BERD: România să renunţe la modelul de creştere economică bazat pe consum

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 februarie 2018

BERD: România să renunţe la modelul de creştere economică bazat pe consum

România trebuie să adopte un model economic diferit, dacă vrea să evite o criză provocată de actualul boom bazat pe consum, apreciază directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone, trans­mite Bloomberg.

"După ce a stimulat creşterea prin reducerea taxelor şi majorarea salariilor în sectorul public, Guvernul de la Bucureşti ar trebui să adopte acum o traiectorie mai sustenabilă", susţine Patrone.

În opinia sa, oficialii de la Bucureşti pot face acest lucru prin majorarea investiţiilor în infrastructură şi îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

"Autorităţile par să înţeleagă că este nevoie să schimbe modelul de creştere. Acest lucru va fi pus în practică, sperăm cât mai rapid", a adăugat Matteo Patrone, potrivit Agerpres.

În trimestrul al treilea al anului trecut, România a avut cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, cu un avans anual al PIB de 8,8%. Însă, turbulenţele politice, provocate de schimbarea a trei guverne în decurs de un an, au descurajat investiţiile, astfel că Eurostat plasează calitatea drumurilor din Româ­nia pe ultimul loc din UE. Complicând şi mai mult lucrurile, deficitul bugetar se apropie de limita de 3% din PIB impusă de Comisia Europeană.

Noul premier, Viorica Dancilă, a afirmat că prioritatea sa va fi utilizarea fondurilor comunitare pentru a finanţa mari investiţii. În primul său discurs în Parlament, noul premier a spus că vrea să inaugureze cel puţin 350 de kilometri de noi autostrăzi până în 2020, precum şi 250 de kilometri de noi căi ferate, mai multe şcoli, grădiniţe şi spitale.

"Decalajul de infrastructură din România a devenit un obstacol serios în procesul de convergenţă şi trebuie luate măsuri", a atras atenţia Matteo Patrone.

Acesta a dezvăluit că există discuţii între instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană cu privire la nevoie de a dezvolta infrastructura din România.

În 2018, ritmul de creştere a economiei româneşti va încetini, pe măsură ce consumul pierde din viteză, iar noi stimulente fiscale sunt limitate, conform BERD. BERD, unul dintre cei mai mari investitori din România, cu un portofoliu actual de aproximativ 1,7 miliarde de euro, a finanţat mai ales proiecte în sectorul privat în ultimi ani. De exemplu, în 2017, a finanţat 29 de proiecte în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb