"Big Brother" nu e chiar aşa de mare

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 20 martie 2014

"Big Brother" nu e chiar aşa de mare

Evenimentele ultimelor zile demonstrează că puterea "fratelui cel mare", care se laudă că ştie absolut totul despre toţi, nu este chiar la nivelul aşteptărilor celor care au tot brodat teorii ale conspiraţiilor. Dezvăluirile fostului spion american Edward Snowden au reuşit să creeze o aură în jurul serviciilor americane, care cu ajutorul programelor sale ştiu în permanenţă absolut tot ce se întâmplă în fiecare colţişor al planetei. Realitatea a demonstrat din plin că lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Evenimentele din Ucraina, apariţia unor soldaţi misterioşi în Crimeea, urmată de referendumul care a readus această regiune în Federaţia Rusă, dispariţia halucinantă a unui avion plecat din Malaesya, par să fi "driblat" monitorizarea, având în vedere reacţiile întârziate sau chiar lipsa de reacţie a beneficiarului.

Noile dezvăluiri sunt privite acum printr-o altă lumină. Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) are capacitatea tehnică de a înregistra toate apelurile telefonice efectuate pe teritoriul unei ţări, potrivit unor noi documente furnizate de Edward Snowden şi publicate de Washington Post. Ziarul, citat de Mediafax, scrie, în baza unor documente furnizate de fostul consultant al NSA refugiat în Rusia, dar şi a unor informaţii primite din surse anonime, că programul, denumit MYSTIC, a fost lansat în 2009 şi a ajuns la capacitate maximă în 2011, având drept ţintă o anumită ţară, neidentificată. Cotidianul american a precizat că, la solicitarea autorităţilor americane, nu dezvăluie o serie de detalii care ar permite identificarea ţării în care acest sistem este în prezent utilizat. Şase ţări ar putea fi vizate de acest sistem. Unul din instrumentele programului permite "recuperarea înregistrărilor care nu păreau a fi de interes în momentul apelului iniţial", explică documente oficiale citate de cotidian. Proiectul iniţial al programului prevedea înregistrarea "tuturor conversaţiilor" dintr-o ţară şi păstrarea lor timp de o lună, precizează documentele. Dacă informaţia se va dovedi exactă, acest program ar fi cel mai puternic pe care îl deţine agenţia pentru că îi permite NSA să intercepteze toate apelurile telefonice dintr-o ţară. "NSA a încercat dintotdeauna să înregistreze totul şi de-acum are această capacitate", a reacţionat Jameel Jaffer, de la asociaţia pentru apărarea libertăţilor individuale American Civil Liberties Union (ACLU). NSA nu a făcut comentarii pe marginea noilor dezvăluiri, însă a reafirmat că misiunea sa este de a identifica eventuale ameninţări împotriva "marelui şi complexului sistem modern de comunicaţii globale".

Întârzierea cu care anumite informaţii sunt corelate cu evenimentele demonstrează că "sistemul" are probleme. La 12 zile de la dispariţia avionului, oficialităţile din Thailanda anunţă că pe 8 martie au reperat un "aparat neidentificat" care a schimbat de mai multe ori direcţia, analizând datele de pe radar de la momentul la care zborul MH370 al Malaysia Airlines a pierdut contactul cu controlul aerian. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene din Thailanda, Monthon Suchookorn: "La ora 00.28, la şase minute după dispariţia zborului MH370, un aparat neidentificat zbura în direcţia sud-vest. Aparatul a mers mai departe către sud, spre Kuala Lumpur şi strâmtoarea Malacca, înainte de a se întoarce spre nord". Întrebat despre motivele pentru care aceste elemente au fost divulgate cu o întârziere atât de mare Monthon Suchookorn a afirmat că: "Thailanda nu a ascuns informaţii. Aparatul nu era în spaţiul aerian thailandez şi nu era o ameninţare pentru Thailanda şi nu era nicio confirmare că aparatul era zborul MH370".

Pe acest fond nu mai miră la fel de mult ca în urmă cu câteva luni că există voci care pun la îndoială o parte din informaţiile lui Snowden şi se întreabă dacă acesta chiar a schimbat tabăra sau se află într-o altă misiune, iar una din declaraţiile lui "sunt un erou, nu un tradător" sună cu totul altfel.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Rusia nu are sisteme de ascultare performante, dar are niste tancuri...o minune.

    1. Nu numai tancuri, ci, mai ales agenti de influenta plasati in posturi cheie. Vezi Ion Iliescu Ponta si cati or mai fi doar la noi in tara!

    La ce cheltuieli enorme fac pentru înarmare, dacă nu cumva și la ei banii sunt sifonati, s-ar putea ca totul să fie un joc de disimulare să pară mai slabi decât sunt în realitate.

    Se pare că Obama, care încă n-a vorbit in legătură cu Crimeea, coace ceva. 

    1. .... absolut nimic impotriva Rusiei, pentru ca nu cumva sa se aprinda toata planeta, de la focul plasat intentionat, si premeditat lasat nesupravegheat ! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb