Absorbţia fondurilor europene a ajuns la 83,63% în domeniul agriculturii şi dezvoltării satelor, mult superioară atragerii fondurilor structurale şi de coeziune, care a ajuns la 51,81%, ca bani cheltuiţi din alocarea acordată României pentru perioada de programare 2007-2013, relevă bilanţurile oficiale ale Ministerului Agriculturii şi Ministerului Fondurilor Europene, prezentate astăzi de Guvern.
România are la dispoziţie pentru perioada de programare 2007-2013, de la Comisia Europeană, suma 34,5 miliarde de euro, fonduri UE pentru agricultură, dezvoltarea satelor şi fonduri structurale şi de coeziune, bani din care mai poate absorbi până la finalul anului 2015.
După 8 ani, ţară a ajuns la o absorbţie de 67,7%, adică 22,75 de miliarde de euro, potrivit bilanţurilor Ministerului Agriculturii şi Ministerului Fondurilor Europene, analizate de HotNews. Aceasta este valoarea totală a cererilor de rambursare trimise de România la Comisia Europeană, în baza cheltuielilor efectuate în proiectele europene, în perioada 2007-31 decembrie 2014. Din aceşti bani, cea mai mare parte a fost deja rambursată ţării de către Bruxelles, o mică parte aflându-se în curs de rambursare.
Procentual, fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare a satelor, gestionate de Ministerul Agriculturii, au avut o rată de absorbţie superioară celei înregistrate la fondurile structurale şi de coeziune, gestionate de Ministerul Fondurilor Europene.
De precizat, însă, că Ministerul Agriculturii a gestionat direct prin autorităţile de management şi agenţiile aflate în subordinea să, de la bun început, fondurile de profil. În plus, Ministerul Agriculturii a avut şi experienţă fondurilor de preaderare SAPARD sau PHARE.
De partea cealaltă, Ministerul Fondurilor Europene s-a înfiinţat abia în septembrie 2011, sub forma Ministerului Afacerilor Europene, la aproape 4 ani de la aderarea României la UE. În plus, pentru cea mai mare parte a fondurilor structurale şi de coeziune, MFE a avut doar rol de coordonator, autorităţile de management importante fiind în subordinea altor ministere: Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor etc.
Potrivit bilanţului oficial al Ministerului Agriculturii, în perioada 2007-31 decembrie 2014, România a ajuns la o absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală de 83,63%, adică 12,85 milirde de euro, bani transmişi sau în curs de transmitere, de către Comisia Europeană, Guvernului. În plus, aproape 0,6 miliarde de euro au fost plătiţi deja României ca avansuri de la Comisia Europeană.
În anul 2014, absorbţia fondurilor europene gestionate de Ministerul Agruclturii a fost de 3,29 miliarde de euro, adică 21,35% din suma totală alocată pentru întreagă perioada de programare 2007-2013.