Mai multe ţări din zona euro ar trebui să-şi oblige băncile să acumuleze rezerve suplimentare pentru reducerea riscurilor legate de apariţia unor şocuri neaşteptate, în contextul în care creşterea uniunii monetare încetineşte, conform vicepreşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos.
Acesta a declarat ieri, la Londra, citat de Reuters: "Creşterea mai lentă a economiei sporeşte riscul apariţiei unor şocuri. Este puţin probabil ca acestea să aibă loc, dar dacă ele s-ar produce, ar avea un impact semnificativ asupra sistemului financiar şi a economiei, per ansamblu. În asemenea condiţii, creşterea continuă a capitalului-tampon ar putea fi justificată în special în acele ţări în care procesul îndelung de redresare ar fi putut conduce la o subestimare a riscului de credit sau unde gradul de îndatorare privată este deosebit de ridicat ori în urcare".
Amintim că, luna aceasta, Ewald Nowotny, unul dintre membrii Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat că economia zonei euro se va redresa în semestrul al doilea din 2019, ceea ce va deschide calea spre normalizarea politicii monetare.
Dacă nu se va redresa creşterea zonei euro, atunci BCE va trebui să ia în considerare noi măsuri, iar reluarea programului de relaxare cantitativă (QE) este posibilă din punct de vedere tehnic, a apreciat oficialul BCE, dând asigurări că BCE nu ia în discuţie o nouă reducere a ratelor negative ale dobânzilor.
În luna aprilie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.