Sectorul bancar global a revenit pe profit în 2013 pentru prima dată după criza financiară, deşi instituţiile de credit din Europa încă sunt în urma rivalilor americani, conform unui raport al Boston Consulting Group (BCG).
Documentul menţionează: "Băncile din America de Nord au revenit pe creştere şi înregistrează profit economic, în timp ce creditorii din Europa dau semne slabe de redresare".
Conform analizei, băncile din lume au obţinut un profit economic de 18 miliarde de euro (24,8 miliarde de dolari) în 2013, sau 3 puncte de bază din totalul activelor, comparativ cu un profit economic negativ între -6 şi -23 de puncte de bază în cei patru ani anterior. Studiul BCG a fost efectuat pe un eşantion de peste 300 de bănci care reprezintă mai bine de 80% din activele globale din domeniu.
Analiza arată că băncile din America de Nord au înregistrat un profit economic de 25 de miliarde de euro anul trecut, cele din regiunea Asia-Pacific - de 112 miliarde de euro, însă creditorii din Europa au înregistrat un profit economic negativ de 136 de miliarde de euro, ceea ce a făcut ca pierderile lor din 2009 să ajungă la 600 de miliarde de euro.
Conform BCG, instituţiile financiare intră într-o nouă eră a reglementării, în care fiecare regiune, produs şi entitate legală vor fi verificate amănunţit, ceea ce indică intenţia autorităţilor de a schimba cultura băncilor.
Amintim că, luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres, după ce a verificat calitatea activelor acestora şi capacitatea lor de a face faţă şocurilor.