CIA apreciază că preşedintele rus Vladimir Putin "nu este serios cu privire la negocieri în acest stadiu" al războiului din Ucraina şi că "progresul ucrainean pe câmpul de luptă este cel mai probabil să modeleze perspectivele diplomaţiei" pentru a pune capăt conflictului în curs, a declarat ieri directorul CIA, Bill Burns, conform News.ro.
Vorbind în public pentru prima dată de la apariţia online a unor documente militare americane secrete, Burns a subliniat importanţa ofensivei planificate de Ucraina, afirmând că "o miză importantă este în joc în următoarele luni".
"În loc să dea înapoi, el s-a dublat", a spus Burns despre Putin, adăugând că preşedintele rus crede că poate şlefui Ucraina şi Occidentul.
Directorul CIA a menţionat în mod special faptul că Ucraina continuă să apere regiunea Donbas, despre care unul dintre documentele de informaţii scurse spune că se îndreaptă probabil spre un impas.
"Campania de uzură a Rusiei în regiunea Donbas se îndreaptă probabil spre un impas, zădărnicind obiectivul Moscovei de a cuceri întreaga regiune în 2023", se arată într-unul dintre documentele clasificate.
"Ţările adevărate ripostează", a declarat ieri Burns, adăugând că Ucraina şi preşedintele său au făcut exact acest lucru.
"Putin s-a înşelat profund" în presupunerile sale despre Ucraina înainte de război, a adăugat Burns.
Burns a subliniat importanţa continuării sprijinului SUA pentru Ucraina, inclusiv prin schimbul de informaţii, într-un moment în care documentele clasificate care au fost scurse ridică semne de întrebare cu privire la viziunea administraţiei asupra conflictului, arată sursa.
Burns a spus că CIA nu vede nicio "schimbare semnificativă în desfăşurarea de arme nucleare de către conducerea Rusiei".
El a mai afirmat că scurgerea de documente militare clasificate reprezintă o problemă urgentă pentru SUA, care este "la fel de intensă ca orice altceva" în momentul de faţă.
Burns - subliniind importanţa echilibrului între problemele pe termen scurt şi cele pe termen lung - a indicat în mod specific scurgerea de informaţii ca fiind o problemă imediată cu care se confruntă agenţiile de informaţii americane.
Directorul CIA a precizat că Departamentul de Justiţie investighează în prezent scurgerea de informaţii şi a refuzat să ofere mai multe detalii cu privire la modul în care înţelege această problemă.
Burns a făcut aceste declaraţii ieri, la Universitatea Rice, unde discută despre invazia Rusiei în Ucraina, poziţia agresivă a Chinei, îmbogăţirea nucleară a Iranului şi alte probleme urgente de politică externă la Institutul Baker pentru politici publice al şcolii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2023, 08:50)
Nu stiu eu tot cred ca acele teritorii vor fi pana la urma pierdute pentru Ucraina. Armata rusa s-a dublat. Dar problema-i ca se poate dubla din nou si din nou. Au oameni sa dubleze de cateva ori.
Tare mi-e ca razboiul se prelungeste degeaba. Nimeni nu vine sa-i ajute pe ucrainieni. Sa-i ajute realmente cum au venit americanii in al doilea razboi mondial, nu doar cu vorbe si arme si bani. Putler a spus ca vrea sa negocieze, dar americanii stiu ei ca nu-i serios.. Nici in ruzia nu-i roz treaba dimpotriva ce credeti? Intr-o singura luna, martie a picat rubla cu 10% fata de dolar sau euro. (probabil printeaza putler bani pt razboi). De-asta s-ar putea totusi sa negocieze rusii, se apropie alegerile si oamenii nu cred ca-s fericiti cu "operatiunea speciala ", razboi forever.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2023, 11:33)
Asteptam "progresul ucrainean pe câmpul de luptă"
si daca NU ce se intampla,
platim pana toti din Europa dam faliment ?