Biden începe maratonul de vizite din Europa

J.P.
Internaţional / 9 iunie 2021

Biden începe maratonul de vizite din Europa

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va începe, miercuri, primul său tur de vizite în străinătate, de când şi-a preluat mandatul la Casa Albă. Preşedintele american va avea o săptămână plină - cu vizite în Marea Britanie, discuţii cu Boris Johnson şi cu Regina, primele sale summit-uri NATO şi G7 în calitate de preşedinte şi, în final, o întâlnire cu Vladimir Putin, la Geneva, conform Digi24.

Vizitele lui Biden în Europa sunt istorice din mai multe puncte de vedere - preşedintele american are sarcina de a repara relaţiile cu Europa, stricate de predecesorul său şi de a da un semnal de coeziune pentru NATO.

În acelaşi timp, prima sa întâlnire cu Vladimir Putin vine în contextul unor relaţii din ce în ce mai tensionate cu Rusia, după evenimentele recente - deturnarea avionului în Belarus, comportamentul agresiv al Rusiei la graniţele Ucrainei, precum şi otrăvirea şi încarcerarea disidentului Alexei Navalnîi sau recenta discuţie privind sancţiunile impuse Rusiei după anexarea de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea.

Prima oprire a preşedintelui american - Marea Britanie şi summit-ul G7

Biden şi soţia sa, Jill, vor pleca, miercuri dimineaţă de la Washington spre baza RAF de la Mildenhall, unde vor fi întâmpinaţi de piloţii americani staţionaţi în Regatul Unit. De acolo, preşedintele american se va îndrepta spre Cornwall, în sud-vestul Angliei, în aşteptarea summit-ului G7, însă înainte va avea o discuţie cu prim-ministrul Boris Johnson pentru reafirmarea "relaţiei speciale" dintre cele două ţări. Întâlnirea cu Johnson urmează să aibă loc în data de 10 iunie.

De vineri, 11 iunie, Biden va participa, pentru prima oară în calitate de preşedinte al Statelor Unite, la summit-ul G7, forumul celor mai mari economii ale lumii.

Acolo va purta discuţii cu premierul britanic, preşedintele francez, Emmanuel Macron, premierul italian, Mario Draghi, premierul canadian, Justin Trudeau, premierul japonez, Yoshihide Suga, cancelarul german, Angela Merkel şi cu preşedinţii Comisiei şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

La G7 urmează să se finalizeze acordul agreat săptămâna trecută pentru stabilirea unui impozit global minim pe profit pentru marile corporaţii. Acordul a fost deja stabilit între miniştrii de finanţe ai statelor, la întâlnirea din 5 iunie.

În 13 iunie, după terminarea discuţiilor cu ceilalţi lideri G7, preşedintele Biden şi prima doamnă a SUA vor merge la castelul Windsor pentru prima sa întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a.

Pentru suverana britanică, vizita marchează întâlnirea sa cu al 13-lea preşedinte american de la venirea sa pe tronul Marii Britanii şi Irlandei de Nord în urmă cu 69 de ani. Primul preşedinte american care s-a întâlnit cu Elisabeta a II-a a fost Harry Truman, în 1951, pe vremea când aceasta era încă prinţesă moştenitoare.

De-a lungul domniei sale, singurul preşedinte SUA pe care nu l-a întâlnit a fost Lyndon Johnson.

Summit-ul NATO şi întâlnirea cu Vladimir Putin

La plecarea din Regatul Unit, Joe Biden călători la Bruxelles pentru summit-ul NATO, unde va avea o discuţie privată cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan.

Summit-ul NATO, dar şi întâlnirea cu Erdogan, au loc pe fondul unei erodări de ani de zile a relaţiilor turco-americane. Erdogan a avertizat, înainte de summit că SUA "riscă să piardă un prieten preţios prin încolţirea Turciei".

Ankara a reacţionat puternic după recunoaşterea de către Washington, în aprilie, a genocidului armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Turcia respinge, însă, termenul de genocid susţinând ideea unui război civil în Anatolia, împreună cu o foamete, în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

La summitul NATO din Bruxelles, Biden a promis să reafirme "angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de articolul 5 (conform căruia un atac asupra unui stat al Alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor - n.r.) şi pentru a ne asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în faţa ameninţărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice".

Rusia s-a arătat neîncrezătoare într-o "reuşită" pe plan diplomatic la summitul Putin-Biden. :"Nu ne facem iluzii şi nu încercăm să dăm impresia că va exista o reuşită, decizii istorice care să ducă la schimbări fundamentale", a afirmat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb