BERD vrea să intre în acţionariatul CEC

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 februarie 2008

BERD vrea să intre în acţionariatul CEC

Jean Lemierre, preşedintele BERD: " Am putea lansa o emisiune de obligaţiuni în lei

Banca Europeană pentru Recons­trucţie şi Dezvoltare (BERD) este interesată să intre în acţionariatul CEC, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, Jean Lemierre, preşedintele BERD. Oficialii BERD au declarat că nu au purtat încă negocieri cu CEC, dar acestea urmează să se concretizeze în perioada următoare.

Domnul Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC, ne-a declarat: "Sunt plăcut suprins şi onorat de o asemenea declaraţie din partea reprezentanţilor BERD. Acest lucru înseamnă, pe de o parte, că banca are suficiente elemente probatorii care să îi determine pe oficialii BERD să îşi ia un asemenea angajament, iar, pe de altă parte, arată că situaţia României se află la un nivel mult mai bun". Domnia sa ne-a mai spus că negocierile vor începe atunci când oficialii BERD vor înainta direct o ofertă către acţionariatul CEC şi, bineînţeles, dacă acesta din urmă va agrea propunerea.

Domnul Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, unde BERD deţine circa 15% din capital, ne-a declarat: "BERD este un partener important pentru noi şi consider că va genera efecte pozitive dacă va intra în acţionariatul CEC". Domnia sa ne-a spus că, momentan, nu există discuţii referitoare la o posibilă fuziune între "Banca Transilvania" şi CEC, adăugând: "BERD este un acţionar minoritar al Băncii Transilvania, deţinând aproape 15% din acţiuni, şi nu reprezintă un factor de decizie. În perioada următoare, banca are alte priorităţi, focalizate spre creşterea profitului, a cifrei de afaceri". Domnul Rekkers a precizat că această posibilă fuziune, între o companie privată şi una de stat, nu este oportună pentru "Banca Transilvania" şi, de asemenea, va fi extrem de greu de realizat.

Emisiune de obligaţiuni în lei

BERD ar putea lansa pe piaţa românească de capital, în prima jumătate a anului, o emisiune de obligaţiuni în lei. Domnul Jean Lemierre a declarat că ideea lansării de obligaţiuni BERD pe piaţa noastră a fost prezentată în mai multe rânduri, însă nu s-a concretizat încă. Preşedintele BERD a precizat că, pentru început, nu este prudent să investească o sumă foarte mare, iar valoarea acestei sume nu a fost încă stabilită. "Momentul lansării obligaţiunilor, precum şi valoa­rea sumei vor depinde de condiţiile pieţei", a adăugat domnul Lemierre.

Preşedintele BERD s-a întâlnit cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi cu preşedintele Traian Băsescu, cu care a discutat despre perspectivele colaborării dintre România şi BERD în perioada următoare. Domnul Lemierre a precizat: "Suntem interesaţi să susţinem cât mai multe proiecte, în lei, în România. Am avut ieri (n.r. - miercuri) discuţii cu reprezentanţii Guvernului şi sperăm să fim cât mai curând pe piaţa de capital românească". Reprezentantul BERD este de părere că finanţarea proiectelor în lei oferă o transparenţă mult mai mare pe piaţa de capital, dar în acelaşi timp reduce riscurile generate de devalorizarea monedelor străine.

Domnul Jean Lemierre a mai declarat că pricipalele domenii în care BERD urmăreşte să investească pe piaţa românească sunt domeniul energetic, infrastructura, sectorul privat alături de investitori străini şi locali, sectorul agroindustrial şi sectorul producţiei de alimente.

Totodată, BERD se va axa, în perioada următoare, pe oferirea unor instrumente cu un grad mai mare de risc, cum ar fi participarea la capital în cazul întreprinderilor locale, continuarea sprijinirii dezvoltării microîntreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi o colaborare cu Uniunea Europeană, în vederea îmbunătăţirii serviciilor de transport şi de alimentare cu apă din România.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iar sediul central va fi unde .... ??????

    Fa-ti CV-ul pe www.vreaujob.com - Locuri de munca in Romania.

    Ogica isi genereaza numerele la loto 6/49 de pe www.lottodrawn.com

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb