Cine învinge în războiul economic?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 noiembrie 2022

Călin Rechea

Din perspectiva unui veteran al CIA, Larry Johnson, care a fost şi consilier de securitate în cadrul Departamentului de Stat, "când se va scrie istoria despre actualul război din Ucraina, consecinţele economice vor fi văzute ca unul dintre factorii determinanţi de importanţă critică".

În opinia sa, Occidentul a calculat greşit consecinţele sancţiunilor asupra economiei Rusiei şi a considerat că efectele lor vor fi suficiente pentru a ridica populaţia împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

"Acesta este unul dintre cele mai mari eşecuri ale agenţiilor de informaţii din perioada postbelică", după cum scrie Johnson pe blogul său, iar explicaţiile ar putea fi doar două.

Fie agenţiile de informaţii nu au evaluat corect dimensiunea resurselor critice aflate la dispoziţia autorităţilor din Rusia şi autonomia ridicată a economei, pe fondul unui grad ridicat de autosuficienţă, fie agenţiile de informaţii au transmis aceste informaţii factorilor decizionali, însă autorităţile au ignorat avertismentele.

Pentru veteranul CIA, contracţia economică la nivel global este accentuată de sancţiunile impuse Rusiei, de perturbaţiile induse de China la nivelul lanţurilor de aprovizionare globale, precum şi de politicile fiscale scăpate de sub orice control din Statele Unite şi Europa.

Şirul de exemple începe cu Estonia, unde cea mai mare fabrică de mobilă este în pragul falimentului pe fondul creşterii explozive a preţurilor energiei, trece prin Germania, unde IMM-urile care fac parte din faimosul Mittelstand, dar şi marile companii din majoritatea sectoarelor industriale, luptă tot mai greu pentru supravieţuire, şi ajunge în Marea Britanie, unde ministrul de finanţe a declarat că economia este deja în recesiune.

Presa din Marea Britanie a scris recent că ţara se confruntă cu cea mai mare cădere a standardului de viaţă din istorie. Cu toate acestea, guvernul a anunţat majorări semnificative ale taxelor şi impozitelor, care vor conduce la amplificare contracţiei economice, totul fiind făcut în numele finanţării unui sistem public supradimensionat, despre care nimeni nu doreşte să spună că nu mai este sustenabil. Politicile economice de austeritate nu sunt luate deloc în considerare.

"Credeţi că Europa mai poate continua finanţarea Ucrainei în aceste condiţii?", întreabă, retoric probabil, Larry Johnson, care mai subliniază că "abilitatea Ucrainei de a susţine acţiunile militare este diminuată şi ca urmare a faptului că Statele Unite nu dispun de cantităţi nelimitate de arme şi muniţii".

Mai mult, veteranul CIA consideră că "una dintre cele mai mari provocări pentru administraţia Biden o reprezintă capacitatea bazei industriale de a ţine pasul cu cererea de arme şi muniţii", astfel încât să poată fi trimise în continuare ajutoare militare Ucrainei, dar să fie refăcute şi stocurile interne.

"Declaraţiile dure şi promisiunile de susţinere necondiţionată a Ucrainei nu pot schimba realitatea resurselor limitate ale Occidentului care pot fi vărsate în gaura neagră de la Kiev", mai accentuează analistul militar american, în opinia căruia "asistăm la momente istorice, de schimbare a ordinii internaţionale, iar capacitatea Statelor Unite de a dicta termenii şi de a se menţine în fruntea ordinii economice internaţionale este pusă acum sub semnul întrebării".

Din Helsinki, unde au început să cadă primii fulgi de zăpadă, economistul finlandez Tuomas Malinen, scrie că sunt două lucruri pe care nu trebuie să ne bazăm în această iarnă: aprovizionarea suficientă cu energie la nivel global şi unitatea UE.

Într-o analiză publicată pe contul său de la Substack, cu titlul "A venit iarna", Malinen arată că au apărut primele semnale ale unui posibil blackout în Finlanda, în ciuda faptului că toate ţările nordice produc intern suficientă energie electrică pentru acoperirea consumului propriu.

De unde vine, atunci, pericolul? De la modul în care este organizată piaţa europeană de electricitate, în special reţeaua integrată cunoscută sub numele Nordpool, prin intermediul căreia se va încerca acoperirea deficitelor de aprovizionare în ţările din Europa Centrală.

Vizita recentă a cancelarului german Olaf Scholz în China este interpretată de Malinen ca un efort individual de asigurare a aprovizionării cu gaz lichefiat a celei mai mari economii europene, adică un pas important pe calea "fragmentării" unităţii europene.

Economistul finlandez mai avertizează că ne apropiem rapid de stadiul "fiecare pentru el", iar ţările care vor ignora această tendinţă vor avea cel mai mult de suferit.

Joachim Nagel, preşedintele Bundesbank, a declarat recent că "recesiunea este insuficientă pentru a readuce inflaţia înapoi la ţintă".

Dar ce ar fi de ajuns? O depresiune economică, forţată de politicile BCE în paralel cu aplicarea dezastruosului Pact Verde? Sau poate nicio simplă depresiune nu este de ajuns, ci este nevoie de o Mare Depresiune, care să o depăşească pe aceea din perioada interbelică?

Acesta este contextul în care Europa "unită" şi Statele Unite încearcă să întoarcă războiul din Ucraina în favoarea lor, dar nu reuşesc să explice cum ar fi posibil acest lucru, pe fondul unor politici energetice dezastruoase şi a deficitului de aprovizionare cu materii prime de importanţă critică, ale căror efecte la nivelul populaţiei par să fie complet ignorate.

Iar atunci când cetăţenii ies în stradă, exasperaţi de preţurile energiei şi de povara datoriilor, autorităţile europene nu fac altceva decât să la aplice eticheta de "idioţi utili ai lui Putin".

Această "deconectare" completă, între autorităţi şi cetăţenii care le-au votat în cadrul alegerilor "democratice", este subliniată şi în analiza lui Larry Johnson.

Veteranul CIA susţine că "Europa este ţinută în întuneric din punct de vedere al informaţiilor oneste privind situaţia din Ucraina", şi aminteşte ce i-a spus un prieten, ofiţer în rezervă al Marinei SUA, despre ceea ce se întâmplă în Franţa: "informaţiile se obţin foarte greu, populaţia este inundată de propagandă".

În ciuda acestor eforturi disperate ale autorităţilor, "haosul economic este real şi palpabil", iar "realitatea va convinge autorităţile să renunţe la propagandă la un moment şi să se concentreze asupra problemelor cetăţenilor pe fondul contracţiei economice".

"Rusia învinge în războiul economic", este concluzia lui Larry Johnson.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. In Europa lumea iese in strada mai abitir ca in Iran. Lumea occidentala e infranta, rezistenta e inutila. Sa dea golaniilor lumii tot ce li se cere.

    1. Costurile sunt mult mai mici decat in cazul in care razboiul de agresiune al Rusiei asupra lumii civilizate (inceput in urma cu mult timp, prin atacuri cibernetice, propaganda mincionoasa si imixtiuni grosolane in viata politica si sociala) s-ar muta din Ucraina in Europa centrala si de vest.

      Acesta este cel mai mic pret care poate fi platit acum pentru a opri agresiunile Rusiei primitive impotriva lumii civilizate. Orice alta alternativa este mult mai paguboasa. Pentru Europa ce este mai greu va trece in aceasta iarna, pe cand pentru Rusia ce este mai greu abia urmeaza si va fi de durata pentru simplul motiv ca pamantenii nu mai au incredere in rusi, in comportamentul, mentalitatile si conducatorii lor.

      Rusia este componenta primitiva a unei lumi aflate in plin proces de evolutie sociala si spirituala. 

      Hai că asta cu evoluția socială și spirituală e tare.

      Asta dacă nu consideri ceva profund înălțător, moral și spiritual, belitul ochilor de către marea majoritate a omuleților de pe planetă pe Face Book, bloguri de doi lei și alte aberații.

      E clar că e o evoluție tehnologică incredibilă, că în rest degradare pe toate planurile, în primul rând morală. 

      Chiar crezi vocile propagandei (mai citește și altceva)..Ai citit ultimele declarații ale lui Lloyd Austin (secretarul apărării) la o conferință de peste ocean? Cică armata rusă este foarte puternică și are arme impresionante. Se mai susține că o victorie a Rusiei ar modela/influența evenimentele ulteruoare ale secolului XXI.

      Printre rânduri, d-l.gen.ret. recunoaște că Ucraina pierde războiul. Te anunț, cu durere în suflet, că asociația mamelor din Ucraina (urmărită penal de SBU) revendică pierderea (morți+dispăruți) a peste 320.000 fii (în octombrie, de atunci mai putem adăuga minimum 1000 pe zi). Absolut nicio armată din lume nu-și poate permite să piardă o treime din efective în cca.270 de zile. În martie, era gata să se ajungă la un acord de pace, până la intervenția lui Boris Johnson (trimis la Kiev de către cine oare?), care a îndemnat Ucraina să rupă înțelegerea de la Istambul, cu clauze mult mai favorabile decât ar putea obține în prezent (la acea dată s-a convenit acceptarea neutralității cu garanții internaționale și renunțarea la Crimeea și Donbas).

      Pariul vestului pe calul mort Ucraina este o imensă eroare geostrategică și vei vedea asta până în primăvară primele consecințe extrem de grave. 

      "Cică armata rusă este foarte puternică și are arme impresionante":-)...care sunt armele alea impresionante ca nu am vazut decat AK-47 ruginite:-)...mujicii au inceput razboiul cu 150000 de soldati, in august au mai mobilizat 134000, in Octombrie 320000 si in Ianuarie se anunta mobilizarea generala:-)...Si toate astea in timp ce pierd constant din teritoriul ocupat initial. Pana la sfarsitul lui Decembrie, Crimeea estre din nou Ucrainiana...

      Ești absolut dezinformat. Ar trebui să vezi filmulețele cu rachetele hipersonice și dronele Lancet care l-au impresionat pe general. Ar trebui să cauți și comentariile col. McGregor: le vei găsi și pe YouTube. Ar mai trebui să citești ca să vezi diferența între valurile de mobilizare generală ale Ucrainei (peste un milion, în 5 reprize, din care au mai rămas jumătate-restul sunt morți, răniți sau dispăruți) și mobilizarea parțială a rezerviștilor Rusiei (300.000 de rezerviști plus 18.000 de voluntari). Și, în final, ar trebui să vezi execuția prizonierilor ruși care s-au predat: filmulețele le vei găsi cam pe toate canalele. În ce privește Crimeea, ești mai optimist decât statul major american, ceea ce te face victima propagandei oficiale.

    Învinși suntem cu toții.

    "A venit iarna, acopera-mi inima cu ceva", de Cornel Fugaru. 

    1. Probabil ai incercat o gluma dar cantecul era al lui Alifantis pe versurile lui Stanescu si primul vers era "A venit toamna,acopera-mi inima cu ceva".In rest numai de bine!

      Exista si varianta lui Fugaru.

    La noi sistemul public nu e supradimensionat?Este mult mai mare decat pe vremea lui Ceasescu,vazind numai numarul mai mare de la Primarii etc.Din cate stiu,calculatoarele,deci informatizarea,reduc numarul de persoane,nu il maresc.La noi e invers,se reduce in domeniile esentiale(centrale electrice) si se creste aiurea,prin ministere ,parlament etc.cu legi ale salarizarii si pensionarii facute in folosul celor care pierd timpul fara sa produca ceva folositor tarii,din contra mai mult distrug(vezi Citu,dupa ce a inchis Mindia,este mutat la Senat,in loc sa fie ”analizat” de procurori).

    1. La noi in judet, Arad e o primarie(cel putin una )cu 450 de locuitori. ce fac aia acolo toata ziua nu stiu.

      Cei care sustin anumiti oameni la putere trebuiesc recompensati. Si cum se face asta la sigur ?

    cistigatorul este clar SUA iar pierzatorul este clar Europa....dar nu clasa politica ci firmele mici si mijlocii si populatia cu venituri mici-medii.

    1. Rusia reprezinta o piata vitala pt Europa atat pt aprovizioanarea cu resurse energetice cat si pt exportul de produse industriale cu grad inalt de prelucrare. Fara acest tandem Europa va trebui sa renunte la orice ambitie de mare putere si va ramane o entitate nerelevanta

      exact !

      de aceea SUA a rupt europa dpdv economic !  

      nu a vrut ca europa sa iasa de sub influenta SUA  

      acum europa este dependenta de SUA = ceea ce SUA a si dorit de fapt  

      problema este ca de abia acum europa intelege ca ce primeste de la SUA este mai scump decit ceea ce primea de la Rusia

      rezultatul =inflatie si declin economic  

      Exact mai rusnacilor. Inseamna ca Putin este agent al SUA pentru ca a facut intocmai cum au vrut americanii.

      Mare prost Putin asta 

    Dl Larry spunea cu 2 luni inainte de atentatul din 11 septembrie 2001 ca amenintarile terorismului sunt exagerate. Asta e una din controversatele opinii ale lui.

    Asa ca parerea lui Larry C Johnson despre razboiul economic poate fi egala cu cea a lui Moromete.

    Sau un caz si mai fericit ne putem astepta ca razboiul de care vorbiti sa fie castigat de tabara adversa in 2-3 luni. 

    1. Razboiul propriu-zis nu merge prea bine pentru Rusia, nici in cel economic nu sta grozav, asa ca ii raman declaratiile belicoase ale oficialilor si propagandistilor de la TV, precum si analizele "impartiale" ale unor analisti care fie au diverse interese, fie au ajuns sa nu mai suporte lumea occidentala, unde pana nu demult o criticau din dorinta de a o ajuta sa se schimbe in bine.

      Cu conditia ca 11 septembrie sa fie opera teroristilor.Ma indoiesc!

      Fraiere, nu teroristii am doborat turnurile. Ci unii din interiorul sistemului, tot teroristi de altfel. Pana atunci terorizau alte state, apoi au inceput si cu poporul american. Nu spun cine sunt, ghici perciune, cine-i?

    Un fost angajat al CIA ,acum ajuns propagandist pt Putin. Fratilor nu va luati dupa cateii inamicului. Rusii pot fi invinsi. Au fugit din Kiev, au fugit din Herson, si sa speram ca o tin tot asa. Dar daca-i abandonam acum pe Ucrainieni, urmeaza Moldova. Asta vrem? Sa-i averm pe rusi la granita? Stiti cum ne considera pe noi romanii? Limitrofi cica.

    Octomgrie 2022 diferenta fata de octombrie 2019-21 Avrage 

    ......... Huseholds / Industry  

    EU217 - 34% - 34%  

    Germany - 44% - 39%  

    France - 47% - 16%  

    Italy -40% -24%  

    s c cret  

    pe ro dobanda la depozite va creste minim pana in ian 2024.

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb