Banca Centrală Europeană (BCE), Bank of England (BoE) şi banca centrală a Elveţiei au acordat instituţiilor financiare credite totale de 254,3 miliarde de dolari, în cadrul unei măsuri anunţate ieri, pentru redresarea pieţelor. BCE a oferit credite de 170,9 miliarde de dolari, pe o perioadă de şapte zile, cu o dobândă fixă de 2,277%. Banca centrală a Marii Britanii - Bank of England, a împrumutat băncile cu 76,3 miliarde de dolari, iar banca centrală a Elveţiei - cu 7,1 miliarde de dolari, în aceleaşi condiţii de creditare. Separat, BCE a furnizat overnight lichidităţi de 100 de miliarde de dolari, la o dobândă de 0,5%.
Oficialii bancari doresc să stimuleze creditarea interbancară, puternic afectată de scăderea încrederii investitorilor.
Luni, BCE a anunţat că mai multe bănci centrale îşi vor extinde măsurile concertate pentru a restabili încrederea în pieţe, urmând să acorde băncilor credite în dolari, fără limite prestabilite.
"Băncile vor putea împrumuta orice sumă de bani în cadrul acestor operaţiuni", au precizat reprezentanţii BCE. Potrivit acestora, instituţia va oferi sume nelimitate de dolari băncilor din zona euro, pe o perioadă de o săptămână, o lună sau trei luni, la o dobândă fixă. Analiştii cred că o asemenea măsură ar trebui să calmeze tensiunile de pe pieţele financiare.
Dobânzi reduse în Islanda şi Norvegia
Banca centrală a Islandei (Sedlabanki) a decis, ieri, să reducă dobânda de referinţă cu 3,5%, la 12%, în condiţiile în care această ţară este grav afectată de criza financiară mondială. La rândul său, banca centrală a Norvegiei şi-a redus dobânda de referinţă cu 0,5%, la 5,25%.
Comisia Europeană a propus, ieri, majorarea, în decurs de un an, a plafonului de garantare a depozitelor populaţiei, de la 50.000 la cel puţin 100.000 euro, în caz de faliment al băncii.
"Statele membre ale Uniunii Europene sunt invitate să urce garanţiile la cel puţin 50.000 de euro şi, după un an, la cel puţin 100.000 euro", notează un comunicat al Comisiei Europene.