Banca Centrală Europeană (BCE) a micşorat plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), în condiţiile în care situaţia lichidităţilor din ţară este stabilă, anunţă Reuters.
Banca centrală a Greciei a informat, ieri, că plafonul ELA a fost redus cu 1,1 miliarde de euro, la 25,8 miliarde de euro.
Potrivit băncii centrale de la Atena, reducerea reflectă îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate, luând în calcul depozitele constituite de sectorul privat şi accesul băncilor la pieţele financiare. Plafonul ELA este valabil până la data de 14 decembrie inclusiv.
Instituţiile creditoare elene s-au bazat pe finanţarea de urgenţă primită de la Banca Greciei, cu acordul BCE, începând din luna februarie 2015, când au fost excluse de la operaţiunile obişnuite de finanţare derulate de BCE.
Finanţarea de urgenţă este mult mai costisitoare decât împrumuturile luate în mod direct de la BCE.
În iunie anul trecut, BCE a restabilit accesul băncilor elene la operaţiunile sale ieftine de finanţare, permiţându-le creditorilor să-şi reducă dependenţa de liniile de finanţare de urgenţă.
Conform cifrelor Reuters, finanţarea ELA destinată băncilor din Grecia a scăzut cu 5,74 miliarde de euro, respectiv 20% în luna octombrie, la 22,75 miliarde de euro, raportat la luna precedentă.
Amintim că autorităţile elene mizează, în acest an, pe o creştere economică de 1,6%, urmând ca în 2018 economia Greciei să urce cu 2,5%.
Începând din 2008, Grecia a fost într-o continuă recesiune, exceptând o scurtă perioadă de creştere înregistrată în 2014, iar cele trei acorduri de asistenţă negociate cu creditorii internaţionali au obligat Atena să adopte reforme severe care au inclus reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe. În ultimul an, economia Greciei a revenit pe creştere, în baza turismului şi a cererii interne.