BCR Stabilitatea leului - reţeta unei inflaţii scăzute

Cristina Alexandru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 martie 2008

Majorările preţurilor administrative vor limita efectul pozitiv al evoluţiei favorabile a leului asupra inflaţiei pe luna februarie, cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns analiştii din cadrul departamentului de cercetare şi strategie al BCR, însă consideră că un curs stabil al monedei naţionale este un determinant cheie al unei inflaţii scăzute.

În condiţiile unei rate a inflaţiei de 7,26% în ianuarie, specialiştii BCR consideră că rata anuală a inflaţei ar putea depăşi 8,5% în următoarele luni. Principalele cauze ale acestei situaţii ar fi, în opinia specialiştilor citaţi, creşterea preţurilor administrate la gaze naturale şi transport urban (care se va răsfrânge asupra preţurilor produselor alimentare), precum şi eficacitatea limitată a politicii monetare pe termen scurt.

Potrivit aceluiaşi raport, în condiţiile unei recolte abundente şi a unei monede naţionale mai puternice, trendul s-ar putea inversa începând cu a doua parte a anului 2008.

Strategia BNR de majorare a nivelului dobânzii de politică monetară s-a reflectat într-o creştere a dobânzilor pentru depozitele overnight până la niveluri de 9,1% pentru depozitele atrase şi de 10% pentru plasamente. Analiştii BCR consideră că cererea pentru moneda naţională a fost amplificată de lichiditatea redusă din piaţă monetară, în condiţiile efectuării de către companii a plăţilor aferente bugetului de stat.

Anticipările investitorilor au fost confirmate de publicarea deficitului de cont curent pe 2007 si a ratei inflaţiei pe luna ianuarie a acestui an şi, în consecinţă, cursul monedei naţionale nu a înregistrat o volatilitate ridicată.

Pentru anul 2008, analiştii BCR estimează un deficit de cont curent de până la 15% din PIB. Potrivit acestora, numărul mare de muncitori străini care vor fi prezenţi pe piaţa muncii din România începând cu 2008 (aproximativ 10.000 de persoane) va determina o presiune suplimentară asupra contului curent prin intermediul remiterilor. Pe de altă parte, în raport se estimează că investiţiile străine directe aferente anului 2008 ar putea fi în jurul valorii de 7 miliarde euro.

Un sprijin important pentru creşterea economică înregistrată în 2007 a fost adus de vânzarile retail care au determinat o majorare a volumului de impozite şi taxe pe produs colectate la bugetul de stat. Potrivit estimărilor departamentului de analiză al BCR, vânzările retail vor creşte cu aproximativ 16,5% în 2008, însă o întărire a politicilor macroeconomice ar putea reduce creşterea comerţului retail, cu efecte pozitive asupra deficitului comercial.

În ceea ce priveşte domeniul construcţiilor, departamentul de cercetare al BCR a ajuns la concluzia că cererea importantă pentru spaţii industriale, birouri şi lucrări de infrastructură a impulsionat atât segmentul non-rezidenţial cât şi construcţiile inginereşti, iar dezvoltarea acestui sector va continua şi în 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb