e un politician caruia in plitica pe Care a promovat-o nu i-a fost frica sa gandeasca la viitor...

      la viitorul lui.

      Hai, luati-va sticlele și navigați! 

      The Brute, ce are asta cu noi; io n'am nicio sticla, esti supravegheat cumva? 

    Parlamentari alesi...creeaza "sistemul"...asa ca in primul rand trebuie sa ne luptam cu acestia......Ei creeaza sistemul in interesul lor...legifereaza in interesul lor....

    80-90 % dintre acei parlamentari cu functii de raspundere si pe care ii vedeti pe ecrane...sunt grupuri de persoane care-si apara numai interesele personale (mafioti),,, 

    Daca-i eradicam pe ACESTIA...fiti convinsi ca sistemul...se aliniaza ...si isi revine la normalitate,chiar daca mai e necesar o schimbare pe ici pe colo anumite persoane.

     

    1. Securitatea controleaza comisia parlamentara de control a Securitatii. Trimite Securitatea în concediu si fii convins ca sistemul dispare.

    [Fragment eliminat, conform regulamentului] asta, temelie a sistemului, vrea nici mai mult nici mai putin decit sa invinga sistemul.

    1. Vezi daca esti murdar la gura/daca nu sti sa te stergi! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb