BCR: "Vânzarea datoriei Cemacon pe un euro a avut ca scop salvarea companiei"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2017

BCR: "Vânzarea datoriei Cemacon pe un euro a avut ca scop salvarea companiei"

Banca Comercială Română (BCR) spune, pentru prima dată, oficial, că vânzarea creanţei Cemacon s-a făcut pe un euro, instituţia de credit subliniind că scopul a fost salvarea companiei.

Recent, Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a criticat modalitatea prin care băncile vând creditele neperformante cu discount, spunând că, în urma controlului la o bancă, ANAF a stabilit plăţi suplimentare de 104 milioane de lei. Banca despre care a vorbit ministrul Finanţelor este BCR. Ziarul BURSA a relatat, recent, că printre problemele identificate de ANAF se numără creditele neperformante de 16,5 milioane de euro ale companiilor "Cemacon" şi "Ambient", cedate de BCR pe 2 euro.

Reprezentanţii băncii au anunţat că vor contesta decizia de impunere a ANAF. Totodată, aceştia ne-au transmis: "Regretăm că acuzele nefondate din jurul unor restructurări de datorii comerciale (exemplu: cazul Cemacon) induc ideea că ar fi fost preferabilă lichidarea unor companii şi dispariţia de locuri de muncă. Simplu explicat: BCR a găsit o soluţie pentru salvarea unei societăţi comerciale care acumulase datorii nesustenabile. Vânzarea datoriei pe un preţ administrativ de 1 euro a avut în vedere scopul final de salvare a companiei şi a locurilor de muncă.

I. Mai întâi de toate, trebuie reamintit faptul că restructurarea unui credit reprezintă o serie de măsuri prin care banca îşi protejează investiţia sa iniţială. În aceste cazuri, banca a fost cea care prin creditul iniţial a sprijinit creşterea şi dezvoltarea unui proiect comercial, având dreptul dar şi obligaţia legală să îşi recupereze sumele investite.

II. În al doilea rând, orice restructurare se face considerând situaţia economică şi financiară reală. Legea şi buna practică bancară impun criterii obiective de evaluare a unui credit comercial neperformant. Măsurile de restructurare avute în vedere se bazează pe o evaluare economică strictă a viabilităţii afacerii, a gradului de îndatorare, a garanţiilor existente, a contextului de piaţă.

III. În al treilea rând, subliniem faptul că în stabilirea preţului de vânzare, care a fost determinat prin analiza întregului proces de restructurare şi nu doar a unei componente a acesteia, am respectat principiile preţului de piaţă şi am procedat corect pentru o soluţie cu rezultate concrete: o firmă viabilă. În situaţia dată, un alt creditor ar fi optat, cel mai probabil, pentru introducerea companiei în insolvenţă şi vânzarea la bucată a garanţiilor".

Ziarul BURSA a scris că Autoritatea Fiscală a evaluat diferit faţă de BCR transferurile de credite neperformante, dar şi vânzarea, din ianuarie 2014, a pachetului deţinut de BCR la fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund (BOF) către Erste Bank, pentru suma de 15,5 milioane de euro, în baza unui raport de evaluare întocmit de KPMG. Fondul BOF, în care Erste are o participaţie de 83,33%, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru, este cel care preluase, în 2013 şi 2014, creanţele "Cemacon" şi "Ambient", pentru câte un euro fiecare.

În discursul său despre controalele ANAF la bănci, Ionuţ Mişa a pomenit despre vânzarea unei creanţe cu o valoare nominală de 14 milioane euro cu un euro, caz care seamănă izbitor cu "Cemacon", iar ministrul a precizat că "acolo este vorba şi de o plângere penală".

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Cu 1 euro cine nu il cumpara?

    1. berila, 1 euro plus alte obligatii ca asa e la reorganizare

      cat de dobitoc trebuie sa te nasti...faptul ca cemacon a renascut, va face dobitocilor ca bugetul de stat sa fie alimentat cu impozite pe profit, iar pt angajati se platesc taxe si nu indemnizatii de somaj!

      Dacă generalizăm cazul aflăm de ce băncile nu plătesc impozite pe profit de câteva miliarde pe an.

      Practic băncile fură statul de câteva procente din PIB anual. 

      Dragule, nu a pus nimeni la indoiala ca a renascut..dealtfel, lucrul asta era evident dinainte de vanzarea de catre BCR.

      Ceea ce te faci tu ca nu intelegi este ca, pe de o parte, BCR isi amana plata impozitului pe profit, iar p[e de alta parte acolo se gaseste un para-indarat pe care You-Know-Who Pogo il imparte cu conducerea care a avizat vanzarea. 

      Despre asta este vorba, si oricat de prostanac ar fi Misa, intentia lui de a penaliza genul asta de '''business-uri'' romanesti este de aplaudat

      Ai vazut vreo licitatie organizata de BCR pentru tranzactiile alea?? Este Pogo cel mai bun/eficient administrator de companii din lume?? Pentru ca, data la un expert in insolventa mai capabil, ar fi insemnat si rezultate mai bune, daca cumva suporti genul asta de deductie.... 

      Atunci de ce pe uni ii executa pe alti nu?

      Pile relati? 

      ca pogonaru e escroc stim, ca altfel nu intra la ceon...cat despre licitatii, iti dadeau banii pe dinafara si nu stiai cum sa cumperi creanta?

    Cine se face vinovat din banca de asa ceva?

    Cine din banca a rostogolit datoria pana la incapacitate de plata?

    Cat avea datorie fata de profit in procente, in lei? Daca avea profit 1 ron si banca i-a dat imprumut 100 de ron cine e vinovat? 

    O scuza mai penibila nu gaseau. Randul viitor poate salveaza cateva zeci de mii romani care au ramas pe drumuri si datori vanduti din creditele acordate de profesionistii sistemului bancar. Eventual sa ii aleaga din Zalau de la domnul Ciolos si din Sibiu de la domnul Iohannis ca sa nu se interpreteze.

    Hahaha. Ce penibili astia de la bcr. Cum mureau ei de grija altora.

    Pe spinarea clientilor sai BCR isi permite sa salveze pe cine vrea?

    Ce e aceasta aiureala? 

    De ce nu-i iarta de datorii pe TOTI clientii cu credite neperformante?  

    De unde aceasta discriminare? 

    Care e perspectiva unei astfel de banci?

    Ma mut la alta banca ...  

    1. Așa apar milionarii de carton. O bancă, nu știu care, vinde pe 1 euro neperformantul băiatului care dă din gură pentru ea. Banca scapă de profit, iar ce iese din neperformant pleacă în Cayman, 1% pe numele băiatului de carton și 99% pe vehiculele financiare ale băncii.

    1 euro plus 5 milioane de euro de la cemacon real estate

    daca a vandut datoria cu 1 euro nu a ajutat compania, ala care a cumparat datoria va vrea sa recupereze tot valoarea nominala, nu 1 euro. Explicatia nu are sens ori nu e completa.

    De ce Nu a con vertit Banca creanta in actiuni,sau de ce Nu a vindut creanta la nivelul pretului din piata al actiunilor primite,doar exista un protocol in acest sens conform rapoartelor Cemacom,au Fost alte interese??

    1. pai asta a si facut. a vindut cu 1 euro, e drept, insa tot unui vehicul in care era BCR actionar. dupa care vehiculul cu pricina a intrat in actionariatul firmei. ori faceau pasul acesta, cei de la Bcr, ori Cemacon intra in faliment.

    "Vânzarea datoriei pe un preţ administrativ de 1 euro a avut în vedere scopul final de salvare a companiei şi a locurilor de muncă."

    Intelegem de aici ca SPV-ul care a cumparat datoria Cemacon pe un euro a cumparat-o ca sa o stearga, a iertat societatea de datorii? Asa... dintr-un impuls filantropic? 

    1. Bcr da la saraci?

      Cum a evoluat actiunile firmelor?

      Bcr e mebra Erste dar nu foloseste Erste in Ro oare de ce? 

      Cemacon se lauda cu un parcurs deosebit. La asa rezultate, Stoleru si compania ar fi putut plati creditul. I a dat terenul lui Dedeman si l a luat si actionar. Deci solutii s au gasit. Cu asa management si asa actionari de succes, de ce n au platit si creditele. Talentatul asta de stoleru se lauda pe la toate sindrofiile ca are cea mai tare fabrica si el e cel mai tare manager. Pai cu 30 mil de la bcr, normal ca fabrixa e buna. Asa reteta de succes , mai rar. Iei banii si bagi banca actionar. Toata lumea vrea asa.

      Domnia si prostia se platesc. Bcr ul sa dea taxele si sa i multumeasca lui pogonaru.

      fara conversia creditului, nu mai era nici stoleru, nici dedeman

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb