Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut ieri dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%. Analiştii anticipau această decizie.
Înainte de anunţ, costurile de finanţare ale statelor din zona euro au trecut de maximele ultimelor 12 luni. Astfel, randamentul oblgaţiunilor guvernamentale germane cu maturitatea la 10 ani a depăşit ieri pragul de 2%, urcând la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni, potrivit Bloomberg.
Costurile de finanţare ale Austriei, Finlandei şi Olandei au crescut de asemenea la cele mai ridicate niveluri din ultimul an.
Franţa a efectuat ieri un plasament de titluri de stat de 4,2 miliarde euro, cu scadenţa în anul 2023, la un randament mediu de 2,57%, cel mai ridicat din luna mai a anului trecut. Pe piaţa secundară, randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale franceze cu maturitatea la 10 ani a atins 2,61%, nivel record pentru mandatul preşedintelui Francois Hollande.
Spania a vândut ieri obligaţiuni la 10 ani în valoare totală de 2,4 miliade euro, la un cost de 4,5%, cel mai scăzut din ultimii trei ani, situaţia datoriei spaniole fiind similară pe piaţa secundară.
Şi regiunea nordică a fost afectată de volatilitatea ridicată. Costurile de finanţare ale Suediei la 10 ani au atins pe piaţa secundară nivelul de 2,7%, cel mai ridicat din ultimii doi ani.
Banca Angliei a menţinut de asemenea, ieri, dobânda de politică monetară la 0,5% şi programul de relaxare cantitativă la 375 miliarde lire sterline, potrivit Mediafax. Instituţia a anunţat cu o lună în urmă, după preluarea mandatului de guvernator de către canadianul Mark Carney, că nu va trece la o politică monetară mai restrictivă înainte ca şomajul din Marea Britanie să scadă la 7%, faţă de 7,8% în prezent.