Preşedintele Traian Băsescu a susţinut sâmbătă, la Arad, că Uniunea Europeană a alocat României 105 milioane de euro pentru tineri, fonduri care trebuie cheltuite în perioada 2014-2015, în caz contrar fiind redistribuite pentru alte tipuri de programe.
"Mecanismele prin care aceşti bani trebuie să fie puşi la dispoziţia tinerilor nu au fost create, iar tinerii nu ştiu că Uniunea Europeană le-a dedicat 105 milioane de euro, care trebuie cheltuiţi în 2014 şi 2015, pentru a se crea locuri de muncă pentru ei", a precizat preşedintele Băsescu.
De asemenea, şeful statului a vorbit şi despre o altă resursă pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană, de 465 de milioane de euro, pentru România, pentru a crea locuri de muncă pentru persoanele defavorizate.
"Deci, pentru tineri - 105 milioane, iar pentru persoane defavorizate, în care tinerii intră, alte 465 de milioane, pentru a se crea întreprinderi mici şi mijlocii. Cei 105 milioane sunt despărţiţi de cele 465 de milioane, pentru că cele 465 de milioane pot fi utilizate şi pe un spectru mai larg, spre exemplu să creezi IMM-uri în mediul rural, unde oamenii n-au locuri de muncă, pe când cei 105 milioane trebuie să fie utilizaţi strict pentru cetăţeni ai României cu vârstă până la 35 de ani", a explicat preşedintele Băsescu.
Preşedintele a spus că România nu are probleme cu şomajul în rândul tinerilor, dar a atras atenţia că banii respectivi trebuie cheltuiţi în interesul lor.
"Faţă de media UE, România are un şomaj acceptabil, deşi în creştere faţă de anul 2010 şi 2011. Dar în acest procent de 7,2% şomaj sunt euroregiuni, cum ar fi cele din sud şi centru, unde şomajul în rândul tinerilor atinge 25%. Deci, aceşti bani trebuie utilizaţi aici, cei 105 milioane pot fi utilizaţi pe proiecte foarte simple, cu alocare imediată", a precizat preşedintele Băsescu.
Traian Băsescu a mai explicat mecanismul de funcţionare a fondurilor alocate în perioada următoare de la Bruxelles.
"În Consiliul European s-a stabilit că fiecare stat membru care doreşte să creeze locuri de muncă pe programe naţionale poate să pună în garanţie la Banca Europeană de Investiţii o sumă care este repartizată pentru fonduri de coeziune. România, spre exemplu, are 21 de miliarde fonduri de coeziune din totalul de 43 de miliarde, cât este bugetul alocat de UE pentru exerciţiul următor. Guvernul poate să pună în garanţie un miliard de euro din cei 21 de miliarde şi să primească de la BEI trei miliarde de euro, cu care să creeze locuri de muncă pentru persoane defavorizate, pentru tineri pe orice tip de program vrea să funcţioneze, aceasta fiind o a treia şi cea mai mare sursă de creare de locuri de muncă în proiecte dedicate", a mai spus preşedintele Traian Băsescu.