BEI: Împrumuturi de 145 milioane euro pentru Nuclearelectrica

F.D.
Piaţa de Capital / 22 decembrie 2023

BEI: Împrumuturi de 145 milioane euro pentru Nuclearelectrica

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro pentru a sprijini finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă), conform unui comunicat de presă al companiei.

CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire şi din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protecţie sporită a mediului, publicului şi a sănătăţii şi securităţii ocupaţionale a angajaţilor, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei, precizează sursa citată.

Proiectul va spori securitatea radiologică a centralei electrice, va reduce şi mai mult volumul deşeurilor radioactive, acordând prioritate sănătăţii angajaţilor şi permiţând reutilizarea agentului de răcire şi a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreţinerea regulată, retehnologizarea şi, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai uşor, sigur şi eficient.

"Acest proiect face parte din strategia noastră de investiţii, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear în conformitate cu politica energetică naţională. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.

Abordarea BEI cu privire la proiectele nucleare a fost definită în Criteriile sale de împrumut pentru energie din 2013 şi a rămas neschimbată de atunci. Banca adoptă o abordare neutră din punct de vedere tehnologic, în conformitate cu obiectivul de decarbonizare al Uniunii Europene şi cu obiectivele de asigurare a securităţii aprovizionării cu energie şi a competitivităţii într-un mod durabil din punct de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al costurilor, eficient, sigur şi acceptabil din punct de vedere social.

"BEI finanţează proiecte de energie durabilă în întreaga lume şi suntem bucuroşi să sprijinim acest proiect cu beneficii de sănătate, siguranţă şi economie circulară întreprinse de un operator cu experienţă", a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreşedintele BEI.

Societate Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN deţine două sucursale: sucursala CNE Cernavodă, care operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, şi sucursala FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

BEI este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele membre. Acesta pune la dispoziţie finanţare pentru investiţii solide în vederea atingerii obiectivelor politicii UE. BEI este activă în România de la începutul anilor 1990. Prin 180 de proiecte în valoare de 17,78 miliarde euro până în prezent, a îmbunătăţit coeziunea regională, infrastructura şi serviciile de sănătate şi a sprijinit IMM-urile.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. O nimica toata de imprumuturi fata de ceea ce urmeaza sa aterizeze.

    La anul romanasii vor vota AUR combinat cu SOS şoşoc (daca apuca Simion sa puna in practica ultima fapta de razboinic pe care a promis-o in vazul si auzul tuturor), PSD se va alia cu ei sau cu PNL in functie de cat de profitabila promite sa fie conexiunea in cursul viitoarei pseudo guvernari. 

    Pe urma vine reparatia primului reactor, alte imprumuturi de la Eximbank-ul american, mai vine un rand de alegeri, datoria nationala va creste invers proportional cu rezultatele elevilor la invatatura, in tara continua sa vina valul de asiatici si de africani in cautare de paine, iar in marea masa a romanilor incepe sa fie atinse noi limite superioare ale xenofobiei. 

    Mai respiram pana pe la alegerile din 2032 si, odata cu intrarea decreteilor la pensie, incepem sa gafaim din ce in ce mai greu inainte sa ne loveasca complet damblaua. 

    Viitorul e unul in care grecii se vor uita la noi si vor constata satisfacuti ca altii au fost mai fraieri decat ei, rusii vor regreta ca n-au cucerit toata Ucraina caci, oricat de greu le-ar fi fost, pe urma ar fi defilat prin Romania, iar europenii, de mult timp dezgustati de apucaturile oricaror politruci penibili de la Bucuresti, nu ne vor ajuta prea mult ca sa iesim din groapa pe care singuri ne-am sapat-o cu mult avant. 

    Sa speram ca pana atunci Viktor Orban o sa apuce sa dea ortul popii mai inainte sa dea ordinul de scandal pentru recuperarea Ardealului, ochelaristul Vucici nu va mai calari Belgradul, Bulgaria nu va fi complet acaparata de mafia rusa si Ucraina nu ajunge un taram neguvernabil. 

    Sa fim optimisti, zic, caci inca mai putem pleca spre zari mai prietenoase cu sufletul omului, dar sa nici nu-ntarziem, ca poate apuca natafletii sa organizeze un referendum (facut cu multi prosti si pentru prosti orgoliosi) de ne dam singuri un sut in posterior ca sa aterizam dincoace de gardul Uniunii Europene: chiar suntem in stare de orice tembelism!

    Deci, capul sus, baieti, ca sa putem bea cupa (auto)umilintei nationale pana la ultima picatura! 

    1. ...

    INPO 2?

    145 mil euro la 10 mil gospodarii 14,5 euro per gospodarie… utilizate 65-80%

    145 mil euro la 8 mil gospodarii utilizate proportie de cel putin 80% 18,125 euro 

    145 mil euro la 6 mil gospodatii utilizate in proportie de 95%-100% 24,1(6) euro  

    credit bun! putin dar bun… 

    s c c r e t… 

    1. ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb