EUROPEX: "Plafonarea preţului gazelor naturale - o ameninţare serioasă"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 noiembrie 2022

EUROPEX: "Plafonarea preţului gazelor naturale - o ameninţare serioasă"

Programata plafonare a preţului gazelor naturale reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii aprovizionării şi stabilităţii financiare a regiunii şi, de asemenea, va face foarte puţin pentru atingerea obiectivului propus privind reducerea costurilor cu energia, atrag atenţia principalele burse de energie, conform Bloomberg.

Planul Comisiei Europene, care urmează să propună săptămâna aceasta o limită asupra preţurilor de referinţă ale gazelor naturale, va avea "efecte potenţial irevocabile negative" asupra funcţionării pieţelor energetice din regiune, care vor persista cu mult dincolo de actuala criză, susţine, într-o scrisoare comună, Asociaţia Burselor Europene de Energie (Association of European Energy Exchanges - EUROPEX).

Bloomberg precizează însă că Executivul comunitar nu a dezvăluit încă detaliile concrete ale mecanismului său de plafonare a preţurilor gazelor, conform Agerpres.

Însă, formula de lucru avută în vedere pentru plafonarea preţurilor nu ţine cont de riscurile potrivit cărora ar putea să îi împingă pe participanţii de pe bursele de energie să se îndrepte spre tranzacţiile over-the-counter, unde există semnificativ mai puţină transparenţă şi un risc mai mare de default, susţine Europex. Mecanismul Comisiei este posibil să crească în mod "semnificativ" cerinţele de garanţii, adaugă EUROPEX, care menţionează că o astfel de situaţie a redus dramatic lichiditatea în perioada de vârf a crizei energetice.

"Suntem îngrijoraţi că această propunere va avea efectul contrar şi va duce la o deteriorare a securităţii aprovizionării. Indiferent dacă este o formă dură sau una relaxată, un plafon restricţionează capacitatea participanţilor de pe piaţă de a intra într-o tranzacţie la un preţ pe care ambele părţi sunt dispuse să îl accepte", a spus Tobias Paulun, director de strategie în cadrul European Energy Exchange AG.

Traderii şi companiile de utilităţi ar putea să nu îşi acopere producţia şi consumul în cadrul contractelor TTF pentru luna următoare, şi în schimb să îşi echilibreze poziţiile prin tranzacţii pe piaţa spot, susţine EUROPEX. Aceasta ar pune presiuni considerabile asupra pieţelor spot şi nu există nicio certitudine că va lăsa neafectată securitatea aprovizionării.

Pe lângă ameninţarea că va reduce lichiditatea, bursele de energie urmează să piardă din venituri dacă traderii se mută pe pieţele over-the-counter. Tranzacţiile la hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos şi la Intercontinental Exchange au scăzut în ultimul an pe măsură ce criza energetică s-a agravat.

Comisia Europeană a promis măsuri de siguranţă ca să se asigure că instrumentul temporar poate fi rapid suspendat dacă devine un risc la adresa securităţii aprovizionării. Cu toate acestea, o astfel de măsură nu ar fi niciodată suficient de rapidă pentru a preveni aceste riscuri, a spus Tobias Paulun.

EEX, membră a EUROPEX, a propus alte măsuri destinate diminuării preţurilor ridicate ale gazelor, precum programe de sprijin de lichiditate sau garanţii de stat pentru a obţine colateralul necesar, şi chiar sprijin direct pentru consumatori.

Germania, posibil să acorde garanţii de stat pentru producţia de energie din surse regenerabile

Germania analizează introducerea de garanţii de stat pentru investiţiile în energiile din surse regenerabile, a anunţat ieri ministrul Economiei, Robert Habeck, în condiţiile în care cea mai mare economie europeană încearcă diverse metode pentru compensarea scăderii livrărilor de gaze ruseşti, după ce Moscova a invadat Ucraina, transmite Reuters.

Sprijinul statului ar putea include garanţii de cumpărare şi credit pentru producţia de energie din surse regenerabile, iar aceste garanţii ar putea oarecum surmonta incertitudinile privind autorizaţiile pentru proiecte, a explicat Habeck.

Energia regenerabilă a reprezentat 49% din consumul de energie în Germania în primul semestru din 2022, în creştere cu şase puncte procentuale faţă de anul precedent, datorită condiţiilor meteo favorabile, notează Agerpres. Atât intensitatea soarelui, cât şi viteza vântului au sprijinit creşterea ponderii energiei regenerabile. Datele preliminare sunt calculate conform cerinţelor UE, se arată într-un comunicat al grupului industrial BDEW şi al Centrului de cercetări în domeniul energiei solare şi a hidrogenului (ZSW).

Italia majorează cheltuielile pentru contracararea crizei din energie

Noul Guvern de dreapta din Italia era aşteptat să anunţe, ieri, cheltuieli suplimentare de aproximativ 30 de miliarde de euro în bugetul pentru 2023, în special pentru reducerea impactului preţurilor ridicate la energie, deşi va amâna unele din cele mai darnice promisiuni electorale, inclusiv reducerile fiscale, transmite Reuters.

"Nu vom putea să facem totul dintr-o dată. Încercările din trecut de a face asta s-au încheiat dezastruos", a afirmat duminică ministrul Industriei, Adolfo Urso, într-un interviu acordat publicaţiei La Stampa.

Noul Guvern de dreapta condus de Giorgia Meloni a anunţat deja că aproximativ două treimi din cheltuielile suplimentare vor fi utilizate pentru susţinerea companiilor şi gospodăriilor să facă faţă facturilor record la gaze şi electricitate.

Deja în 2022 au fost alocaţi 75 miliarde de euro pentru a contracara impactul preţurilor ridicate la energie, potrivit Agerpres.

Luna aceasta, Guvernul Italiei a majorat ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor la 4,5% din PIB, de la un nivel de 3,4% din PIB estimat de fostul Executiv condus de Mario Draghi.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna decembrie era de 111 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 120,8 euro, iar la ora 13.47 atingea 115,9 euro.

........................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a coborât cu 0,8% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 86,90 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,7%, la 79,50 dolari barilul la ora locală 08.32.

........................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a coborât cu 0,5%, la 1.759,60 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.45, cea spot - cu 0,4%, la 1.743,09 dolari/uncie.

........................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a coborât cu 1,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,12 dolari/buşel la ora locală 08.42, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,3%, la 6,68 dolari/buşel.

Ucraina a exportat aproape 16,2 milioane de tone de cereale până acum în sezonul agricol iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 31,7% faţă de cele 23,8 milioane de tone livrate peste hotare în acelaşi stadiu al sezonului precedent, arată datele publicate ieri de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Conform cifrelor oficiale, Ucraina a exportat până acum aproape 6,3 milioane de tone de grâu, 8,6 milioane de tone de porumb şi 1,3 milioane de tone de orz.

Săptămâna trecută, ONU a anunţat că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a iniţiativei privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, conform Agerpres. Anunţul privind prelungirea acestui acord, care iniţial trebuia să expire la 19 noiembrie, a dus la scăderea cotaţiilor grâului şi porumbului, în condiţiile în care este probabil ca livrările de cereale din Ucraina să continue să ajungă pe pieţele mondiale pe termen scurt.

Datele Ministerului Agriculturii de la Kiev arată că Ucraina a exportat în primele 20 de zile din noiembrie trei milioane de tone de diverse cereale, un declin de 29,7% faţă de perioada similară din 2021.

Guvernul Ucrainei se aşteaptă în acest an la o recoltă între 50 şi 52 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane de tone în 2021, din cauza randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii.

........................................

Mai multe intrări în incapacitate de plată ale unor state sunt "probabile" anul viitor în rândul micilor pieţe emergente, a avertizat ieri agenţia de evaluare financiară Fitch, care menţionează probabilitatea unor creşteri bruşte ale costurilor cu împrumuturile, pierderea accesului la pieţe şi nevoile urgente de finanţare, transmite Reuters.

În paralel, procesul de restructurare a datoriilor demarat de ţările din G20, care se derulează în prezent cu Zambia şi Etiopia, şi a fost finalizat în cazul Ciad-ului, s-a dovedit ineficient şi este puţin probabil ca lucrările să se îmbunătăţească anul viitor, adaugă Fitch, potrivit Agerpres.

Mai multe zeci de state emergente, în special cele mici şi riscante catalogate drept pieţe de frontieră, au văzut cum în 2022 costurile cu împrumuturile lor au explodat până la un nivel nesustenabil, pe măsură ce Rezerva Federală americană a demarat un ciclu de majorări de dobândă ca să ţină sub control inflaţia accelerată, apărută în urma războiului din Ucraina şi a menţinerii restricţiilor anti-Covid în China.

Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată în acest an, în timp ce alte state, inclusiv Egiptul, Tunisia şi Ghana, au cerut ajutorul Fondului Monetar Internaţional.

"Accesul la pieţele internaţionale de obligaţiuni va rămâne o provocare pentru statele emergente mici şi de frontieră, şi mai multe default-uri sunt probabile. La fel ca în 2022, vor fi cazuri de provocări în asigurarea de finanţare de urgenţă pentru statele emergente mici şi de frontieră", a apreciat Fitch.

Agenţia de evaluare precizează că, pentru prima dată după 2018, o cotă mai mare de pieţe emergente au o perspectivă de rating "pozitivă" comparativ cu pieţele dezvoltate.

Cu toate acestea, 2022 a fost al doilea cel mai prost an când vine vorba de retrogradările unor pieţe emergente, a subliniat Fitch.

"Riscurile geopolitice rămân ridicate. Nu există încă o cale clară cu privire la reconcilierea dintre Rusia şi Ucraina, şi similar pentru relaţiile dintre China şi SUA. Lanţurile de aprovizionare pentru tranzacţiile bunuri transmit riscurile şi consecinţele acestor conflicte la nivel global", susţine Fitch.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Europenii vor trece usor peste aceasta iarna si democratia va castiga impotriva dictaturii si imperialismului rusesc.

    1. care democratie? cenzura digitala, lgbtq si blm, planul verde pt manjii digitali care viseaza cai verzi pe pereti, se cred liberi si democrati dar nu sunt!

      Catre votantii aur : spuneti rusilor sa de inapoi tezaurul romaniei adica 120 tone aur , apoi CIOCU MIC

    Asa o fi,

    dar la anul ?! 

    Pai vedeți că în România plafonarea este la vreo 70 Euro! Să trecem la modelul european cu 275 Euro plafonat?!

    1. Votantii aur va repet : CIOCU MIC

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb