BCE aprobă cu rezerve proiectul privind aurul deţinut de Banca Italiei

Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2019

Banca Centrală Europeană a dat un acord prudent proiectului de lege depus de formaţiunea politică Liga, aflată la guvernare în Italia, în care se precizează că rezervele de aur deţinute de Banca Centrală a Italiei aparţin statului şi nu băncii, transmite Reuters.

Proiectul, depus în februarie de economistul şef al Ligii, Claudio Borghi, a fost puternic criticat de opoziţie, care susţine că scopul prevederii legislative este să permită coaliţiei aflată la guvernare în Italia să vândă aurul pentru a rezolva dificultăţile financiare cu care se confruntă ţara.

Borghi a dezminţit acest scenariu, spunând că vrea să clarifice cine este proprietarul legal al aurului, să pună la punct o chestiune de principiu şi să aducă situaţia Italiei în linie cu cea a altor state membre UE.

Într-o opinie oficială publicată pe site-ul BCE, instituţia apreciază că tratatele UE nu folosesc conceptul de proprietate privind rezervele de aur ci doar vorbesc despre "gestionarea şi deţinerea exclusivă". În această opinie, semnată de preşedintele BCE, Mario Draghi, se cere Guvernului să se consulte cu Banca Centrală a Italiei dacă intenţionează să adopte legislaţia, pentru ca independenţa băncii centrale "să fie pe deplin respectată".

BCE le cere autorităţilor de la Roma să elimine paragraful în care se face referite la faptul că rezervele de aur deţinute de Banca Centrală a Italiei sunt "cu titlu exclusiv de depozit", potrivit Agerpres.

Această formulare "ar putea fi interpretată ca o limitare (sau chiar o excludere" a capacităţii Băncii Italiei de a lua decizii independente legate de deţineri şi gestionarea rezervelor oficiale care sunt necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor sale conform tratatelor UE, apreciază Banca Centrală Europeană.

De asemenea instituţia remarcă faptul că tratatele cer ca rezervele de aur să nu fie transferate din bilanţul Băncii Italiei către cel al statului.

Borghi a declarat pentru Reuters că opinia BCE reprezintă "o victorie" şi va analiza modificările propuse de BCE referitoare la formularea "cu titlu exclusiv de depozit", ceea ce nu va modifica semnificativ proiectul.

Relaţiile dintre Banca Centrală a Italiei şi coaliţia aflată la guvernare în ultimele 12 luni sunt tensionate. Coaliţia acuză Banca Centrală a Italiei că nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile din domeniul supervizării, ceea ce a dus în ultimii ani la un şir de falimente în domeniul bancar, mii de italieni pierzându-şi economiile.

Luna aceasta, partidele aflate la putere au depus un nou proiect prin care Guvernul şi Parlamentul au dreptul să-i numească pe cei cinci membri ai Board-ului Băncii Italiei, încheind actualul sistem în care numirile sunt făcute intern.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb