Beijing Stock Exchange, după trei ani de la debut: 80% dintre companiile listate sunt profitabile

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 septembrie

Sistemul de emitere de obligaţiuni guvernamentale al Ministerului Finanţelor şi Bursei de Valori din Beijing a fost lansat în septembrie 2022. (Sursa foto: www.bse.cn)

Sistemul de emitere de obligaţiuni guvernamentale al Ministerului Finanţelor şi Bursei de Valori din Beijing a fost lansat în septembrie 2022. (Sursa foto: www.bse.cn)

English Version

Bursa de Valori din Beijing (Beijing Stock Exchange - BSE), lansată în anul 2021 pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) inovatoare din China, a împlinit săptămâna aceasta trei ani de existenţă.

Potrivit datelor operatorului buriser, preluate de china.org.cn, cele 251 de firme listate la BSE şi-au menţinut operaţiunile stabile în prima jumătate a anului curent, iar peste 60% dintre acestea au raportat o creştere a veniturilor. Totodată, peste 80% dintre companiile listate la BSE au obţinut profit în intervalul ianuarie-iunie 2024.

Conform datelor citate, venitul operaţional combinat al companiilor listate a fost de 78,5 miliarde de yuani (aproximativ 11,05 miliarde de dolari), iar profitul net atribuibil acţionarilor a fost de 5,4 miliarde de yuani.

În prezent, peste 50% dintre firmele listate la Bursa din Beijing sunt incluse în catalogul naţional al "micilor giganţi", care reprezină noua elită a întreprinderilor mici şi mijlocii angajate în producţie, respectiv specializate pe o piaţă de nişă şi care beneficiază de tehnologii de ultimă oră.

În al doilea trimestru al anului curent, veniturile din exploatare şi profitul net combinat ale acestor firme s-au situat la 22,01 miliarde de yuani, respectiv 1,67 miliarde de yuani. În prima jumătate a anului, firmele listate la această bursă au investit un total de 3,73 miliarde de yuani în cercetare şi dezvoltare, în creştere cu 2,47% faţă de anul precedent, notează sursa citată.

La sfârşitul lunii iunie, numărul investitorilor calificaţi la BSE s-a apropiat de 7,05 milioane, în creştere cu 292.300 faţă de sfârşitul anului trecut, potrivit datelor menţionate.

Analişti: BSE va deveni o piaţă bine reglementată, influentă şi dinamică, în următorii ani

Analiştii prevăd că BSE se va transforma într-o piaţă de valori bine reglementată, influentă şi dinamică în următorii câţiva ani, observând că serviciile îmbunătăţite ale acestei burse vor contribui la modernizarea şi transformarea economică a ţării, scrie globaltimes.cn.

În cei trei ani de existenţă, BSE a orientat un flux semnificativ de capital către IMM-urile implicate în tehnologie, producţie avansată şi dezvoltare ecologică. Datele BSE arată că în rândul investitorilor eligibili se află investitori instituţionali ce includ capital privat, fonduri publice şi firme de asigurări.

La data de 1 septembrie, capitalizarea combinată a celor 251 de companii listate la BSE a ajuns la 300 de miliarde de yuani (42,23 miliarde de dolari). Companiile IT reprezintă peste 90% din societăţile listate, arată datele citate.

"Spre deosebire de Bursele din Shanghai şi Shenzhen, BSE este o piaţă mai concentrată pe companiile în stadiu incipient, mici şi inovatoare", a declarat, citat de Global Times, Wan Zhe, economist şi profesor la Belt and Road School din cadrul Beijing Normal University. Acesta a menţionat: "Înfiinţarea BSE este de o importanţă vitală în crearea unei pieţe de capital pe mai multe niveluri, îmbunătăţirea sprijinului pentru IMM-uri şi promovarea dezvoltării bazate pe inovaţie. În ultimii trei ani, dezvoltarea BSE şi-a urmat întotdeauna poziţionarea strategică şi obiectivele de dezvoltare, cu mai multe sisteme de tranzacţionare lansate şi diverşi investitori participanţi la piaţă".

Un director general al unei companii din Beijing, care a refuzat să fie numit deoarece firma este în proces de lansare la tranzacţionare la BSE, a afirmat: "Bursa din Beijing este o platformă perfectă prin care IMM-urile pot obţine acces la capital şi apoi îşi pot extinde investiţiile în cercetare şi dezvoltare şi producţie".

Lansarea BSE a avut loc la numai două luni după ce China şi-a anunţat planul de înfiinţare a unei noi burse de valori, o mişcare larg salutată de piaţă, deoarece îşi propunea să abordeze problema de lungă durată a finanţării IMM-urilor.

Mai târziu, în septembrie 2023, Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China a lansat un ghid pentru stimularea dezvoltării BSE, solicitând listări de companii "de o calitate înaltă", mai multe produse pe segmentul fondurilor mutuale şi o participare extinsă a investitorilor din străinătate.

"Privind în perspectivă, BSE ar trebui să accelereze listarea companiilor inovatoare de înaltă calitate, în special prin extinderea canalului de strângere de fonduri pentru «micii giganţi»", a declarat Tian Xuan, vicepreşedinte al Tsinghua University PBC School of Finance, adăugând: "Între timp, sunt necesare eforturi pentru a consolida fundaţia pieţei, pentru îmbunătăţirea cadrului legal şi protecţia drepturilor investitorilor. BSE ar trebui să îmbunătăţească în continuare serviciile pieţei de capital, de exemplu, prin lansarea de produse de investiţii creative cu tematică".

În ianuarie 2024 a fost lansată piaţa de obligaţiuni a BSE, marcând un pas cheie în dezvoltarea bursei.

În acest context, Wan Zhe mai spune: "Economia chineză s-a mutat către o etapă de dezvoltare de înaltă calitate şi se află în prezent într-o perioadă critică de transformare a modelului său. Într-un moment crucial, BSE poate lua piaţa de valori Nasdaq drept punct de referinţă pentru a intensifica sprijinul pe partea de tehnologie".

În aprilie, Consiliul de Stat din China a lansat un nou ghid privind consolidarea reglementărilor, prevenirea riscurilor şi promovarea pieţei de capital, care va susţine dezvoltarea acesteia pe termen lung.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb