Banca Comercială Română revine sub controlul direct al Erste Group Bank, după ce, timp de cinci ani, a fost "parcată" pe un vehicul creat special pentru administrarea activelor băncii din Europa Centrală şi de Est, pe timpul crizei, numit EGB Ceps Beteiligungen GmbH.
Potrivit Reuters, Erste Group Bank a absorbit în structura sa firma EGB Ceps Beteiligungen GmbH, înfiinţată la finele anului 2009, pe care, oricum, o deţinea integral.
Potrivit reprezentanţilor Erste, vehiculul creat în 2009 a fost menit să ajute grupul să treacă cu bine peste criza financiară.
"Acum acest vehicul nu mai este necesar, aşa că structura grupului va fi simplificată la loc", a declarat un purtător de cuvânt al Erste, citat de agenţia de presă, care precizează că preluarea prin absorbţie a EGB Ceps Beteiligungen GmbH nu va afecta rezultatele financiare ale Erste, şi nici activităţile de management.
Săptămâna trecută, CEO-ul grupului, Andreas Treichl, a declarat că simplificarea structurii Erste va ajuta la îmbunătăţirea riscurilor, a lichidităţii şi a performanţei grupului.
În 2009, Erste Group şi-a transferat participaţia la BCR şi la celelalte subsidiare sub forma unui aport de capital în natură către EGB Ceps Holding GmbH, deţinută de către EGB Ceps Beteiligungen GmbH, asumându-şi că va respecta angajamentele de la momentul privatizării BCR şi în cadrul noii structuri de proprietate.
Potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat să listeze BCR la Bursă în cel mult doi ani şi să distribuie 40% din profitul net sub formă de dividende. În 2009, SIF-urile, care controlau, atunci, circa 30% din capitalul BCR, s-au pus de acord cu acţionarul majoritar să amâne pentru încă doi ani intrarea la cota Bursei a băncii, din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţa de capital.
În 2011, însă, Erste Group Bank AG (Erste Group) a încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri prin care urma să achiziţioneze o participaţie de 24,12% din BCR. Prin acest acord, cele patru SIF-uri renunţau la dreptul de a solicita listarea BCR şi de a încasa dividende speciale.
În prezent, SIF Oltenia este singura SIF care a rămas cu un pachet de 6% din BCR.
Erste a raportat pentru primele nouă luni din acest an o pierdere de 1,48 miliarde de euro, pe fondul costurilor de risc provizionate pentru reducerea portofoliului de credite neperformante, inclusiv pentru România.