BCR a făcut anul trecut un profit de 202 milioane de euro

Magda Stoica
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 martie 2005

Profitul din 2005 a fost mai mare cu 16% decît cel din 2004

Pentru Banca Comercială Română anul trecut a fost unul bun, în care şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţă. BCR a obţinut pe parcursul anului trecut un profit net de 202 milioane de euro (742,3 milioane de lei), confirmîndu-ne astfel estimarea publicată în BURSA din 2 martie.

Profitul BCR pe anul trecut este mai mare cu aproape 16% faţă de cel din anul precedent.

Activele BCR de peste 9 miliarde de euro i-au conferit poziţia de lider în sistem din acest punct de vedere cu 25,7% din piaţă. Totuşi, aceasta înseamnă un uşor recul faţă de 2004, cînd banca deţinea puţin peste 26% din piaţă.

Nicolae Dănilă, preşedintele executiv al BCR, recunoaşte că resimte o concurenţă accentuată, chiar o determinare din partea celorlalte bănci să îşi majoreze cota de piaţă.

În acest an, BCR are programate investiţii în valoare de 52 de milioane de euro. Nicolae Dănilă a explicat că o bună parte din acestea vor fi orientate către modernizarea sistemului IT, care a fost începută anul trecut şi continuă şi în acest an. În plus, BCR şi-a propus să des-chidă 75 de unităţi noi, apropiindu-se de cota de 450.

În a doua jumătate a anului, banca va lansa cardurile cu cip. BCR îşi propune să crească mai repede decît piaţa în acest an şi să îşi consolideze poziţia de lider.

Nicolae Dănilă a declarat că anul trecut a fost cel mai bun an pentru banca pe care o conduce. Domnia sa a explicat că toate obiectivele pentru anul trecut au fost îndeplinite. Domnul Dănilă a menţionat la acest capitol consolidarea poziţiei de lider pe piaţă, creşterea productivităţii şi profitabilităţii, precum şi creşterea capacităţii BCR de a furniza servicii complexe prin companiile din grup.

Creditele acordate de BCR s-au ridicat anul trecut la 4,4 miliarde de euro, mai mult cu 50% comparativ cu anul precedent. Depozitele clienţilor au crescut ceva mai încet (cu 31%) şi s-au cifrat la 6 miliarde de euro. Capitalurile proprii ale băncii au fost de 1,1 miliarde de euro.

Veniturile din dobînzi au scăzut anul trecut cu aproape 6% pînă la 1,3 miliarde de RON. Această evoluţie a fost însă compensată de creşterea veniturilor din comisioane (12,6%) care s-au apropiat de 650 milioane de lei. Veniturile nete din operaţiuni financiare s-au dublat pînă la 223 milioane de RON.

Costurile de exploatare au înregistrat, de asemenea, o creştere cu aproape o cincime pînă la 1,3 miliarde de lei. Banca a făcut anul trecut investiţii de 45 milioane de euro. O parte din acestea au fost atrase de cele 60 de unităţi deschise anul trecut.

Creditul neguvernamental a rămas principalul plasament al băncii, a declarat domnul Dănilă. Creditul retail, ajuns la un sold de peste 1,7 miliarde echivalent EUR, a fost, în 2005, cel mai dinamic plasament al BCR, cu o creştere în termeni nominali de peste 86%, evoluţie în care creditul în lei (RON) a crescut cu 60%.

Banca s-a orientat mai ferm către finanţările pe termen lung, încurajînd deciziile inves-tiţionale ale clienţilor, aceste credite ajungînd, la finele anului trecut, la o pondere de 41% din total portofoliu faţă de 19% în 2004. Menţinerea unei structuri de credite preponderent în moneda naţională - 56% din total portofoliu - în condiţiile unei pieţe dominate încă de creditele în valută.

Pe segmentul atragerii de resurse de la clienţii nebancari, banca a înregistrat o creştere mai accentuată a depozitelor în lei (RON), care aveau o pondere de 68% în total depozite, creştere stimulată de remunerarea mai bună. Depozitele clienţilor la BCR au crescut în 2005 cu 31,3% pînă la 21.410 milioane lei (RON).

Marja de dobîndă a BCR a fost anul trecut de 5,64% la lei şi de 3,4% la valută.

BCR se află în plin proces de transfer al acţiunilor din proprietatea statului, a BERD şi IFC către "Erste Bank". În această perioadă acţionează un Comitet de Consultanţă care facilitează acest transfer. În plus, băncile trebuie să îndeplinească unele condiţii decisive într-un proces de vînzare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb