Fostul premier Benjamin Netanyahu a primit astăzi, aşa cum era de aşteptat, mandatul oficial din partea preşedintelui Isaac Herzog pentru a forma un nou guvern al Israelului, informează AFP, potrivit Agerpres.
După cinci alegeri parlamentare în ultimii trei ani şi jumătate, alianţa de dreapta condusă de Netanyahu a obţinut, pe 1 noiembrie, o majoritate de 64 de deputaţi din cei 120.
Politicianul în vârstă de 73 de ani, cunoscut ca "Bibi", a promis că va fi "prim-ministrul tuturor". El a mai condus guvernul israelian din 1996 până în 1999 şi din 2009 până în iunie 2021, când a fost înlocuit de actualul premier de centru, Yair Lapid.
Netanyahu este inculpat în mai multe dosare de corupţie, procesul fiind în curs de desfăşurare.
El are la dispoziţie 28 de zile pentru negocierea posturilor de miniştri cu partenerii de coaliţie. Partidul său, Likud, s-a clasat pe primul loc, având 32 de parlamentari. Urmează evreii ultraortodocşi cu 18 deputaţi şi alianţa Sionismul Religios cu 14 - un record pentru extrema dreaptă, observă AFP, apreciind că noul guvern ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului.
Dintre ultraortodocşi, partidul sefard Shass are 11 locuri în parlament, iar liderul său, Arieh Deri, ar dori portofoliul finanţelor sau al internelor, afirmă presa israeliană. El a fost dovedit vinovat de fraudă fiscală în 2021 şi fusese deja închis pentru corupţie.
Extrema dreaptă a cerut ministerul apărării pentru liderul Betzalel Smotrich şi securitatea internă pentru numărul doi din ierarhie, Ben Gvir.
Conform unor jurnalişti israelieni, preşedintele Herzog a încercat să îi convingă pe Lapid şi pe actualul ministru al Apărării, Benny Gantz, să formeze împreună cu adversarii lor politici conduşi de Netanyahu o altă coaliţie guvernamentală, prin care să evite intrarea în guvern a unor personalităţi controversate ca Gvir.
Şeful statului a negat informaţiile respective, însă într-un dialog cu Gvir, joia trecută, i-a atras atenţia acestuia că primeşte "întrebări de la cetăţenii israelien şi de la lideri din întreaga lume (...) întrebări foarte sensibile despre drepturile omului".
Ben Gvir este cunoscut pentru discursurile sale virulente împotriva palestinenilor, iar preşedintele i-a atras atenţia că "există o anumită imagine a dumneavoastră şi a partidului dumneavoastră care pare, vă spun foarte cinstit, să îngrijoreze în multe privinţe".
După alegerile din Israel, mai multe ţări occidentale, printre care Statele Unite, au făcut apel la toleranţă şi la respectarea minorităţilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2022, 15:34)
"Statele Unite, au făcut apel la toleranţă
şi la respectarea minorităţilor",
sa ceara si Ucrainei americanii
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2022, 17:11)
Ucrainienii sunt speciali nu trebuie sa respecte minoritatile
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2022, 17:34)
la astia nu se aplica fara penali ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2022, 01:01)
În Brazilia a câștigat președinția,
condamnatul penal Lulu,
Numai patrioti sa nu fie
3. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 14.11.2022, 08:18)
Asta e mai nemuritor ca Ilici al nostru...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2022, 14:56)
Si mai patriot.Incomparabil,el isi iubeste tara spre deosebire de altii.