Bitcoin şi fenomenul Reddit - există o explicaţie comună?

Daniel Dăianu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 februarie 2021

Desen de Eugen Mihăescu

Desen de Eugen Mihăescu

Daniel Dăianu

Noile tehnologii, internetul, ca suport pentru Social Media, pot acţiona ca factor de "democratizare" a accesului la dialog, la viaţă socială şi politică, la decizie. Ca să folosesc un concept al lui Albert Hirschman din "Exit, voice and loyalty"'(1970), "vocea" (voice) se poate auzi de la aproape oricare cetăţean, în orice problemă. Mulţi dintre cei tăcuţi pot căpăta astfel voice. Aceasta poate face bine, dar poate şi favoriza disonanţe cognitive, neînţelegeri, divizarea în societate. Nici nu facilitează compromisuri în politică dacă politici publice nu sunt adecvate. Aşa s-a întâmplat în criza financiară, cu contrapunerea, de pildă, între Wall Street şi Main Street. Poate fi accentuată astfel o respingere a "elitelor" (cu părţile lor bune şi rele), a Establishmentului.

Un exemplu din lumea financiară ajută raţionamentul de mai sus. Bitcoin, alte "monede virtuale", exprimă şi respingerea structurilor ierarhice; dincolo de suportul tehnic propriuzis (blockchain), ele sunt în largă măsură o consecinţă a crizei financiare, au aparut şi ca urmare a scăderii încrederii în capacitatea autorităţilor de a limita efectele crizei. Criza financiară a zdruncinat încrederea că se pot asigura bunuri publice, stabilitate financiară. Bitcoin şi alte cripto-monede oglindesc această neîncredere, dorinţa de a forma "pieţe paralele", de a oferi un mijloc de schimb alternativ care nu este supus controlului autorităţilor, al băncilor centrale, şi care ar fi în consonantă cu logica de funcţionare a unor structuri non-ierarhice.

Cum am mai spus în alte ocazii, semnificaţia economică, socială şi politică a "monedelor paralele" merge mai adânc decât se presupune în dezbaterea publică obişnuită. Iar această semnificaţie nu poate fi interpretată numai printr-o grilă libertariană - genul de discurs că nu ar mai fi nevoie de bănci centrale, că trebuie să revenim la aur şi free banking, sau o interpretare "anarhică", de descentralizare totală a relaţiilor în societate. Semnificaţia poate fi plasată în registrul argumentativ care vorbeşte despre nevoia de regândire a capitalismului, de a-l face mai inclusiv. Oricum, cripto-monedele sunt mai degrabă active financiare, care atrag pe cei ce mizează pe câştiguri speculative.

Cripto-monedele nu au Stat în spate, drept împrumutător de ultimă instanţă, au volatilitate foarte mare (specifică activelor financiare), sunt în cantitate limitată (aurul încă nu este cantitate limitată, deşi teoretic este atât cât există pe planetă şi ignorând fantezii alchimiste), nu îndeplinesc funcţii ale banilor.

Un alt exemplu din lumea financiară este "rebeliunea" recentă de pe Wal Street (ianuarie a.c), fenomenul "Reddit" - traderi individuali care au produs un short-squeeze de mare amploare cu poziţii long şi au învins fonduri de risc (ex: Melvin Capital) ce luaseră poziţii short pe compania GameStop. Fonduri de risc au mizat pe scăderea puternică a cotaţiilor acestei companii la Bursă vânzându-le la termen (short-selling) şi anticipând câştiguri mari prin cumpărarea lor mult mai ieftin. Dar au pierdut bani mulţi fiind nevoite să închidă poziţii la niveluri foarte înalte ca urmare a contra-acţiunii multor invesitori individuali din mişcarea Reddit. Analiza pe date fundamentale arată că GameStop se află într-o situaţie foarte dificilă şi se impunea o schimbare de model de afaceri. Dar una este o problemă structurală a unei companii şi jocul speculatorilor. Ca short-selling poate avea efecte pozitive când devoalează aspecte în mare neregulă (vezi ca exemplu cazul Wirecard) nu elimină controversele legate de aceste operaţiuni la termen, ce nu sunt ilegale, dar nu neapărat salutare. Nu aiurea fonduri ce atacă prin short-selling sunt numite "vulturi", nu de ieri de azi.

Fenomenul Reddit poate fi încadrat în descentralizarea amintită mai sus - de acces mai larg la o piaţă care este dominată de mari jucători. Este extinderea posbilităţilor celor mulţi (mici traderi individuali) de a face ceea ce era, până nu de mult, în arcul de acţiune al celor care domină piaţa financiară. Din totdeauna, această piaţă a revelat situaţii de manipulare ("rigged market"). De aceea, piaţa financiară trebuie să fie reglementată şi supravegheată. Şi de aceea există instituţii de reglementare şi supraveghere a căror activitate a fost influenţată de-a lungul timpului de idei, paradigme dominante în viaţa economică şi socială, de grupuri de interese puternice.

După criza din 1929-33 a fost reglementarea iniţiată de administraţia Franklin Delano Roosevelt prin legislaţia Glass-Steagall, care în esenţă a separat băncile de retail de cele de investiţii şi a regionalizat sectorul bancar - s-a încercat reducerea canalelor de contagiune a unei crize, o teză reluată de Andrew Haldane (economist şef la Banca Angliei) în 2009 după izbucnirea crizei financiare de acum mai bine de un deceniu.

În ultimele decenii ale secolului trecut au fost Big Bang-ul din City londonez (1986), abolirea Glass Steagall în SUA, în 1999 şi alte iniţiative ce au consacrat dereglementarea (light touch regulation) şi au creat premize pentru accentuarea speculaţiilor pe piaţa financiară, introducerea de tot felul de produse derivate de mare complexitate şi care au accentuat riscuri sistemice. Şi bănci centrale au alimentat frenezia speculaţiilor bursiere prin bani foarte ieftini din dorinţa de a evita recesiuni - ceea ce a afectat procesul normal de intrare şi ieşire pe piaţa (exit şi entry). Nici nu existau atunci ceea ce numim acum măsuri macroprudenţiale de a reduce creditarea ce hrăneşte bule speculative.

Speculaţiile nu pot fi eliminate fiindcă fac parte din natura pieţelor financiare şi din natura umană (achizitivă, dorinţa nestăvilită de câştiguri, în logica lui homo oeconomics). Dar este rolul reglementării şi supravegherii de a face astfel încât să fie reduse riscuri sistemice, de a face ca Bursa să nu fie un simplu casino, ci să îndeplinească funcţia de capitalizare a unor întreprinderi, ca alternativă la împrumuturi bancare. Capitalizarea prin emisiuni de acţiuni (equity) este de văzut şi din perspectiva distorsiunilor create de teorema Modigliani-Miller, care pune echivalenţă între equity şi împrumuturi pentru obţinerea de câştiguri suplimentare prin leverage.

Bursa, dincolo de inerenţe fluctuaţii izvorâte din zvonuri şi tendinţe temporare, din zgomot inevitabil de tot felul, este gândită să exprime performanţa companiilor listate, să promoveze transperenţa, guvernanţa corporativă mai bună. Aici este o miză mare a activităţii de reglementare şi supraveghere. Şi probabil experienţa lui Gary Gensler, nou numit la conducerea Securities and Exchange Commission (SEC) va ajuta ca această autoritate de reglementare şi supraveghere să fie mai abilă în depistarea neregulilor. Este elocvent că oameni politici de stânga şi de dreapta din Congres au avut reacţii faţă de episodul Reddit/GameStop pe piaţa bursieră americană; unii cer o revedere a reglementărilor, astfel încât să se evite abuzurii, poziţii dominante, alţii critică oprirea temporară la tranzacţionare a unor acţiuni (cum s-a întâmplat cu platforma Robinhood), etc.

Dacă fonduri de risc pierd mult este o lecţie pentru ele şi vor fi probabil mai prudente. Esenţial pentru piaţa de capital este să nu se creeze riscuri sistemice (cum a fost cu Long Term Capital Management în 1998). Mai ales că Fed (Banca centrală a SUA) a ajuns să cumpere în 2020 şi active junk pentru a evita prăbuşirea pieţelor financiare, ceea ce ar fi avut repercusiuni peste tot în lume. Altfel spus, Fed este de facto împrumutător (cumpărător) de ultimă instanţă şi pe pieţe de capital -un "market maker".

Există o legătură între fenomenul bitcoin şi fenomenul Reddit pe filiera "descentralizării", a protestului faţă de forţe/poziţii dominante pe pieţe, faţă de "elite", faţă de un sistem care este considerat de unii a fi manipulat (rigged) în favoarea altora? "Monedele paralele" se înscriu în logica unei descentralizări totale, care nu doreşte autoritate centrală; fenomenul Reddit ilustrează nevoia de a avea o bună reglementare, corectă, care să dea şanse egale participanţilor pe piaţă. Dar ce s-a întâmplat în ianuarie readuce în discuţie cum să fie reglementată piaţa pentru a diminua riscuri sistemice, pentru a nu avantaja speculaţia în dauna rolului de bază al pieţei de capital (de finanţare a acitivităţii economice). Mesajul al doilea este cu atât mai relevant pentru România, unde piaţa bursieră este încă în dezvoltare şi nu trebuie să fie un simplu teren de speculaţie, pentru jucători interni şi externi.

Morala este că sistemul economic trebuie să fie cât mai puţin capturat, manipulat; capitalismul trebuie să lucreze în beneficiul câtor mai mulţi cetăţeni, pentru cât mai multe companii. Altminteri, se ajunge la proteste, reacţii de respingere, la extremism, iar democraţia se erodează. Bursa trebuie să ajute la schimbare de modele de afaceri când este cazul. Şi băncile centrale primesc un mesaj în condiţiile în care injecţia de bază monetară de mare amploare alimentează căutarea de randament cu orice preţ, favorizează formarea de bule speculative. Este de notat că speculaţii se fac şi împotriva monedelor mai slabe. Apropos de nevoia ca România să îşi reducă marile dezechilibre (bugetar şi extern), care pun presiune pe Leu. Operaţiunile speculative privesc tot spectrul pieţelor financiare şi au avut un punct de inflexiune prin ruperea legăturii între dolarul SUA şi aur, în 1971. Atunci se poate considera că a fost un pas cheie de liberalizare financiară, de inventare a tot felul de produse financiare.

Bursa poate da şi iluzia că banii se pot câştiga uşor -bani din bani, nu prin creare de idei, de produse noi care ajută viaţa noastră, ci prin operaţiuni financiare. Că poţi să ai traiul asigurat numai fiind în faţa unei console, stând ore în şir cu telefonul mobil şi intrând pe aplicaţii speciale de tranzacţionare. Pentru cei mai mulţi aceasta este evident o iluzie. Operaţiuni bursiere nu pot înlocui creaţia umană adevărată. Şi nu toţi pot câştiga la bursă în mod sistematic. Nu de un casino global are nevoie omenirea. Trebuie să fim cu picioarele pe pământ.

Articolul "Bitcoin şi fenomenul Reddit - există o explicaţie comună?" a fost scris la solicitarea redac­ţiei BURSA care a considerat că aceste două procese au o importanţă deosebită.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. ... mi-asi fi dorit sa va am profesor .... a-ti fi fost primul om cu care as fi putut discuta desre valoare ... si nu despre pret ...

    1. ... un subiect fierbinte ar fi cum as controla moneda ipotetica ... vis a vis de moneda fizica ... cand opec e depasit ... boyos! se schimba lumea ... dreptul meu ar fi ... trbuit protejat deja ... personal nu am o problema cu exprimarea pubilica ... dar ce-o sa faceti voi?!?! ...

      Tarziu in noapte, niscaiva pahare date peste cap, mana grea pe tastatura, dublata de lentoarea mintii.

      Cum altfel poti sa explici "exprimarea" agramata si fuga de idei din mesajele de mai sus? 

      -

      In plus, probabil ca ai lipsit la "cursurile" anterioare ale profesorului DeeDee, cele de anul trecut cand oamenilor tinuti prin case de teama COVID, domnul "profesor" le lectura despre "impartirea poverii" prin "taxa pe avere". 

      ...

      Incepe cu un profesor de scoala primara, sa te invete sa scrii intai...

      ... aveti dreptate! ... dar ca simplu cititor imi permit "mana grea pe tastatura" si "lentoarea mintii" ... oricum, deja se vorbeste deschis depre cum informatia este noul petrol (daca este necesar sa explic aceasta la nivel de scoala primara as putea incerca) ... sunt doua probleme mari cu tehnologia block chain / open ledger ... prima: nu sunt garantate nici juridic, nici economic si nici militar ... a doua (si oarecum in legatura cu prima): sunt exprimate intodeauna in alta valuta ... pentru ca aceasta tehnologie sa functioneze, democratia liberala ar trebui extinsa in sfera informationala ... adica, datele cu caracter personal ar trebui protejate in cel mai strict sens al cuvantului ... probleme sbsecvente: social media ar fi puternic afectata, pentru ca obiectul lor principal de activitate este tocmai valorificarea datelor cu caracter personal ... bancile isi pierd sensul pentru ca in momentul in care creditatul este si sursa si destinatie a finantarii, banca nu face decat un serviciu de registratura ... ideologia in spatele criptomonedelor este una de tip capitalism anarhic si de aici si volatilitatea ... pot fi folosite cu usurinta ca forma ascunsa de transfer de bani ... bursele incep a adopta fenomenul - pentru ca, mai totul tinde sa devina criptomoneda datorita clivajului intre bursa si economie ... ps: social media sta sa adopte cripto monede si sa vedeti atunci distractie, pentru ca noul stat in stat, ar face din vechiul stabiliment un servitor ...

    N-are rost să facem pe desteptii! Dl prof. Dăianu, clar,e un om bine pregătit!

    In cazul răscoalei populare de tip colectivist de pe Reddit altceva ar trebui sa ne îngrijoreze - faptul că milioane de iobagi au rămas fără joburi și s-au apucat de gambling, crezând despre ei că sunt investitori și nu niște speculatori de duzină, care merg în bursa cu același setup mental ca jucătorul la păcănele. .

    1. Da, domnule, altceva....Ce destept esti, Cristiane, pe mine asta ma ingrijoreaza....

    E greu pentru cineva din elite sa intelega ceva care ii scade statutul la cetatean banal.

    Transparenta, responsabilitate, lucruri grele. 

    Dar cand autoritatile prefera sa modifice orice prin dictat (vezi... cel putin ultimul an?) e dificil sa inteleaga ca nu ar trebui sa faca aia si ca unii vor iesi din joc. 

    daca tintesti sus , gen "shoot the moon" nu poti ajunge pe Marte si sa ramai si cu picioarele pe pamant ... daca nu ne ajuta memoria sa intelegem azi pe cei care au facut bani sub ochii profesorilor "reglementarilor bancare" ( din vanzarea paypal de exemplu) nu putem intelege de ce nu ne invatam minte ca ne costa mult aceste spectacole de "focuri de artificii" ce anunta inceputul altor crize "sevralgice" ca un "rau necesar" celor dependenti ce nu se pot abtine sau ajuta singuri fiind sub mirajul virtualului cazinou mondial ce justifica si sustine moneda virtuala - semnul trisarii supreme

    1. articol frumos, continut bogat.

      fenomenul in sine miroase a Caritas marca Cluj, nimic nou sub soare. 

    Dl. Daianu preia idei deja exprimate in alte surse media si le expune plictisitor si nestructurat.

    Da, lumea se schimba, dar nu stim cum. Nici dl Daianu nu stie, de aceea nu va da nici un sfat. 

    Miscarea de pe platforma Reddit mi s-a parut justificata in contextul pietei din SUA . Autoritatile de supraveghere a pietelor nu si-au facut niciodata treaba atunci cand a fost vorba despre marii manipulatori, pentru că sunt prea bogati si prea bine conectati politic. Valabil si in cazul ASF. In schimb se da lumea peste cap pentru evenimentul de pe Reddit.

    Autoritatile centrale trebuie sa isi inteleaga menirea pentru care au fost trimise si investite cu acea functie.

    Respectiv, sa vegheze la RESPECTAREA LEGII, la respectarea unui teren de competitie economica CORECT si echitabil. 

    Prin urmare, ele trebuie sa interzica trecerea din cripto in fiat. Si sa investigheze piata cripto care este manipulata ingrozitor. Schemele Ponzi sunt ilegale. Cripto este o schema Ponzi prin definitie. O schema pump and dump, lucru ilegal. Nu poti permite unor speculatori criminali, unor escroci sa treaca inapoi in fiat fara a le face o investigatie completa contra manipularii pietei si a spalarii banilor. 

    Oamenii care vor sa treaca din cripto in fiat trebuie sa demonstreze ca si-au castigat banii legitim, fara manipularea pietei.

    1. Corect ce spuneti, dar este vorba despre o schema Ponzi la nivel mondial. Fara vointa politica si colaborare intre autoritatile de supravehere din toate statele, nu se va putea face nimic. Deja este prea tarziu. Singurul lucru care se poate face este sa fie interzise prin lege. Nu stiu cum naiba au apărut in Romania bancomate care schimba bitcoin in moneda fizica. Va dati seama ca spalarea de bani a primit bancomate, ca sa fie totul mai usor?

      vorbesti numai prostii...hai sa vorbim despre economia de rahat si despre fiat, doar in ultimul an s-au printat o gramada de bani, cu care practic te poti sterge la fund ca nu au nimic in spate. Renuntarea la "gold standard" a fost cea mai mare mafie din istorie, despre ce vorbim...cine a spalat bani de zeci de ani incoace? Nu mai fiti naivi si acceptati tehnologia, crypto nu va disparea! Sunteti doar o adunatura de frustrati pentru ca nu ati cumparat cand trebuia Bitcoin.

      eu am avut ocazia sa cumpar bitcoin in cantitate mare undeva pe la 1000-1100 usd acum multi ani.

      am refuzat.  

      regret? NU!  

      am aceleasi dubii acum asa cum le aveam si atunci - si inca nu mi s-a raspuns la intrebari legate de ce garantii sustine valoarea bitcoin? Nu e garantata de absolut nimic. Dar NIMIC!  

      Aurul e aur! Argintul e argint! O casa e casa! Banii sunt "legal tender" (deci garantati de rezervele din bancile centrale emitatoare si de stat).  

      Dar bitcoin?  

      Nu e garantat de NIMIC ! 

      nu as lua nici daca ar costa 1 leu/ 1 bitcoin!  

      nu as lua bitcoin nici daca s-ar da gratis !!!! (poate ca as fi fraierit la nivel de termeni si conditii) 

      ma intelegi cat de praf poate sa fie acest bitcoin ? E garantat de AER si de utilizatori! Si atat! Daca viteza de rotatie a bitcoin ar scadea la 0, valoarea sa intr-un termen dat ar scadea la fix 0! Pentru ca nu are in spate nici o valoare garantoare!  

      E nimic, e un vis!  

      Nu ai nicio logica in argumente..:))) Tu trebuie sa palpezi acel apartament, aur, argint sa fii sigur ca il ai? Eu pot sa merg cu un stick prin toata lumea si sa am pe el 1 mil $, dar tu nu poti face asta cu aurul tau. Omenirea evolueaza, Bitcoin-ul este o rezolvare a mizeriei din sistemul financiar si esti un idiot ca nu ai profitat de acel moment cand puteai sa cumperi macar unul! Este Aur 2.0, dar esti prea inchis la minte sa intelegi asta, pot sa iti dau argumente o zi intreaga ca este de 100 de ori mai bun decat aurul si in cativa ani o sa ai si tu crypto fie ca vrei, fie ca nu! Vor disparea toate hartiile si monedele astea de pe piata cu s-a intamplat de-a lungul timpului cu fiecare dintre ele :)) Mult succes si saracie placuta! Crypto nu poate fi confiscat si deja poti cumpara aproape orice cu crypto, deci de ce sa treci monedele virtuale prin sistemul financiar :)))

      "Este Aur 2.0, dar esti prea inchis la minte sa intelegi asta"

      Am inteles , this time it's different ... mai baiat, tu de bula speculativa a lalelelor ai auzit?  

      Ti-am inteles argumentul cu stick-ul dar asta nu acopera necesitatea garantiei care asigura mijlocul de plata.  

      p.s. pe viitor incearca sa te lasi de afirmatii de genul "esti un idiot" - prin afirmatii de genul asta ti-ai dezvaluit varsta (undeva in anii'20 probabil).  

      Deci cripto e aur 2.0 si toti fiat money din lumea asta au disparut si banii din prezent vor disparea. ok, m-am iluminat complet. :)  

      La final iti dai cu stangul in dreptul si enunti faptul ca monedele cripto sunt mediu de spalare a banilor. E perfect , ca sa zic asa.  

      Si totusi... nu am intrebat cat de usor e sa ma misc cu bitcoin, nu am pus in discutie inlocuirea aurului sau a euro sau usd... eu am intrebat altceva: care e factorul garantor aflat in spatele bitcoin (sau orice alt cripto) ?  

      p.p.s lasa la o parte "esti un idiot" si incearca cu argumente solide , bine construite.  

      Du-te si te culca tataie ca nu ai nicio treaba cu economia!

      Bula e in sistemul financiar, pompat fictiv cu bani printati excesiv din 2008 incoace. O sa vedeti efectele incurand si printre tarile de rang 1 mondial. Momentan inflatia a aparut in tarile de lumea a 2/3-a. Mai citeste o carte si invata bazele unei economiei ca esti pe dinafara! 

      Mai informeaza-te si din alte parti nu doar de la Antena 3. Deja se pregateste introducerea banilor digitali, multe tari deja au in plan trecerea asta. Hartiile tale Euro/Dolar pe care ii tii sub perna vor disparea! 

      Bitcoinul este cea mai buna modalitate de stocare a valorii, inflatia lui este aproape de 0!! Aurul inca se poate mina din pamant sau in viitor de pe asteroizi. Dar, nu are rost sa iti explic mai multe despre Bitcoin pentru ca nu ai cum sa intelegi algoritmul din spate, nu ai deschis vreodata o carte de matematica/informatica in afara de cele din liceu! :)) 

      Marketul crypto nu este un mediu de spalare a banilor, este un market nou aparut inca tanar care bineinteles ca e volatil. Daca eu cumpar crypto e fix problema mea, nu ma opreste nimeni! Sunt mult mai inteligent decat tine si imi asigur o viata linistita la batranete, dar tu o sa muncesti ca un idiot tot restul vietii. Spalare de bani este si cand iti tii banii la saltea pentru o perioada lunga de timp (EURO/USD). Tu ti-ai declarat profiturile facute in acea perioada de timp, sclavule? Iti zic eu ca nu. Acelasi exemplu il poti aplica si in imobiliare/aur.. 

      In concluzie: Esti tot in idiot! Mai citeste o carte, mai iesi in lume ca trece viata pe langa tine si nu ai realizat mai nimic.

      Pai si creditele alea subprime ce valoare aveau? Valoarea celui care le impacheta?

      Puber prost care crezi ca ai descoperit apa calda.

      Bula este in tokenul tau de gamer stupid. In jetoanele tale cu care te stergi la fund. 

      Esti atat de prost incat confunzi banii digitali (care exista de vreo 50-60 de ani, de la primul card bancar , prin anii 1960). Dar esti atat de prost incat nu pricepi ca banii digitali exista de mult timp. 

      Si ce sa vezi, ei sunt si protejati de scheme de securitate mult mai eficiente decat rahaturile tale idioate , speculative. O tranzactie BTC consuma curent electric cat 100 000 de tranzactii cu cardul securizate la nivel maxim. 

      Piata cripto este folosita in principal de mafie, crima organizata si alti idioti puberi cu cosuri in nas. 

      Ukraine, Russia, China, South Africa, Nigeria, Kenya, and the U.S. are among the top-ranking countries by cryptocurrency adoption, according to the 2020 Global Crypto Adoption Index compiled by blockchain data analytics firm Chainalysis. 

      Si din toate aceste tari esti intr-o companie sel ecta de violatori, traficanti de carne vie, criminali si teroristi. Felicitari, prostule.

      Mai pune mana pe carte sa intelegi diferenta dintre banii digitali (care exista de mult timp) si cei cripto. Analfabetule. 

      "Eu pot sa merg cu un stick prin toata lumea si sa am pe el 1 mil $"

      Adi, esti chiar prost. Nu ai 1 mil $, ci ai X btc. Iar valoarea acelor gunoaie este fix ZERO. Tu nu ai milioane de fiat pe stickul tau, idiotule. Ci niste numere prime. Tolomacule. 

      Cu numarul meu prim iti cumpar apartamentul tau, fomistule...baga o chifla si culca-te :)))

      Pentru ala cu comentariu legat de carduri. Unde vezi tu bani digitali la cardurile bancare ba pampasule? Esti prost de dai in gropi! Sunt doar niste tranzactii facute intre conturile bancare, nu e nicio moneda digitala taticule. De cand "freci" cardul de bonuri pe la caseria de la lidl esti mare magnat :)))) 

      "Du-te si te culca tataie ca nu ai nicio treaba cu economia!" + restul mizeriilor ...

      te iert ca esti copil si nu stii ce zici.  

      au zis altii mai bine mai sus ce as fi zis eu.  

      si e reala aia cu bitcoin - mediu de spalat bani pentru traficanti de carne vie , violatori si alte specii de golani . 

      tu mai ai multe de invatat copile in legatura cu economia, banii si alte daravele de genul asta. 

      uite ...tataia iti recomanda studierea unei formatiuni tehnice in cazul analizei pe grafice (apropo de bitcoin). . . ca e un tataie bun care vrea sa stearga prostia de la fundul sugarilor incepatori in finante ... cauta pe google formatiunea "eiffel tower" si observa similitudinile cu dezvoltarea pe grafice a BTC.  

      Atentie, nu sustin ca urcarea rapida s-a terminat . La un moment dat am sustinut dar realitatea m-a convins (in urma unei subdivizari de val ascendent) ca nu s-a oprit urcarea BTC.  

      Ai retinut puisor, da? Eiffel tower suprapus peste evolutia BTC.  

      vezi daca intelegi ceva.  

      p.s. vezi ca tataie e om de banca cu peste 15 ani de finante la activ, certificat ACCA (nu, nu e revista porno gen playboy) , conduc un departament de creditare corporate intr-o banca de marime medie din Romania ...asta ca sa stii exact pe cine faci idiot. Eu stiu si am informatii inainte sa stie presa sau altii ce se intampla. Tataie te saluta din mers. Schimba-ti scutecul , ai nevoie!  

    Daca nu ar fi bani de spălat in cripto, această piață s-ar prăbuși în secunda doi.

    Încă dinainte de mascarada mondială de Covid erau sume uriașe de bani normali, rezultați din frauda, corupție și îmbogățire rapida, care stăteau parcati prin paradisuri fiscale, negasind oportunități de investiții (economia capitalistă și-a atins limitele de rentabilitate, și acum funcționează "conectata la aparate" - guverne și bănci centrale). O mare parte din acești bani, rezultați din corupția mondială, au alimentat bula cripto. Ideea e că ei se vor reîntoarce mai devreme sau mai târziu în economia reală ca bani curați, proaspăt spălați de piața cripto. 

    1. "Daca nu ar fi bani de spălat in cripto, această piață s-ar prăbuși în secunda doi."

      da, confirm, asa e.  

      nu ai observat in ultimii 5 ani ?  

      pe masura ce a inceput sa fie implementata politica anti-spalare de bani (AML) prin strangularea asa-numitelor paradisuri fiscale , exact in aceasta perioada bitcoin a inregistrat un supersalt.  

      Piata cripto e un mediu excelent pentru spalare de bani 

    "Bursa poate da şi iluzia că banii se pot câştiga uşor -bani din bani, nu prin creare de idei, de produse noi care ajută viaţa noastră, ci prin operaţiuni financiare"

    Draga Dom' Daianu,  

    Dar banii se pot castiga usor din bani!  

    Este exact planul meu de viata!  

    Deci: daca eu ajung la o tinta de 2-4 milioane de lei plasate in actiuni traditionale de dividend, chiar si in cazul unei politici de dividend tipica anilor de recesiune si tot traiesc mai mult decat decent.  

    Nu ?  

    Deci: daca incasez dividendele si le plasez intr-un cont bancar si calculez a dousprezecea parte ca venit lunar (pentru consum) ... imi spune cineva ca nu pot trai efectiv din asta?  

    Repet: e vorba de o investitie very long term , nu de trading! Tradingul e pentru copii fierbinti si zurbagii. Nu ne referim la specimene copilaroase de genul asta.  

    SEARBAD si inutil .Ce plictis...omul asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb