Principalele acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut evoluţii spectaculoase în noiembrie, fapt reflectat de dinamica indicelui BET, a cărui creştere de la începutul lunii până la finele săptămânii trecute era de 8,1%. Evoluţia apare după peste două luni de scăderi masive, ce au dus cotaţia principalului coş de acţiuni al pieţei noastre sub nivelul de la începutul lui martie când bursele erau lovite de şocul invaziei Rusiei în Ucraina.
Brokerii spun că aprecierile au la bază creşterile consistente din marile pieţe de acţiuni internaţionale ce s-au reflectat şi la BVB, alături de rezultatele companiilor care în unele cazuri au fost cu mult peste aşteptările investitorilor.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul Estinvest, ne-a declarat: "În primul rând, cred că trebuie să legăm creşterea de contextul burselor externe. De câteva săptămâni vedem creşteri importante ale pieţelor internaţionale, care au determinat o apreciere şi în piaţa noastră. Peste acest lucru s-au suprapus şi raportările financiare ale companiilor la nouă luni de zile care, în unele cazuri, au fost peste aşteptări. Aceste două elemente au dus la evoluţia bună a pieţei noastre. Dar, din păcate, această evoluţie s-a văzut doar la nivelul preţurilor acţiunilor, fără vreun impact asupra lichidităţii care a rămas redusă".
În Statele Unite, indicele S&P se află într-o mişcare de creştere demarată în a doua partea a lunii trecute, principalul coş de acţiuni de peste Atlantic fiind în urcare cu circa 7,5% faţă de minimul atins la jumătatea lunii trecute. În Europa, indicele Stoxx 600 are o apreciere de 11% în ultima lună. Totuşi, de la începutul anului, ambii indici sunt pe o tendinţă descendentă.
• Dragoş Mesaroş: "Piaţa parcă a aşteptat un moment de genul acesta ca să aibă o revenire"
Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare la Goldring, remarcă contextul favorabil extern şi rezultatele companiilor energetice şi de utilităţi de la noi, despre care spune că au fost cu mult peste aşteptările investitorilor.
Brokerul a afirmat: "În opinia mea este vorba despre un cumul de ştiri pozitive. În Statele Unite am văzut scăderea inflaţiei pentru a treia lună consecutivă. În octombrie inflaţia a fost de 7,7%, sub nivelul din septembrie dar şi sub aşteptări care erau de 8%. În plus, şomajul nu s-a deteriorat în SUA, cu toate că a fost o creştere mare a inflaţiei în ultimele douăsprezece luni. Inclusiv la noi am văzut o scădere surprinzătoare a inflaţiei, de la 15,9% în septembrie la 15,3% în octombrie".
Dragoş Mesaroş a adăugat: "În plus au fost rezultatele companiilor, în unele cazuri cu mult peste aşteptări. Electrica şi Transelectrica care au avut patru-cinci trimestre cu rezultate slabe, au venit cu nişte surprize foarte plăcute. La fel Transgaz şi Romgaz, iar Petrom este deja în altă ligă - a raportat un profit mai mare decât cel cumulat în ultimii doi ani (...). Piaţa parcă a aşteptat un moment de genul acesta ca să aibă o revenire".
Electrica a obţinut, în primele nouă luni ale anului, un profit net de 534 milioane de lei, de peste şapte ori mai mare comparativ cu cel din aceeaşi perioadă a lui 2021, iar până acum în această lună tilurile EL au o creştere de circa 18%. Pentru Transelectrica profitul raportat fost de cinci ori mai mare, iar aprecierea preţului acţiunilor este de tot de 18%. Romgaz şi-a dublat profitul în vreme ce pentru Transgaz rezultatul net a urcat cu 150%, în primele nouă luni ale anului faţă de perioada similară din 2021.
• Mesaroş: "Din punctul meu de vedere, scăderile acţiunilor bancare au fost nejustificat de mari"
Pe lângă companiile energetice şi de utilităţi, titlurile băncilor au creşteri puternice în această lună, de 18% pentru Banca Transilvania şi 17% în cazul BRD-Groupe Societe Generale. Dragoş Mesaroş subliniză că, aprecierile vin după scăderi puternice ale preţurilor care, din punctul său de vedere, au fost nejustificat de mari.
"La un moment dat se ajunsese ca BRD să aibă o scădere de 35% faţă de începutul anului, iar Banca Transilvania de 25%. Sentimentul a fost destul de negativ, iar în astfel de situaţii nu mai contează rezultatele financiare, se tranzacţionează sentimentul. La BRD rezultatele au fost în creştere faţă de cele din primele nouă luni ale anului trecut, când preţul era mult mai mare. La Banca Transilvania sunt cam la acelaşi nivel comparativ cu cel de anul trecut. Automat că băncile au intrat în vizorul investitorilor. Cred că au intrat şi fondurile, pentru că am văzut şi o creştere a volumelor pentru acţiunile bancare", spune brokerul.
Dragoş Mesaroş a adăugat: "În general, chiar dacă economia încetineşte, până acum a rezistat destul de bine. Veştile sunt bune, inclusiv în România unde se pare că avem cea mai mare creştere economică din Europa, în momentul de faţă. Chiar Mugur Isărescu a spus că va fi o încetinire a creşterii economice, dar că nu crede că vom avea o recesiune tehnică, adică două trimestre consecutive de scădere".
• "Cred că este important ce se va întâmpla în zona de 4.100 de puncte a indicelui S&P 500; acolo este o rezistenţă puternică", afirmă brokerul de la Goldring
Legat de perspectivele imediat următoare ale pieţei noastre, directorul de la Goldring subliniază că, pe termen scurt, nu vor mai apărea date importante din economia reală care să influenţeze preţurile acţiunilor.
"Cred că este important ce se va întâmpla în zona de 4.100 de puncte a indicelui S&P 500. Lumea vede acolo o rezistenţă (n.r. nivel sau zonă unde există o probabilitate mai ridicată ca preţul/cotaţia să-şi oprească creşterea) destul de puternică, iar dacă va fi străpunsă s-ar putea ca pieţele să-şi continue trendul. Dacă nu, s-ar putea să apară scăderi în piaţă", spune Dragoş Mesaroş. "Apoi este important să vedem care va fi trendul dobânzilor. Mai sunt şedinţe de politică monetară la jumătatea lunii decembrie în Statele Unite, de asemenea în Europa şi Marea Britanie. Aşteptările sunt de creştere a dobânzilor (...). În zona euro încă nu s-a văzut maximul inflaţiei, nici în Marea Britanie (...)".
Conform unui articol din Forbes de la mijlocul săptămânii trecute, investitorii văd o creştere cu 50 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară în Statele Unite, după patru creşteri consecutive cu câte 75 de puncte de bază. În general, pieţele de acţiuni performează bine într-un mediu cu dobânzi mici şi sunt defavorizate într-un mediu cu dobânzi ridicate.
• Marcel Murgoci: "Consider că evoluţia viitoare a pieţei noastre va fi legată în primul rând de contextul internaţional"
Marcel Murgoci, ce conduce operaţiunile de la Estinvest, crede că evoluţia pieţei noastre din viitorul apropiat va fi legată în primul rând de contextul internaţional.
"Aici mă refer la urmările pe care poate să le aibă conflictul din Ucraina asupra economiilor din regiune. De asemenea, bineînţeles că ne vom corela cu evoluţia pieţelor externe. În plan intern, datele macroeconomice ne pot da o idee cu privire la mersul economiei şi a perspectivelor pentru viitorul apropiat asupra unor emitenţi. Bineînţeles şi deciziile luate de BNR. În funcţie de aceste elemente poate apărea volatilitate în piaţă", ne-a spus brokerul.
De la începutul lunii şi până la finele lunii săptămânii trecute, indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele acordare de companiile din BET, avea o creştere de 8,1%. Totuşi, de la începutul anului coşul de acţiuni avea un declin de 1,7%, în timp ce pentru indicele BET scăderea era de 10,5%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, are o depreciere de aproape 14%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2022, 10:02)
Apreciere de 8% pentru BET în luna noiembrie; de la începutul anului indicele are un declin de 10% • Marcel Murgoci, Estinvest: "De câteva săptămâni vedem creşteri importante ale pieţelor externe, care au determinat o apreciere şi în piaţa noastră" • Dragoş Mesaroş, Goldring: "Rezultatele companiilor au fost, în unele cazuri, cu mult peste aşteptări" - > Hmmm.....
Ia sa vedem ce zice industria?!
European Natural Gas Demand Traker:
Octomgrie 2022 diferenta fata de octombrie 2019-21 Avrage
Huseholds Industry
EU217 - 34% - 34%
Germany - 44% - 39%
France - 47% - 16%
Italy -40% -24%
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2022, 12:02)
In China epidemia de covid loveste din nou. Nu m-as hazarda acum dupa cumparare de actiuni. Europa va intra in recesiune potrivit datelor Comisiei Europene.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2022, 15:34)
a vazut cineva ce ii face yuanului in gram aur? il face praf!
s c cret
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Yoda master în data de 22.11.2022, 23:14)
Gram yuanului aur face am vazut praf.