BĂSESCU: "Teoria că aş vrea cetăţenia moldovenească pentru a candida la Chişinău, o speculaţie"

Politică / 6 aprilie 2015

"Teoria că aş vrea cetăţenia moldovenească pentru a candida la Chişinău, o speculaţie"

Actualizare 22:31

Fostul şef al statului Traian Băsescu a respins, azi, teoria potrivit căreia intenţionează să-şi ia cetăţenia moldovenească pentru a candida la Preşedinţia Republicii Moldova şi, odată ajuns preşedinte, în eventualitatea unei uniri, să redevină din nou preşedintele României, transmit surse din presă.

"Nu, nu am făcut-o (cererea pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti - n.r.). Nu, astea sunt speculaţii de oameni, aş spune chiar, uneori cu un nivel redus de responsabilitate. Cum să te poţi gândi că un fost preşedinte al României se face preşedinte al Republicii Moldova, uneşte patriile. Nu, cele două ţări se vor uni ori de nevoie, ori de bunăvoie. De bunăvoie în vreo 20 de ani, de nevoie şi mâine, poate", a declarat fostul preşedinte la un post de televiziune.

-------------

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a declarat, azi, la un post de televiziune, că, "pentru noi, totul este pierdut acum în Republica Moldova", adăugând că ţării noastre nu ar trebui să îi fie teamă dar ar trebui să fie îngrijorată de Moscova, potrivit surselor din presă.

"Privind la situaţia din regiune, ce s-a întâmplat în Ucraina, se ştie că s-a creat un zid între Republica Moldova şi Ucraina, pe de o parte şi Uniunea Europeană pe de altă parte. Semnalul Moscovei a fost foarte clar, orice drum al Ucrainei către UE înseamnă intervenţie militară. Nu îi vor lăsa, au nevoie strategic de acest tampon între Federaţia Rusă şi NATO", a declarat Băsescu, adăugând că şi Republica Moldova e de mult pusă sub control, prin conflictul transnistrean.

Întrebat dacă e totul pierdut pentru noi în Republica Moldova, fostul preşedinte a răspuns: "Acum da", adăugând că "nici ultimele schimbări nu ajută grozav, pentru că e un guvern minoritar, susţinut de comunişti".

Băsescu a mai precizat că ţara noastră avea mijloace de a ajuta Republica Moldova, prin "dialog mai deschis, prin influenţă pentru ca şi Partidul Liberal să ajungă la guvernare".

"Trebuia să fie o discuţie. România, aşa cum a avut mijloace să îi pună cap la cap, în 2009, avea mijloace să o facă şi acum", a mai spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă României ar trebui să îi fie frică de Moscova, Băsescu a replicat: "Frică nu, dar ar trebui să fie îngrijorată de Moscova", şi a adăugat că "Occidentul a ratat ocazia de a-l opri pe Putin, care, într-un an, jumătate de an, doi ani, imediat ce va prinde momentul oportun, va ajunge la gurile Dunării".

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a aflat, săptămâna trecută, într-o vizită privată la Chişinău. El a precizat în cadrul vizitei că nu a cerut cetăţenia Republicii Moldova, în prezent situaţia politică din această ţară nefiind "propice" pentru un astfel de demers.

"Anterior am declarat că, în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia moldovenească. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, potrivit Unimedia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb