ZIARUL BURSA

22 noiembrie 2022
Ediţia din 15.08.2024
Cererea de materii prime critice va creşte de cinci ori până în 2050

Cererea de materii prime critice va creşte de cinci ori până în 2050

A consemnat George MarinescuMaterii Prime / 22 noiembrie 2022

(Interviu cu Dumitru Fornea, raportor CESE) 

Reporter: Autorităţile europene de la Bruxelles dezbat în această perioadă situaţia materiilor critice. Care este situaţia privind aprovizionarea industriei europene cu materii prime şi ce se mai întâmplă cu draftul directivei pe care Comisia Europeană o pregăteşte în acest domeniu şi care ar urma să fie înaintat Parlamentui European în martie anul viitor?

Green Deal, în pericol din cauza crizei materiilor prime critice

Green Deal, în pericol din cauza crizei materiilor prime critice

G.M.Materii Prime / 22 noiembrie 2022

Tranziţia Europei către o societate durabilă şi digitală este posibilă doar cu o abordare strategică a materiilor prime necesare pentru fabricarea de cipuri, vehicule electrice şi tehnologii de energie regenerabilă, a declarat recent Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, citat de Euractiv.com.

Cine învinge în războiul economic?

Călin RecheaMacroeconomie / 22 noiembrie 2022

Călin Rechea

Din perspectiva unui veteran al CIA, Larry Johnson, care a fost şi consilier de securitate în cadrul Departamentului de Stat, "când se va scrie istoria despre actualul război din Ucraina, consecinţele economice vor fi văzute ca unul dintre factorii determinanţi de importanţă critică".

Acţiunile de la BVB au revenit pe radarul investitorilor

BET SCHIŢEAZĂ O MIŞCARE DE CREŞTERE Acţiunile de la BVB au revenit pe radarul investitorilor

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 22 noiembrie 2022

Apreciere de 8% pentru BET în luna noiembrie; de la începutul anului indicele are un declin de 10% Marcel Murgoci, Estinvest: "De câteva săptămâni vedem creşteri importante ale pieţelor externe, care au determinat o apreciere şi în piaţa noastră" Dragoş Mesaroş, Goldring: "Rezultatele companiilor au fost, în unele cazuri, cu mult peste aşteptări" 

Principalele acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut evoluţii spectaculoase în noiembrie, fapt reflectat de dinamica indicelui BET, a cărui creştere de la începutul lunii până la finele săptămânii trecute era de 8,1%. Evoluţia apare după peste două luni de scăderi masive, ce au dus cotaţia principalului coş de acţiuni al pieţei noastre sub nivelul de la începutul lui martie când bursele erau lovite de şocul invaziei Rusiei în Ucraina.

Egalitarismul împotriva egalităţii

Cătălin AvramescuEditorial / 22 noiembrie 2022

Cătălin Avramescu

În 1967, anul în care m-am născut, a apărut pe ecrane un film extraordinar, "Domnului Profesor, cu dragoste" (To Sir, with Love). Era povestea unui profesor care are parte de zile fripte din cauza elevilor săi, de la o şcoală dintr-o zonă rău-famată din Londra. Filmul se termină bine: profesorul - interpretat magistral de Sidney Poitier - reuşeşte să îi aducă pe calea cea bună pe elevii turbulenţi. Să îi transforme în oameni educaţi, care, presupunem, vor ajunge undeva în viaţă.

EUROPEX: "Plafonarea preţului gazelor naturale - o ameninţare serioasă"

EUROPEX: "Plafonarea preţului gazelor naturale - o ameninţare serioasă"

A.V.Internaţional / 22 noiembrie 2022

Programata plafonare a preţului gazelor naturale reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii aprovizionării şi stabilităţii financiare a regiunii şi, de asemenea, va face foarte puţin pentru atingerea obiectivului propus privind reducerea costurilor cu energia, atrag atenţia principalele burse de energie, conform Bloomberg.

Anglia a inventat, din nou, fotbalul în faţa Iranului

Anglia a inventat, din nou, fotbalul în faţa Iranului

Dan NicolaieSport / 22 noiembrie 2022

Dan Nicolaie

Marea surpriză a primelor două meciuri disputate în Qatar a fost că echipele slabe au fost... foarte sla­be. Tradiţia Cupelor Mondiale arăta că formaţiile mici veneau cu un surplus de ambiţie şi ofereau replici tăioase favoritelor.

Sursa foto: facebook / Road to 2022

Fotbal de doi lei, investiţii de sute de miliarde

D.N.Sport / 22 noiembrie 2022

Şocul prestaţiei penibile a echipei naţionale a Qatarului în primul meci la turneul final a fost resimţit de absolut toată lumea din această ţară, unde există un public pătimaş. Cu speranţele setate la nivel maxim, o parte dintre suporterii au plecat de la stadion înainte de fluierul de final sătui de jocul haotic şi nervos al propriilor favoriţi. Încă din primele minute lucrurile s-au tranşat în favoarea sud-americanilor, iar repriza a doua a reprezentat doar un joc simplu, numit şoarecele şi pisica.

Familiile vulnerabile nu au bani pentru medicamente, alimente, educaţie

Familiile vulnerabile nu au bani pentru medicamente, alimente, educaţie

O.D.Miscellanea / 22 noiembrie 2022

Rezultatele unei anchete realizate de Organizaţia Salvaţi Copiii nu au deloc darul să liniştească. Majoritatea covârşitoare (95%) a familiilor vulnerabile se află în situaţia de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultaţii medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilităţile locuinţei (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educaţia copiilor (transportul copiilor între casă şi şcoală, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice.

Criza rachetelor 2.0

OPINII Criza rachetelor 2.0

CRISTIAN DOGARUInternaţional / 22 noiembrie 2022

Lumea a mai fost pe marginea prăpastiei nucleare în momentul în care URSS era la un pas să instaleze rachete în Cuba, iar lucrurile s-au tranşat prin negocieri şi cedări reciproce (SUA a renunţat la rachetele din Turcia în compensaţie).

Şi totuşi, cum a fost posibil jaful de la FTX?

Şi totuşi, cum a fost posibil jaful de la FTX?

CRISTIAN DOGARUInternaţional / 22 noiembrie 2022

Cum a fost posibil jaful de la FTX? Este întrebarea pe care şi-o pune Polico.com încercând să afle răspunsul din discuţiile cu reglementatori, supraveghetori şi analişti, iar concluzia care se desprinde printre rânduri este că un fenomen similar este, teoretic, din nou posibil în cazul tranzacţionării pe burse digitale nereglementate, câtă vreme o nouă legislaţie nu acoperă rapid lacunele supravegherii din prezent.

"Independenţa băncilor centrale nu înseamnă că politicul s-a retras din afacerea numită inflaţie"

LUCIAN CROITORU, CONSILIER AL GUVERNATORULUI BNR: "Independenţa băncilor centrale nu înseamnă că politicul s-a retras din afacerea numită inflaţie"

ANDREI IACOMIBănci-Asigurări / 22 noiembrie 2022

"Societatea s-a transformat astfel încât, chiar dacă guvernele n-ar vrea să producă inflaţie, se exercită un fel de presiune în acest sens" "Cred că pentru reducerea inflaţiei sunt necesari trei paşi: creşterea ratelor dobânzilor, redisciplinarea guvernelor şi reechilibrarea puterii politice cu politica economică" 

Independenţa băncilor centrale nu înseamnă că politicul s-a retras din afacerea numită inflaţie, a spus ieri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unei conferinţe de presă.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 22 Noiembrie 2022

MACRO NEWSLETTER 22 Noiembrie 2022

Macroeconomie / 22 noiembrie 2022

Volumul vânzărilor retail din Marea Britanie şi-a temperat declinul anual în octombrie 2022, până la 6,1%, de la 6,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,6%, după o scădere de 1,5% în luna anterioară.

Oscilaţii reduse pentru indici

BVB Oscilaţii reduse pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 22 noiembrie 2022

Tranzacţii de 14,5 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut variaţii reduse în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, într-un context general negativ în pieţele europene....

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo