Biroul de Credit va fi funcţionabil începînd cu luna septembrie, a declarat ieri preşedintele instituţiei, Elena Petculescu, cu ocazia conferinţei "Biroul de Credit", organizată de Finmedia. Pînă atunci, băncile fondatoare vor trebui să definitiveze sistemul informatic pentru constituirea bazei de date, să stabilească natura informaţiilor ce vor fi cuprinse în această bază de date, precum şi sursele de informaţii. Conform avocatului Arin Stănescu, băncile vor trebui să obţină consimţămîntul expres al clienţilor pentru a furniza Biroului de Credit date cu privire la creditele angajate. Băncile nu pot transmite informaţiile legate de expunerea totală a clientului (adică despre acele credite care nu prezintă probleme de rambursare) decît cu acordul clienţilor, deoarece aceste informaţii constituie secret bancar.
Tocmai de aceea, Banca Naţională ia în considerare să se implice în reglementarea cadrului legislativ necesar funcţionării Biroului de Credit. Mai mult, Arin Stănescu subliniază că, pentru o bună funcţionare a Biroului de Credit, băncile vor trebui să obţină acordul clienţilor pentru a le verifica declaraţiile date pe proprie răspundere la întocmirea dosarului de credit. Vicepreşedintele BCR, domnul Ilie Mihai crede că obţinerea acestui acord nu va fi un lucru uşor în absenţa unui act legislativ.
În prezent, conducerea Biroului de Credit lucrează la caietul de sarcini în baza căruia va fi selectat furnizorul şi soluţia IT. Doamna Petculescu estimează că pînă la finele lunii în curs, acest caiet de sarcini va fi finalizat. Domnia sa a anunţat ieri că Biroul de Credit are un director general în persoana domnului Şerban Iepure.
Biroul de Credit este implementat cu sprijinul Internaţional Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale. Recomandările specialiştilor IFC au vizat implementarea unui Birou de Credit care să furnizeze atît informaţii pozitive, cît şi negative şi care să vină să completeze informaţiile furnizate de Centrala Riscurilor Bancare.