Banca Comercială Română (BCR) a contractat, la sfârşitul lunii decembrie 2009, un împrumut în valoare de 75 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea proiectelor întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), potrivit unui comunicat al băncii.
IMM-urile care aleg să dezvolte proiecte în domenii de activitate precum industrie, turism, servicii şi agricultură pot solicita finanţare BEI, valoarea maximă a unui împrumut fiind de 12,5 milioane euro, iar costul total al fiecărui proiect eligibil fiind de maximum 25 milioane euro.
BCR beneficiază, de asemenea, de o linie de credit acordată de către BEI în noiembrie 2006, în valoare de 50 milioane de euro, utilizată pentru finanţarea a peste 90 proiecte dezvoltate de întreprinderile mici şi mijlocii din România, cu precădere în agricultură, zootehnie, industria alimentară, industria producătoare, turism şi servicii. Cele mai ample proiecte au beneficiat de împrumuturi de până la cinci milioane de euro, valoarea medie a creditelor ridicându-se la 550.000 euro. Peste 75% din fondurile BEI au fost alocate clienţilor BCR care au dezvoltate proiecte realizate cu fonduri europene, în cadrul a trei programe naţionale. Este vorba despre Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" şi Programul Operaţional Regional - 4.3 Sprijinirea Dezvoltării Microîntreprinderilor.
"BCR este, încă de la început, principalul partener al BEI în multe dintre proiectele financiare implementate de acesta în România. Proiectele vin atât în sprijinul companiilor româneşti, cât şi al întregii economii naţionale per ansamblu. BCR acordă o atenţie constantă finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii. BCR este lider si pe acest segment de piaţă, peste 40% din IMM-urile din România fiind clienţii băncii", a declarat Ramona Ivan, directorul executiv al Direcţiei Instituţii Financiare din cadrul BCR.
Începând din anul 2000, BCR a contribuit la sprijinirea IMM-urilor româneşti pentru dezvoltarea de proiecte viabile, prin identificarea de scheme de finanţare competitive, alături de parteneri externi precum Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, International Finance Corporation, peste 9.500 astfel de proiecte fiind finanţate până în prezent.