Bilanţul lui Geoană în adoptarea măsurilor anticriză: 20 de la PSD, 13 de la PDL

N.I.
Macroeconomie / 17 august 2009

Preşedintele PSD Mircea Geoană a anunţat luni cele 32 de măsuri anticriză adoptate în cadrul coaliţiei, şi, deşi a susţinut că trebuie ieşit din "concursul de frumuseţe cine are mai multe măsuri anticriză", a numărat că 20 dintre prevederi sunt ale PSD, 13 ale PDL, unele fiind comune.

"Regret că am pierdut o lună şi jumătate de discuţii sterile şi politicianiste până când să ajungem la un lucru de bun-simţ: recunoaşterea faptului că actuala atitudine faţă de criză nu a produs efecte în economia reală", a afirmat Geoană, cu speranţa că noul set de măsuri va avea rezultate.

Ca un comentariu politic, Geoană a admis că, într-o coaliţie nu pot fi impuse toate măsurile unei singure părţi, dar a amintit şi de pârghia propunerilor legislative. "Dar este mai important să ieşim dintr-un concurs de frumuseţe - cine are mai multe măsuri anticiriză: are Geoană 24, iese Videanu că are 37", a afirmat liderul PSD, apreciind că deciziile de luni, din coaliţie, reprezintă un pas bun în direcţia corectă, depăşindu-se un "blocaj politic".

Totuşi, Geoană, întrebat câte măsuri de fiecare parte au fost adoptate, a dovedit că le ştie socoteala: "20 de măsuri sunt cele care au fost în planul PSD, câteva sunt comune, 13 cred că sunt propuse de PDL". "N-am niciun fel de gelozie de parternitate cu privire la aceste măsuri", a comentat el.

"Sper ca şi comunicarea publică a colegilor de la PDL să devină una mai puţin retorică şi mai practică, pentru că politica economică aparţine celor de la PDL", a mai afirmat Geoană.

Cât priveşte măsurile adoptate, liderul PSD a anunţat principalele chestiuni stabilite. "La nivelul coaliţiei, s-a convenit astăzi un număr de 32 de măsuri anticriză. Am solicitat, şi coaliţia a fost de acord, ca acestea să fie puse în aplicare efectivă la 1 septembrie", a informat liderul social-democrat, precizând că social-democraţii nu au fost de acord cu eliminarea contractului colectiv de muncă, aşa cum a propus PDL. "Ni se pare o măsură abuzivă, contrară interesului salariaţilor", a susţinut el.

Geoană a făcut o trecere în revistă a măsurile convenite de PSD şi PDL, o categorie aparte fiind cele pentru "stimularea economiei". Dintre acestea, liderul PSD a enumerat "scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, pentru plata datoriilor şi investiţii, susţinerea producţiei pentru export prin garanţii şi contragaranţii, credit fiscal pentru renovarea şi modernizarea locuinţelor şi clădirilor, scutirea profitului reinvestit în economia reală, folosirea clauzelor de contracte comerciale de tip offset pentru realizarea de investiţii, în special pentru zona industriei agroalimentare".

De asemenea, Geoană s-a referit şi la instituirea unui plafon până la care tinerii cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite, menţionând încă că "acest subiect are nevoie încă de puţină rafinare la nivelul grupului comun de lucru". Pe de altă parte, liderul PSD a vorbit şi despre alte măsuri - utilizarea instrumentelor şi scrisorilor bancare ca şi garanţie de bună execuţie în domeniul construcţiilor, studierea posibilităţilor de creare a unui fond de investiţii, inclusiv prin includerea participaţiilor statului, prin care se asigură finanţarea proiectelor de importanţă naţională.

Liderul PSD a anunţat şi dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, inclusiv electrificare şi dezvoltare rurală şi continuarea cu bani de la buget a programului de tip 322 din fonduri europene, după ce banii europeni vor fi finalizaţi. Geoană a susţinut că s-a convenit asupra extinderii programului Rabla pentru tractoare şi alte utilaje agricole începând cu 1 ianuarie 2010, extinderea programului Rabla pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009, dar şi asupra majorării capitalului social al fondului de garantare a creditului rural.

Mircea Geoană a anunţat şi modificarea Legii investiţiilor, prin scăderea plafonului. "Astăzi, la 50 de milioane de euro investiţii directe se aplica regimul de stimulente fiscale, propunerea acceptată este de a reduce plafonul la 10 milioane de euro", a explicat social-democratul.

Preşedintele PSD a adăugat că, în plus faţă de măsurile iniţiale ale celor două partide, a fost adoptat un program naţional pentru drumuri judeţene. În continuare, liderul PSD s-a referit la nouă măsuri pentru creşterea veniturilor bugetare, inclusiv eliminarea impozitului minim de la 1 ianuarie şi înlocuirea acestuia cu un impozit forfetar pe activităţile unde evaziunea fiscală "este mai greu de evaluat", dând exemplul domeniului restaurantelor.

"S-au convenit şase măsuri pentru raţionalizarea cheltuielilor bugetare şi s-au convenit două măsuri pentru creşterea lichidităţii monetare în sistemul bancar", a mai afirmat Geoană, cu referire la scutirea temporară de impozit a dobânzii aferente sumelor din bănci ale persoanele fizice şi la o propunere a vicepremierului Dan Nica - statul român să emită, în această toamnă, eurobonduri. "Iar banii obţinuţi, probabil o jumătate de miliard de euro, să fie dirijaţi exclusiv către investiţii", a afirmat Mircea Geoană.

Preşedintele PSD nu a uitat să menţioneze şi proiectele Alianţei PSD+PC care nu s-au regăsit la nivelul măsurilor admise în coaliţie. "Regretul cel mai mare este că nu am găsit disponibilitate din partea Ministerului Finanţelor pentru fondul naţional de locuinţe", a comentat liderul PSD, care a subliniat că partidul său îşi rezervă dreptul de a acţiona la nivel parlamentar pentru a-l introduce.

Mircea Geoană a mai informat că un set de alte cinci măsuri ale PSD+PC, dar şi ale PDL, urmează a mai fi în continuare dezbătute la nivelul comisiei comune de lucru, până lunea viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb