• Reprezentanţii BCR: "Am pus în executare hotărârea instanţei, însă clientul doreşte o dobândă mai mică sau chiar zero, ignorând obligaţiile contractuale"
Banca Comercială Română este obligată, prin procedura de executare silită, să înlăture clauzele abuzive din contractul de credit al unui client din Oradea, ne-au declarat reprezentanţii societăţii de executori judecătoreşti Beiuşan.
Avocaţii ne-au explicat că banca nu trebuie să plătească "silit" o anumită sumă de bani, cum se traduc termenii "executare silită", în accepţiunea generală, ci că este obligată să execute sentinţa instanţei, adică să elimine anumite clauze din contract.
Executorii BEJ Beiuşan ne-au explicat: "Avem un dosar în biroul nostru privind un client al BCR Oradea care a câştigat un proces împotriva băncii, instituţia de credit fiind obligată, prin sentinţă judecătorească irevocabilă, să înlăture anumite clauze contractuale considerate abuzive. Banca este în executare silită, obiectul executării fiind obligaţia de a înlătura unele clauze contractuale abuzive, însă cei din centrala BCR tergiversează lucrurile".
În schimb, reprezentanţii BCR ne-au precizat că au pus în executare hotărârea instanţei, însă clientul doreşte o dobândă mai mică sau chiar zero, ignorând obligaţiile contractuale.
Oficialii băncii ne-au declarat: "BCR a pus în executare hotărârea instanţei, cu respectarea dispoziţiei privind perceperea unei dobânzi fixe în cuantumul precizat şi a comunicat acest aspect executorului judecătoresc, astfel încât acţiunea menţionată - de executare silită - nu are temei. Nemulţumirile domnului Vidican Gheorghe (n.r., clientul BCR) exced aspectelor dispuse de instanţele de judecată, în sensul că doreşte o dobândă mai mică sau chiar zero, dacă se poate, ignorând complet obligaţiile asumate la încheierea contractului.
Mai mult decât atât, BCR a formulat recurs împotriva ultimei sentinţe pronunţată între părţi, fiind stabilit termen de judecată la data de 03.12.2012".
Judecătoria Oradea a acceptat cererea unui client al BCR de încuviinţare a executării silite a băncii, după ce instituţia de credit a refuzat să pună în aplicare o decizie definitivă şi irevocabilă privind înlăturarea unor clauze abuzive din contractul de credit şi anume cele legate de dobânda variabilă aplicată împrumutului.