Şi totuşi, cum a fost posibil jaful de la FTX?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 noiembrie 2022

Şi totuşi, cum a fost posibil jaful de la FTX?

Cum a fost posibil jaful de la FTX? Este întrebarea pe care şi-o pune Polico.com încercând să afle răspunsul din discuţiile cu reglementatori, supraveghetori şi analişti, iar concluzia care se desprinde printre rânduri este că un fenomen similar este, teoretic, din nou posibil în cazul tranzacţionării pe burse digitale nereglementate, câtă vreme o nouă legislaţie nu acoperă rapid lacunele supravegherii din prezent.

Interesant de remarcat, politica struţului se poartă şi pe la case mai mari, nu doar la ASF, astfel încât din interviurile cu cerberii pieţelor financiare din SUA pare să se desprindă concluzia că ...nu erau prea multe lucruri care se puteau face pentru a anticipa falimentul FTX.

Se invocă astfel locaţia offshore a bursei FTX din Bahamas şi structura corporativă extinsă ce au făcut-o o ţintă dificilă pentru agenţiile federale însărcinate cu protejarea investitorilor împotriva fraudei şi manipulării.

Lacunele în materie de supraveghere care au permis eşecul FTX - până acum câteva săptămâni una dintre cele mai respectate afaceri crypto din lume - au determinat factorii politici de decizie din Congres şi de la agenţiile federale să ia în considerare noi legi şi sancţiuni mai agresive pentru a preveni un colaps viitor având în vedere că fenomenul crypto a înflorit într-o zonă gri de reglementare, unde chiar şi activităţile care seamănă cu produsele financiare tradiţionale au scăpat de supraveghere.

Două agenţii cheie de pe piaţa financiară - SEC şi CFTC (Commodity Futures Trading Commission) - se confruntă de altfel cu un control care să stabilească de ce nu au făcut mai mult pentru a proteja consumatorii.

Cu o imagine publică impecabilă, FTX a fost de fapt o reţea vag organizată de firme de investiţii, afaceri cyipto şi holdinguri fără sistem contabil centralizat, puţină supraveghere a personalului şi puţine controale interne pentru a-i împiedica pe Bankman-Fried şi alţi câţiva angajaţi să facă ce vor în companie.

"Niciodată în cariera mea nu am văzut un eşec atât de complet al controalelor corporative şi o absenţă atât de completă a informaţiilor financiare de încredere, aşa cum s-a întâmplat aici", scria joi noul CEO al FTX, John Ray III, care a gestionat anterior restructurarea Enron într-un dosar de faliment.

Deoarece compania-mamă a FTX din Bahamas nu s-a înregistrat niciodată la SEC sau la CFTC şi a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru o campanie de lobby la Washington pentru a se apăra de orice argument că era necesar să facă acest lucru, operaţiunile interne ale FTX nu au fost niciodată examinate, cum se întâmplă în cazul băncilor de pe Wall Street sau cu companiile listate pe bursele tradiţionale.

SEC şi CFTC au puterea de a lansa investigaţii cu privire la întreprinderile care nu sunt înregistrate la acestea dar... trebuia să existe o indicaţie a potenţialei fraude sau a unei manipulări care afectează pieţele pe care le reglementează. Şi cine mai pierdea timpul cu suspiciuni câtă vreme FTX părea noul Google al criptomonedelor, fondatorul său participa la reuniuni cu crema businessului şi politicii iar vedetele de talie internaţională promovau la greu afacerea (printre alţii şi Naomi Osaka)?

"Nu poţi opri niciodată frauda" spunea preşedintele CFTC, Rostin Behnam, într-un interviu din 14 noiembrie, o abordare care explică poate eşecul supravegherii în cazul FTX. "O entitate reglementată va fi cu siguranţă într-o poziţie mult mai bună pentru a evita problemele legate de activitatea ilegală sau utilizarea banilor clienţilor cu motive ilegale", sublinia acesta.

De altfel, preşedintele SEC, Gary Gensler, care a condus CFTC în timpul administraţiei Obama, a susţinut timp de doi ani că legile privind valorile mobiliare acoperă cea mai mare parte a activităţii crypto în ciuda semnalelor că acest lucru nu se întâmplă de fapt.

În plus, eforturile SEC de a sonda afacerile neînregistrate cu monede digitale erau adesea întâmpinate de o rezistenţă acerbă, inclusiv bătălii juridice costisitoare din partea industriei şi contre din parte lobbyului parlamentarilor cripto-prietenoşi din Congres.

Preşedintele comisiei bancare din Senat, Sherrod Brown, declara pentru Politico că şeful SEC "crede că are autoritatea de a face o mulţime de lucruri, dar problema lui Gensler a fost că a moştenit o agenţie care, în esenţă, a deschis uşa pentru aceste companii crypto".

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a cerut pe 16 noimebrie Congresului să abordeze lacunele în materie de reglementare a criptomonedelor identificate într-un raport al Consiliului de Supraveghere a Stabilităţii Financiare din 3 octombrie, ce evidenţiază pericolele care s-ar putea dezvolta odată cu creşterea nereglementată a industriei. Consiliul este condus de Trezorerie şi include alte autorităţi de reglementare financiară de top, inclusiv şefii SEC şi CFTC, dar se anunţă un demers de durată, având în vedere segmentarea voinţei politice din SUA după ultimele alegeri şi lentoarea oricărui proces legislativ.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Pai reglementare e si prin obligatiile de a avea sediul in tara, de a limita activitati conexe, detineri incrucisate etc.. Specifice companiilor. Ftx se pretindea bursa dar... Era altceva.

    a fost posibil datorita INEXISTENTEI unor mecanisme de control intern pe fluxurile lor operationale si datorita inexistentei unor servicii de audit intern

    atunci cand lasi o caruta de bani pe mana unor mucosi it-isti flower-power-isti asa se intampla...se da cu caruta in gard 

    Dar jaful de la Vivre ?

    E simplu, banii au fost dati cui trebuie si nimeni nu a investigat. Teoretic investitorii US nu aveau voie oricum acolo (exista entitate separate pentru US, care sta mai bine) si deci cei care au pierdut bani erau fie non-US fie unii care si-au cautat-o.

    Unii. Prefera sa citeasca Playboy, EU situatiile financiare

    Guessing the tide went out?

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb