Banca Europeană de Investiţii sprijină extinderea reţelei de televiziune digitală terestră din România, prin acordarea unui împrumut de 9,78 milioane de euro Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii Radiocom, pentru a finanţa parţial digitalizarea infrastructurii terestre, se arată într-un comunicat al BEI, remis astăzi, conform Agerpres.
Decizia vine în contextul implementării Planului de investiţii pentru Europa, aşa-numitul "Plan Juncker". Împrumutul BEI este sprijinit de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), pilonul financiar al "Planului Juncker".
Proiectul sprijină dezvoltarea unei reţele de televiziune digitală terestră bazată pe standardul DVB-T2, pentru a permite tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră în România. De asemenea, investiţia va contribui la o utilizare mai eficientă a a spectrului radio.
Andrew McDowell, vicepreşedintele BEI, a declarat: "Banca Europeană de Investiţii va finanţa digitalizarea reţelei publice de televiziune terestre în linie cu politicile naţionale şi europene, sprijinind tranziţia către televiziunea digitală terestră. Acesta va facilita dezvoltarea societăţii informaţionale în beneficiul românilor".
La rândul său, comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a afirmat că, odată cu acest nou acord, Planul Juncker face o diferenţă foarte vizibilă în viaţa de zi cu zi a românilor, aducând o calitate mai bună a televiziunii în casele lor.
Planul Juncker permite BEI să finanţeze operaţiuni care sunt mai riscante decât media investiţiilor sale. Proiectele susţinute prin FEIS sunt adesea puternic inovatoare, fiind asumate de întreprinderi mici, fără istoric de creditare sau grupează necesităţi de infrastructură mai mici în funcţie de sector sau de geografie. Sprijinirea unor astfel de proiecte a obligat BEI să creeze noi produse de finanţare, de exemplu, împrumuturi riscante cu caracteristici de aport de capitaluri proprii sau platforme de investiţii.
În noiembrie 2018, Planul Juncker mobilizase deja investiţii suplimentare de 360 de miliarde de euro, inclusiv peste 2,3 miliarde de euro în România, aproximativ 850.000 de IMM-uri urmând să beneficieze de îmbunătăţirea accesului la finanţare.
Guvernul a aprobat, pe 10 iunie 2015, o ordonanţă de urgenţă care conţine măsuri necesare pentru asigurarea tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional.