Creditarea în zona euro s-a menţinut la un nivel ridicat luna trecută, în timp ce masa monetară M3, care măsoară cantitatea de bani în circulaţie în zona euro, a urcat, arată datele unui studiu publicat luni de Banca Centrală Europeană (BCE), un semn că înrăutăţirea perspectivelor economice nu afectează împrumuturile, transmite Reuters.
În timp ce Germania, Franţa şi Italia - primele economii ale zonei euro - de-abia au reuşit să raporteze creştere în trimestrul patru din 2018, iar încrederea consumatorilor este în scădere, analiştii se aşteaptă ca băncile să înăsprească creditarea, ceea ce ar putea frâna expansiunea.
Totuşi, datele publicate luni de BCE sunt aproape de cel mai ridicat nivel de după criza financiară, sprijinind opinia şefului BCE, Mario Draghi, că zona euro se confruntă cu o încetinire şi nu cu o scădere a activităţii economice sau cu începutul unei recesiuni.
În decembrie, creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,3% (cel mai ridicat nivel de după criza financiară) iar cele acordate companiilor au urcat cu 4%, nu departe de nivelul record de 4,3% din septembrie, potrivit Agerpres.
De asemenea, creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a accelerat la 4,1% în decembrie, de la 3,7% în luna precedentă, depăşind estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 3,8%. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2018.
Potrivit Eurostat, creşterea PIB-ului zonei euro a încetinit la 0,2% în trimestrul trei din 2018, după un avans de 0,4% în precedentele trei luni. Analiştii se aşteaptă ca în următoarele trimestre zona euro să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 2%, dar este puţin probabil ca pe ansamblul acestui an avansul PIB-ului să ajungă la nivelul de anul trecut, de 2,5%.