"BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, a renunţat la oferta ostilă de 66 de miliarde de dolari pentru achiziţia "Rio Tinto Group", din cauza turbulenţelor de pe pieţele globale.
Conducerea BHP a declarat: "Avem temeri în privinţa deteriorării continue a condiţiilor economice globale, a lipsei oricărei certitudini privind perioada necesară îmbunătăţirii condiţiilor şi a riscurilor pe care le reprezintă aceste probleme la adresa acţionarilor", a declarat preşedintele BHP, Don Argus. Aces-ta a completat: "Consiliul de Adminis-traţie al BHP a decis că finalizarea ofertei pentru "Rio Tinto" nu ar fi în interesul acţionarilor BHP".
Directorul executiv al BHP, Marius Kloppers, a precizat că o eventuală achiziţie a "Rio" ar fi sporit datoriile companiei şi ar fi făcut dificilă vânzarea viitoare de active.
În februarie 2008, "BHP Billiton" a înaintat o ofertă ostilă de preluare a "Rio Tinto", a treia companie minieră din lume, oferind 3,4 acţiuni proprii pentru fiecare titlu "Rio Tinto". Aceasta a respins propunerea, considerând-o insuficientă. Valoarea ofertei de preluare a scăzut în urma declinului preţurilor de pe pieţele materiilor prime. Potrivit preţului de închidere de luni, de la Bursa din Londra, oferta valorează 66 de miliarde de dolari, faţă de vârful de 194 de miliarde atins la data de 19 mai.
La momentul la care a lansat oferta, conducerea BHP susţinea că o fuziune cu "Rio Tinto" ar permite apariţia unei entităţi care va profita de cererea crescută de minereuri venită de pe piaţa mondială, în special din China. Prin fuziunea BHP şi "Rio Tinto" ar fi luat naştere un gigant care ar fi controlat producţia mondială de cărbune, cupru şi aluminiu.
Recent, China şi-a exprimat temerile faţă de posibila concentrare a sectorului minier, care ar fi dus la fixarea preţurilor de către grupurile de profil pentru minereul de fier. Cel mai mare producător din oţel din China, grupul "Baosteel", a cerut chiar guvernului australian să împiedice fuziunea dintre BHP şi "Rio Tinto".