Berlinul este rezervat faţă de ceririle Franţei

M.D.
Internaţional / 20 aprilie 2018

Berlinul este rezervat faţă de ceririle Franţei

Emmanuel Macron s-a dus la Berlin să ceară mai multă "solidaritate" financiară în zona euro, în cadrul proiectului său de refondare a Europei, însă a obţinut doar un răspuns foarte rezervat din partea Angelei Merkel, comentează AFP.

În urmă cu un an, când l-a primit la Berlin pe tânărul preşedinte francez ales în baza unui angajament foarte proeuropean, cancelarul l-a citat pe Hermann Hesse: "la începutul tuturor lucrurilor este un şarm".

Întrebată joi dacă acest şarm mai există, Angela Merkel a răspuns diplomatic că a trebuit "să conserve un pic acest şarm şi să-l pună la o parte" în ultimele luni, din cauza crizei politice din ţara sa, "dar acum revine".

În spatele conversaţiei politicioase, însă, realitatea pare mai dificlă între cei doi lideri.

În domeniul militar, Parisul s-a aliat Statelor Unite ale lui Donald Trump în atacuri în Siria, la care Germania a refuzat să participe.

Macron îşi vede în prezent proiectul de refondare a Europei obstrucţionat de germani, mai ales referitor la zona euro, cu privire la care Berlinul se teme că va avea de plătit pentru alte ţări.

"Pe plan economic şi monetar, trebuie să ne rearticulăm mai bine responsabilitatea şi solidaritatea între state", a declarat pentru presă şeful statului francez, alături de cancelarul german. Acesta a mai adăugat că "nicio uniune monetară nu subzistă dacă nu există elemente de convergenţă şi, deci, cu privire la ceea ce vrem să lucrăm, există mai degrabă elemente mai incitante (...) care permit o bună solidaritate".

Concret, Franţa spune că doreşte să se înfiinţeze un buget autonom în vederea susţinerii investiţiilor şi creşterii economice sau să se creeze un post de ministru al Finanţelor Uniunii Monetare.

După ce a rămas tăcută timp de luni de zile, din cauza dificultăţilor politice interne, Angela Merkel a vorbit despre acest subiect, după ce a reuşit cu greu să formeze un guvern în martie.

"Suntem de acord că există nevoie de solidaritate în Europa, dar şi competitivitatea este necesară", a spus ea.

"Cred că noi aducem alte elemente" decât cele ale Franţei în discuţie, a spus ea, "dar cred că suma propunerilor noastre va putea permite la final să se ajungă la un rezultat bun".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb