Bica, Dorin şi Alin Cocoş, judecaţi în arest preventiv în dosarul Bica 2

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 27 februarie 2015

Bica, Dorin şi Alin Cocoş, judecaţi în arest preventiv în dosarul Bica 2

Actualizare 18:21

Magistraţii Înaltei Curţi au decis astăzi ca Alina Bica, Dorin Cocoş şi fiul Alin Cocoş să rămână, în continuare, în arest preventiv în dosarul Bica 2, transmit surse din presă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a menţinut arestul preventiv şi pentru fostul consilier al Alinei Bica, Ionuţ Mihăilescu.

ICCJ a luat în discuţie, vineri, măsurile preventive dispuse de procurori în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale acordate lui Gheorghe Stelian, pentru un teren supraevaluat.

Instanţa a stabilit să menţină măsura arestului preventiv pentru Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu, trimişi în judecată joi în acest dosar.

În ceea ce îl priveşte pe Adriean Videanu, acesta va fi judecat în continuare sub control judiciar, dar nu mai are interdicţia de a se apropia de Dorin şi Alin Cocoş şi de Ionuţ Mihăilescu.

---

Actualizare 13:52 Avocat: "Dorin şi Alin Cocoş şi-au recunoscut faptele din dosar"

Omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş, şi-au recunoscut faptele pentru care au fost trimişi în judecată în cel de-al doilea dosar al fostei şefe a DIICOT Alina Bica, a declarat azi, la ieşirea din sala de judecată de la ICCJ, unul dintre avocaţii acestora, transmit surse din presă.

Avocatul a spus că, în faţa instanţei, Dorin şi Alin Cocoş au recunoscut, "se pare", faptele de care îi acuză procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Apărătorul nu a dorit să ofere alte amănunte privind declaraţiile date de cei doi în faţa instanţei care analizează legalitatea şi temeinicia măsurilor preventive menţinute în cazul inculpaţilor din dosarul "Bica 2" la trimiterea cauzei în judecată.

(Alexandru Costea)

-----------------

Fostul şef al DIICOT Alina Bica este judecată în al doilea dosar pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu.

Alina Mihaela Bica, la data faptelor secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), ulterior procuror şef al DIICOT, este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (două fapte), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte) şi favorizarea făptuitorului (două fapte).

În acelaşi dosar vor fi judecaţi omul de afaceri Dorin Cocoş, pentru trafic de influenţă (două fapte) şi dare de mită, şi fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte), şi Adriean Videanu, la data faptelor acţionar la o societate comercială, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Videanu fiind sub control judiciar.

Dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care urmează să ia în discuţie vineri măsurile preventive dispuse de procurori în acest dosar, potrivir Mediafax. Instanţa va stabili dacă vor fi menţinute măsura arestului preventiv pentru Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu, măsura controlului judiciar pentru Adriean Videanu şi măsura sechestrului asigurător dispus asupra terenului în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi situat în Snagov, judeţul Ilfov.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi din Snagov.

"Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi care a corespuns interesului inculpaţilor Cocoş Dorin şi Cocoş Alin, în legătură cu dosarul de despăgubire nr.22714/FFCC având ca obiect suma de 377.000.000 euro (dosarul lui Gheorghe Stelian, n.r.)", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

O altă acuzaţie adusă Alinei Bica se referă la abuz în serviciu în cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitării acestuia de ridicare a sechestrului asigurător de pe 80 de acţiuni, care fusese pus de procurorul care instrumentează dosarul Romgaz-Interagro.

"La data de 24.09.2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT - Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către inculpatul Videanu Adrian. La data de 25.02.2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţă, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă (dispoziţiile art.250 alin.1 Cod Procedură Penală), admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator. Potrivit CPP, soluţionarea cererii era de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi şi nu cea a procurorului şef al DIICOT. Astfel, Bica Alina Mihaela a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat", susţin procurorii DNA.

În acel dosar, Adriean Videanu este cercetat alături de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Videanu a depus înscrisuri cuprinzând date şi informaţii conform cărora nu mai deţinea acţiunile din august 2012, împrejurarea care nu era reală, potrivit anchetatorilor.

O a treia acuzaţie adusă Alinei Bica în acest dosar se referă la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare în dosarul Carom. În decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Acest dosar a fost disjuns din cel în care Alina Bica a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

În acelaşi dosar sunt judecaţi pentru abuz în serviciu Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Bica trebuie sa fie judecata pentru inalta tradare pentru ca facut parte dintr-un grup rus- - roman care au atins siguranta natiuonala!

    1. RAFO a fost un rahat de rafinarie din anii 60 de unde au furat toti fara sa faca nici o modenizare, retehnologizare sa macar sa pastreze ceva piata. De unde tot iei si nu pui nimic nu mai ramane si asta este valabil pentru toti sindicalistii, salariatii care au luat bani nemunciti , paznicii hoti si managerii ticalosi. Sa dai vina pe Bica si sa invoci siguranta nationala este o netrebnicie. Ce legatura are RAFO cu siguranta nationala? Orice intreprindere de unde fura gastile de securisti este decretat de siguranta nationala pentru a fi tras de sub ochii opiniei publice sau pentru a se putea obtine mandate de ascultare cat cuprinde, dar de produs nu mai poate produce nimeni in Romania.

      In rahatul acesta lucrau mii de oameni, un oras intreg si de ce nu o regiune intreaga exista datorita acestui rahat si nu in ultimul rand in acest rahat ajungea o conducta de la Constanta pentru materia prima. Numai produsul din conducta ajungea la zeci de milioane de dolari. .

      Daca le-ar fi pasat de rafinarie, miile de oameni ar fi ajutat la modernizarea acesteia in loc sa iasa in strada, sa-si strige nevoile din banii societatii. Sindicalistii care erau in fruntea celor care au impus salarii nerealiste si scheme de personal umflate trebuie sa fie mandri de ce au facut. Oricate milioane ar fi in contul bancar sau intr-o teva, un plus de 10% salariati ti-i pulverizeaza cat ai zice peste. Ma enerveaza cei care cauta vinovatii in alta parte, in mod ticalos, fara a le pasa de viitor, crezand ca asa vor castiga ceva azi. E momentul sa injuram pe Bica si pe Rusi, hop si noi. RAFO era in rahat cu mult inainte si vinvatii sunt cunoscuti de mult.

      Politicienii si asa zisa lupta anticoruptie au colaborat pentru a distruge economiei.... acum ce putem sa facem sa plecam din tara? Chiar nu se poate face nimic? Sunt convins ca Rafo are datorii fata de statul roman. Nu s-ar putea ca statul sa intre in actionariatul companiei in contul datoriei si astfel sa se salveze compania sau cum spunea cineva ma sus rahatul de 1 miliard de dolari?

      statul ar trebui sa ia cu japca rafinaria, apoi statul sa oretehnologizeze, apoi statul sa angajeze jedemiile de muncitori, iar pe urma sa o mai fure o data alde Iacubovii, Iancii si Tenderii bineanteles cu compliciatea sindicalistilor care fac o casa o burta de mancare si o ibovnica de 18 ani.

    Ce tot scrieti degeaba p-aci ca doar RAFO este clasic pentru toata societatea romaneasca. La somaj mai repede lasati munca, aia e pentru prosti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb