BCE reduce dobânda, euro se depreciază

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2011

BCE reduce dobânda, euro se depreciază

Estimările privind economia zonei euro în 2012 - revizuite în scădere

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, ieri, dobânda de politică monetară pentru a doua lună consecutiv, măsura fiind anticipată de analişti. BCE a tăiat dobânda de la 1,25% la 1% - nivel minim record la care s-a mai aflat în perioada mai 2009 - aprilie 2011, în timpul crizei financiare.

În urma deciziei BCE de a reduce dobânda, moneda unică europeană a urmat un curs descendent. La ora 10.33, pe piaţa din SUA, euro avea un curs de 1,3312 dolari, mai mic cu 0,8% faţă de ziua anterioară.

Declinul monedei unice a avut la bază şi faptul că preşedintele BCE, Mario Draghi, a înlăturat speranţele privind o intervenţie masivă a instituţiei pe piaţa obligaţiunilor suverane (prin achiziţii).

Tot ieri, BCE a revizuit în scădere semnificativă estimările privind creşterea economică a zonei euro în 2012. BCE anticipează că uniunea monetară va înregistra un avans economic mediu de 0,3% anul viitor, în timp ce previziunea anterioară era de 1,3%. Modificarea a avut la bază "incertitudinile puternice legate de criza datoriilor", conform spuselor preşedintelui BCE, Mario Draghi.

În schimb, BCE şi-a menţinut estimarea pentru acest an, potrivit căreia zona euro ar urma să înregistreze o expansiune economică de 1,5-1,7%.

Pe de altă parte, BCE şi-a revizuit în creştere estimările privind inflaţia: la 2,7% în acest an, faţă de 2,6%, cât preconiza anterior. Pentru 2012, inflaţia este estimată la 2%, faţă de 1,7%, cât era previziunea anterioară.

BCE aşteaptă, însă, ca inflaţia în zona euro să se reducă gradual, astfel încât să ajungă la 1,5% în 2013.

Menţionăm că, ieri, aşa cum anticipau analiştii, BCE a mai anunţat introducerea unor finanţări pe termen mai lung, de trei ani, pentru bănci, şi acceptarea unei game mai largi de garanţii în cadrul operaţiunilor monetare, în vederea atenuării tensiunilor de pe pieţele financiare.

Primele fonduri pe 36 de luni vor fi puse la dispoziţia băncilor la data de 21 decembrie, urmând să înlocuiască o ofertă pe 12 luni programată pentru data respectivă. Totodată, BCE va acoperi toate cererile şi va oferi posibilitatea unei rambursări anticipate după un an.

De asemenea, BCE a decis să faciliteze accesul băncilor comerciale la creditele sale prin reducerea nivelului rezervelor la 1%, de la 2%.

Preşedintele BCE a exclus posibilitatea ca banca să finanţeze statele membre prin intermediul Fondului Monetar Internaţional. "Acest lucru este incompatibil cu tratatele europene", a precizat Draghi.

Preţul aurului a scăzut cu 29,4 dolari (1,7%) ieri, la ora 10.22, la Comex New York, ajungând la 1.715,40 dolari uncia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb