Aproximativ 1,9% din volumul record de credite în valoare de 79,102 miliarde de euro acordate anul trecut de Banca Europeană de Investiţii au mers în România, ţara noastră beneficiind, în 2009, de împrumuturi în valoare de 1,473 miliarde de euro de la BEI, potrivit rezultatelor anuale pe 2009 comunicate de bancă, anunţă Agerpres.
Instituţia financiară a precizat că în perioada 2005-2009 a acordat Româ-niei credite în valoare de 4,389 miliarde de euro, aproximativ 1,6% din totalul de 277,699 miliarde de euro acordate de BEI în ultimii patru ani.
În 2009, cel mai mare credit acordat de BEI în România a fost cel de 400 de milioane de euro contractat de Ford, pentru modernizarea uzinei de la Craiova. Urmează îndeaproape un credit de 395 de milioane de euro acordat Metrorex, pentru construcţia unei noi linii de metrou. Pe locul al treilea se situează creditul de 200 milioane de euro acordat Petrom, pentru construcţia unei centrale pe gaze naturale în apropiere de Ploieşti.
În total, în 2009, BEI şi-a majorat volumul de credite cu 37%, până la 79 de miliarde de euro, comparativ cu 58 de miliarde de euro în 2008.
"BEI s-a dovedit un pilon solid de stabilitate financiară în contextul economic deosebit de dificil din 2009. Banca a reuşit să-şi atingă şi chiar să-şi depăşească ţintele ambiţioase pe care şi le-a propus pentru 2009. Am demonstrat că puteam avea o contribuţie semnificativă la economia europeană", a subliniat preşedintele BEI, Philippe Maystadt.
Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii Băncii sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI se pune pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană lărgită.
Activităţile BEI în România acoperă o gamă largă de sectoare, de la infrastructură, sectorul manufacturier, al serviciilor, acordarea de sprijin pentru IMM-uri, până la educaţie şi promovarea economiei bazate pe cunoaştere.